自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔2.5嵗,返緊N班,平時喺學校老師話佢好乖,唔會大叫﹑發脾氣﹑爭玩具,會講唔該老師,會排隊,絶對你一個聽話小朋友。
但一返到屋企就變另一個人,成日大叫,發脾氣,我當時諗住大人放工返屋企同喺公司都唔同啦,所以無咩特別上心。
直到上星期左右,阿仔變得好執著,要著果件衫點都要著,唔俾就發脾氣。如果街上或電梯見到鄰居/朋友,以前點曳都會主動叫"hello 姨姨,BYE BYE 姨姨",但上星期突然唔肯講,仲會大叫"我唔講,我唔講hello 姨姨",甚至我唔要求佢講,我自己同人SAY HELLO佢都會大叫"我唔講,我唔講"
我會每晚訓覺前同佢傾計,有問佢點解唔講HELLO,但佢又會話講HELLO好叻叻架,好乖架,又會叫自己唔好發脾氣,係曳曳架
各位,我真係唔知點教,用咗好多方法,你會先應丞你,但一到現實環境就好以乜都唔記得咁,而且下星期K1要面試,我真係好擔心

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:阿仔2.5嵗,返緊N班,平時喺學校老師話佢好

原帖由 ~~nitto~~ 於 14-10-30 發表
阿仔2.5嵗,返緊N班,平時喺學校老師話佢好乖,唔會大叫﹑發脾氣﹑爭玩具,會講唔該老師,會排隊,絶對你一 ...
留毛學野
我女兩歲
9成似你仔

伯爵府

畀面勳章

留毛.

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:幼兒反叛期,希望JM可以幫下我

依段時間係會自我中心嫁,正常嫁。

侯爵府

引用:阿仔2.5嵗,返緊N班,平時喺學校老師話佢好

阿仔2.5嵗,返緊N班,平時喺學校老師話佢好乖,唔會大叫﹑發脾氣﹑爭玩具,會講唔該老師,會排隊,絶對你一 ...
D性格似足我仔,你要快D搵方法教、我個仔而家6歳、好惡教、呢D真係要從少好好教導

男爵府

我仔一樣咁大又係咁,仲會講D好傷我心嘅野,我選擇佢唔啱就唔彩佢,唔理佢,話佢知我嬲,佢乖就讚佢

珍珠宮

唔好講2歲幾, 我女而家3歲幾4歲, 都係時不時有呢D, 有時好心情就會個個都打招呼, 攰或者唔好心情果陣, 就唔理人!

至於堅持要著咩衫, 我就覺得好小事, 除非係返學要著校服, 咁就要同佢解釋返學係要著校服, 規矩黎架, 如果佢話咁唔返學啦, 你就話, 唔返學冇朋友仔陪你玩, 媽咪好多野做, 陪唔到你玩架喎~ 仲有唔返學就冇PARTY開, 冇故事聽, 自己一個好悶架! (再提下冇XXX好朋友陪你玩架啦!) 通常我女就會由得我幫佢著校服~

出街就冇所謂啦, 揀幾件比佢選擇, 係佢自己揀既, 就會著得好開心, 尤其是去面試, 最緊要大小姐心情好!

BTW, 比如出街, 你比2件衫佢揀, 佢揀唔岩, 一定要指定某件衫, 但呢件衫污糟未洗/未乾, 解釋完佢都係堅持, 我會話佢聽, 一係揀果2件衫是但一件, 一係就唔好出街啦!
我係我女幾個月大開始就會比佢選擇(買衫, 買玩具, 揀衫著), 但亦同時話比佢聽, 選擇不是無限的! 要有規矩有禮貌~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 ~~nitto~~ 的帖子

your son is exactly like my 2.5 years old daughter, when see her grandma, will say "not bye bye to po po", when we leave home, then tell me, she will say "bye bye is a good girl, must say bye bye", school says she is okay not so bad temper, at home she will break glasses, remote control phones, and electronics, scream and sleep on floor of shopping mall not want to walk....why??

珍珠宮

carol1030 發表於 14-10-30 11:59
我仔一樣咁大又係咁,仲會講D好傷我心嘅野,我選擇佢唔啱就唔彩佢,唔理佢,話佢知我嬲,佢乖就讚佢

...
我女都試過, 話"我唔要媽咪啦!" HURT得我丫! 我即時沉默流淚再行開, 我女好似有D震驚咁, 過左一陣自己行埋黎同我講對唔住同氹返我, 之後都冇再講過呢D說話了!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

我囝都間中係咁, 佢下個月就3歲...
講道理好多時候佢地好似明 (但又唔知真假),
我估係過渡期吧...
不過多數我囝發脾氣時, 我都唔會俾佢扭成功,
仲會同佢講數, 講明發脾氣係無用咖...
佢有佢扭, 扭左陣佢就無行, 多數會正路返D...
不過我覺得佢地主要係睇人,
好似我老公平時對慣佢惡慣既,
我老公講一句好過我講十句

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

我個囝兩歲3個月都係咁!! 抱住佢過馬路就扭, 一定拖住落地自己行一次...落巴士小巴又係要自己落, 唔俾人拖, 試過落車跌親之後先肯俾人拖...

發完脾氣又會同我講自己發脾氣, 唔乖... 我唯有不斷話佢知"發脾氣,喊 媽媽唔知你想要咩架, 唔好喊同媽媽講" 好彩我都仲知佢因咩事發脾氣, 佢就會唔扭 俾我抱 慢慢解釋佢聽...

trouble two就係要自己作主, 媽媽要控制自己情緒, 多d耐性 講多d

男爵府

踏入trouble 2,小朋友真係變到好似鬼上身咁,首先媽媽要有充足心理準備,呢段時間小孩事事要自己揸主意,以我女為例,佢會強力吩咐爸爸要坐邊度,媽媽要做乜,問佢任何問題,只要涉及「好唔好」呢3個字,答案只得一個,就係「唔好!」媽媽要自己調整說話,例如:你想自己食飯,定媽咪餵?盡量避免「好唔好」呢3個字至於同人打招呼問題,佢有做就要高度讚賞,讚佢真係有禮貎,good good good 呀,大人要入戲d,最好有多d臨記幫手,等佢知道這是好行為,可以不停做而壞行為,例如:搶野、掟嘢、尖叫、扭計哭鬧,又真係要嚴肅處理,我做法係:捉住佢隻手,對佢直視我,我嚴肅同佢講:呢种行為媽咪唔接受,你唔可以再做!然後你再suggest一些可行辦法,例如,你想要果樣玩具,你可以問下先,如果人哋唔比,你要等一陣,要排隊叫佢唔好尖叫果d,可以叫佢:你講出嚟啦,你尖叫媽咪唔知你想要乜,試下講、表達下啦lur地扭計哭鬧時,我直情強行抱走佢,離開現場返歸,再解釋比佢知,lur地後果只有返屋企,無其他選擇,試多幾次,佢知道嚟真,就會無咗呢d行為對住trouble2的小朋友真係鬥智鬥力鬥精神,係好累人的,但其實佢哋急速生長,相信佢哋內在都好混亂,都在摸索緊,大家都加油啦

小寶貝兒    發表於 14-10-30 19:55
tammy9999    發表於 14-10-30 16:53
幼稚    發表於 14-10-30 14:06

男爵府

仲有,多d同佢講故事,透過故事書的情景,佢地會上心d

子爵府

留毛

男爵府

試吓用貼纸獎勵,做個禮貌好寶寶。
我女女讀果間,老師都你用這方法。儲夠十個有襟章,女女好聽話。

大宅

引用:踏入trouble+2,小朋友真係變到好似鬼上身咁

原帖由 Deniseleung 於 14-10-30 發表
踏入trouble 2,小朋友真係變到好似鬼上身咁,首先媽媽要有充足心理準備,呢段時間小孩事事要自己揸主意,以 ...
多謝你分享
頭先放學先激到我死,一出校門,見到有個小朋友吃面包,已經大叫要食,雖然未去到搶,但會走去小朋友面前大叫,之後我抱走佢,同佢講飽係小朋友架,唔可以大叫,如果想要就同媽媽講。。。講完好似明白,但之後見到個小朋友拎住火車行過,又衝過去指住火車大叫,仲一手槍埋,我立即同佢講,火車係哥哥,唔可以搶,之前同哥哥say sorry就走,我當時好嬲,所以唔啋阿仔,自己行,佢可能知衰,後面一邊行一邊喊,返到屋企,我仍然唔理佢,佢不停喊,大概十分中左右,我抱返佢,話佢知搶野係曳曳,媽媽會嬲,嬲就唔啋你,甘當然乜都知,乜都好,但做唔做到就叧一問題

男爵府

BK Milk勳章

留毛學野

男爵府

引用:Quote:carol1030 發表於 14-10-30 11:59 我

原帖由 小寶貝兒 於 14-10-30 發表
我女都試過, 話"我唔要媽咪啦!" HURT得我丫! 我即時沉默流淚再行開, 我女好似有D震驚咁, 過左一陣自己行埋 ...
我仔係專登講嚟激我試我有乜反應,由好嬲到依家都無晒感覺,唉,哩個歲數真係好悪教,我最大嘅問題係唔知點介片,由其係開大,唔俾片佢又發晒癲,一見佢大緊想叫佢坐痰罐,佢就趕我走比佢激c

男爵府

引用:Quote:原帖由 Deniseleung 於 14-10-30 發

多謝你分享
頭先放學先激到我死,一出校門,見到有個小朋友吃面包,已經大叫要食,雖然未去到搶, ...
我仔都係咁,屋企仲有大3歲嘅哥哥,日日爭日日打,快斷氣Lu齊齊加油

大宅

引用:Quote:原帖由+小寶貝兒+於+14-10-30+發表我

原帖由 carol1030 於 14-10-30 發表
我仔係專登講嚟激我試我有乜反應,由好嬲到依家都無晒感覺,唉,哩個歲數真係好悪教,我最大嘅問題係唔 ...
我仔都係尿就戒在,但呵嗅就一定要著片企住呵,如果唔比片佢,可以3,4日唔呵

首頁

尾頁

跳至