自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人近期辦過加拿大非居民?

1. 有咩手續?
2. 係咪要搵律師或者會計師攪?
3. 係咪一定要返加拿大攪?
4. 要辦幾耐?
5. 有咩文件需要?

many thanks!

別墅

回覆 #1 G-Ma 的文章

pls check pm

大宅

G-Ma,

Are you talking about to declare to be non-resident?

Before, I just sent a letter to their tax department and inform that I am no longer living in Canada and want to be a non-resident. Please quote your sin no. Then they will send you a letter to your HK address to ask for a refund for the balance of any kind of tax.

原文章由 G-Ma 於 08-3-11 14:23 發表
請問有無人近期辦過加拿大非居民?

1. 有咩手續?
2. 係咪要搵律師或者會計師攪?
3. 係咪一定要返加拿大攪?
4. 要辦幾耐?
5. 有咩文件需要?

many thanks! ...

男爵府

但我聽到有人係搵會計師攪, 可能可以避到一d稅掛, 因為我好多年無返去, 亦無報稅, 我驚一次過比佢claim返哂就好金.

請問你申報完之後, 政府有無claim返你係香港工作收入既稅收呀?

原文章由 TAMATAMA 於 08-3-11 15:48 發表
G-Ma,

Are you talking about to declare to be non-resident?

Before, I just sent a letter to their tax department and inform that I am no longer living in Canada and want to be a non-resident. Please ...

[ 本文章最後由 G-Ma 於 08-3-11 15:54 編輯 ]

民房

原文章由 wwwww1999 於 08-3-11 15:33 發表
pls check pm

Please also PM me, I need to claim too.

Thanks!

男爵府

以下資料可以參考吓:

http://blog.roodo.com/daisychang/archives/2010657.html

http://www.cra-arc.gc.ca/tax/non ... duals/nonres-e.html

大宅

I am not the case as yours. I declare not very long I came back to Hong Kong.

So, may be the accountant can help.

原文章由 G-Ma 於 08-3-11 15:52 發表
但我聽到有人係搵會計師攪, 可能可以避到一d稅掛, 因為我好多年無返去, 亦無報稅, 我驚一次過比佢claim返哂就好金.

請問你申報完之後, 政府有無claim返你係香港工作收入既稅收呀?

...

男爵府

你唔好嚇我! 我重諗住第日個仔有可能去讀書就跟埋過去, 順便退休tim...
我雖然未唱國歌, 但早期都land過喎!

...

別墅

我都諗住第日個仔有可能去讀書就跟埋過去, 順便退休tim,不過我連歌都唱埋lu

原文章由 Bambi 於 08-3-11 16:35 發表
你唔好嚇我! 我重諗住第日個仔有可能去讀書就跟埋過去, 順便退休tim...
我雖然未唱國歌, 但早期都land過喎!

男爵府

唉! 我有friend都話幫我搞過去可以即刻唱埋歌走人喎, 但我驚入境果陣俾關員寸做乜我無出境record而家又要入返去, 我有諗過我係咪成世都最好唔好去加拿大...
原文章由 wwwww1999 於 08-3-11 16:42 發表
我都諗住第日個仔有可能去讀書就跟埋過去, 順便退休tim,不過我連歌都唱埋lu

別墅

你有無bno?如果你走嘅時候用特區護照,返去用bno,唔知行唔行得通呢?

原文章由 Bambi 於 08-3-11 16:52 發表
唉! 我有friend都話幫我搞過去可以即刻唱埋歌走人喎, 但我驚入境果陣俾關員寸做乜我無出境record而家又要入返去, 我有諗過我係咪成世都最好唔好去加拿大...
...

男爵府

我四月想返過去攪non-resident, 我都諗緊係咪要用特區護照入境, 我驚入境時會比佢查問, 宜家都唔知點好, 有無人有經驗可以分享吓?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

...

如果乜都無做就走返黎,佢會唔會追返d稅架?thanks

男爵府

呢個就係我擔心緊既問題, 其實今次就係想返去攪, 但都要入到境先得架. 有無人有經驗呢?

Many Thanks!

原文章由 Sindy 於 08-3-11 23:04 發表

如果乜都無做就走返黎,佢會唔會追返d稅架?thanks

大宅

你用番加拿大passport, 唔好博用其他passport, 因你如當自己係visitor, 被查出有排攪, 入境應該無問題, 至於報稅, 而加開始要報past year, 你最好問accountant幫你報番前一兩年, hk收入可能都要報d.

原文章由 G-Ma 於 08-3-12 09:29 發表
呢個就係我擔心緊既問題, 其實今次就係想返去攪, 但都要入到境先得架. 有無人有經驗呢?

Many Thanks!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 鳳梨 於 08-3-12 09:51 發表
你用番加拿大passport, 唔好博用其他passport, 因你如當自己係visitor, 被查出有排攪, 入境應該無問題, 至於報稅, 而加開始要報past year, 你最好問accountant幫你報番前一兩年, hk收入可能都要報d.

...

如果個passport過左期好耐,你地又會點搞呢可?會唔會真係用bno/特區返左去先,再申請過個加拿大passport?

男爵府

我走果陣佢跟本無睇過我passport, 而且一向都有人幫我收下d銀行信甘, 所以佢根本唔知我走過, 我只係擔心如果我要再入境, 佢一定問我係幾時走既, 到時我點答好呢? 唔通話佢知我走左10年都有啦! 甘我一定唔可再以有機會唱歌啦!
所以我friend話都係叫我帶少d行李響美國入, 佢黎接我, 扮響美國買完野返黎喎, 但係我怕到時有咩出錯, 就唔知點算好.
原文章由 wwwww1999 於 08-3-11 18:11 發表
你有無bno?如果你走嘅時候用特區護照,返去用bno,唔知行唔行得通呢?

首頁

尾頁

跳至