論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

印印話每個月只想放一日假, 其餘的假比錢佢, 你們會點做?

我的印印每月有兩日假, 現她說只想放一日 (但哪一個星期日由她擇), 其餘的一日想唔放要錢, 但其實星期日通常會去奶奶度 (淨係來回的交通費要$30了), 奶奶會湊, 她只是幫手開奶及換片, 沒有其它工作做, 你們會點做呢?

侯爵府

Re: 印印話每個月只想放一日假, 其餘的假比錢佢, 你們會點做?

既然你都話佢星期日係度無野做lor, 梗係放比佢啦, 還有, 放邊日係你話事, 不好比佢作主, 最好每個月頭出糧時講明邊個星期日放, 又或者set死去, 即係逢第一同第三個星期日放甘.

不好比太多自由佢地, 會得寸進呎的.

別墅

Re: 印印話每個月只想放一日假, 其餘的假比錢佢, 你們會點做?

Our maid never takes a day since she started 18 months ago. I had nothing for her to do the first month coz our son was not born yet so I did not pay her. She still did the housework. Then when our son was born we paid her on Sunday and public holidays. I guess she would still work even we don't pay her. But of course I want to be fair too.

If you don't need your maid on Sunday then you can just tell her so. And it's better that you compromise with her which date to go on leave.

伯爵府

我會俾錢佢, 你都話佢一個月得二日假, 但法例一星期要俾一日假佢, 咁即係佢都有二日假期免費幫你做野, 你俾一日錢佢都唔係好過份,大家開心

大宅

mymelody,

我係唔會畀的,我會對佢講,都無咩畀佢做,唔需要佢喺度,叫佢放假休息吓,成日唔放假唔得架,人都會癲架.

你個印印都好精,知道無咩要做,就話要錢唔放假,你個印印做左幾耐,你一於對佢講,你無咩錢架咋,好窮,慳得就慳喇.

雖則佢應該一個月有四日假,而依家佢只有兩日假,但呢啲都係喺簽約前已大家講好左的,最鬼憎啲人氹左人哋落叠,上左工後又諸多要求,我覺得你個工人應該喺簽約前同你講明,想要錢唔放假,而唔係做落左知道好清閒後,就想要更多嘅錢,你試吓要佢去你奶奶度做大清潔,包佢唔會再講話要錢唔要假喇.

仲有一句,千其唔好畀啲工人有自主權.

水晶宮

mymelody,
個工人有假唔放就要攞錢, 仲要佢鍾意放邊日就邊日. 既然你都冇乜o野比個工人做, 一於拒絕佢o既要求.

大宅

有需要的话就让他留下,付她钱。没有需要就叫他放假。但是我宁愿给钱不要她放假--工人假放多了,问题也多。

象牙宮

小心外傭會亂誤告女僱主冇假給她..

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

sorry, 我唔明, 乜唔係個個工人都係逢7日有一日休息日咩?

原帖由 333s 於 10-9-28 11:41 發表
小心外傭會亂誤告女僱主冇假給她..

珍珠宮

好媽媽勳章

如果係我,我寧願佢唔放假,寧願俾$佢在家.

放假=有機會學壞

學壞=返唔到轉頭=傭主承受後果

我唔會計較俾4日假期$$.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩 ~乜解究up返6年前個topic上嚟?

珍珠宮

好媽媽勳章

係喎!我都冇留意添!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-28 12:45 發表
嘩 ~乜解究up返6年前個topic上嚟?
咁都得?

象牙宮

原帖由 mymelody2003 於 04-4-1 11:29 發表
我的印印每月有兩日假, 現她說只想放一日 (但哪一個星期日由她擇), 其餘的一日想唔放要錢, 但其實星期日通常會去奶奶度 (淨係來回的交通費要$30了), 奶奶會湊, 她只是幫手開奶及換片, 沒有其它工作做, 你們會點做呢? ...

你要keep 証明不放假收錢的收據 証明保存.
在勞資申裁處. 印印誤告雇主2年沒有放假. 雇主沒有 記錄檔案! 勞資申又叫雇主培償 印印 win

別墅

原帖由 333s 於 10-10-2 11:41 發表

你要keep 証明不放假收錢的收據 証明保存.
在勞資申裁處. 印印誤告雇主2年沒有放假. 雇主沒有 記錄檔案! 勞資申又叫雇主培償 印印 win

勞工法例佢一定要放假,不可以用錢代替

www.labour.gov.hk/tc/public/ConciseGuide.htm

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咁佢可以話無放過假都得架啦?咁點好呀?

原帖由 華華媽 於 10-10-2 12:36 發表

勞工法例佢一定要放假,不可以用錢代替

www.labour.gov.hk/tc/public/ConciseGuide.htm

首頁

尾頁

跳至