興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

有平, 有直, 睇你買款式.

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

引用:有平,+有直,+睇你買款式.+

原帖由 linggo 於 14-10-31 發表
有平, 有直, 睇你買款式.
外置hd,插電的,係用既時候先開電,還是一直俾電唔駛理佢呢?

珍珠宮

回覆 吉茄 的帖子

現時..外置HD 都有自己休眠功能, 當你用電腦插住開機, 佢會跟住著, 當你關機, 佢識得自己休息.
當你見到 power 燈熄, 你可以選擇關電源. (我自己就冇關)

以下資料是 WD My book 訊息
# 先將 [在工作列中按滑鼠右鍵,然後按一下安全地移除選項]
您會聽到硬碟關機的聲音。
請等到電源/ 活動 LED 熄滅後再中斷硬碟和電腦之間的連接。

男爵府

引用:回覆+吉茄+的帖子現時..外置HD+都有自己休

回覆 吉茄 的帖子

現時..外置HD 都有自己休眠功能, 當你用電腦插住開機, 佢會跟住著, 當你關機, 佢識得自 ...
我昨日就係買咗wd my book,佢話可以唔閂電,佢話成日開關會易壞。

我之前有部hd壞咗,整機既人就話唔閂電會易壞,話直放又會易壞,攪到我而家都唔知閂唔閂電好?

珍珠宮

回覆 吉茄 的帖子

HDD 冇一個放置規定, 有人反轉用都得.
只要知道, 開關機有次序, 睇清睇楚, 唔好使用中斷電/斷連接,
電子野, 怎樣用, 都有壞一日, 長短除左睇品牌, 價錢和保養都係一個參考指標. 彩數佔大多數.

# 檔案唔可能永遠存於一個 地方, 如果呢個 HD 係用呢備份, 你應該考慮再買多一隻做佢既備份, 備份永遠要2份以上先叫安全少少.

男爵府

引用:回覆+吉茄+的帖子HDD+冇一個放置規定,+有人

回覆 吉茄 的帖子

我而家知啦!而家好努力咁備份,有咩方法可以快些?

即係hd用時開電,唔用時要閂咗電腦才閂電?不可以電腦未閂時閂電?我經常電腦未閂時閂hd的電

男爵府

引用:回覆+吉茄+的帖子HDD+冇一個放置規定,+有人

回覆 吉茄 的帖子

幫行檢查hd的舖頭話直放hd會易壞,佢修復要$2000

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以而家既HDD 點放都唔會影響耐用性, 事實上而家好多機內HDD 都唔係平放一樣可以用好多年都冇事.

但有一樣冇變的就係地心吸力, 外置HDD 平放多數會比較安全, 直放會容易被碰撞, 跌撞對HDD 係最傷.

另一個易受傷既就係unplug 既時候, 好多OS 寫落儲存裝置(HDD, USB 手指)都唔係直接寫, 中間有buffer, 好多時見到個copy screen 完左, 實際上重未過晒去儲存裝置, 呢個時候unplug 就最易死file.

所以, 建議大家, 外置HDD 點放都好, 要比個安全穩定地方至好用, 平放係會安全D, 但唔係絕對. 移走外置前最好用安全移除或者關機之後至做.

男爵府

依家好多機箱趨向都係將硬碟打直放,相信無問題卦

禁止訪問

育兒性格勳章 想生BB熱投

回覆:外置hd係直放定平放呢?

男爵府

回覆:外置hd係直放定平放呢?

吓,我横放喎! 而且用先插住,做 backup

男爵府

打直打横放都無問題,重點係唔好開住果時移動到個HDD。

另外關於長開電源,就視乎你點用啦,用黎做備份既,咁咪用先俾電。
用黎當內置HDD咁,一開機就要用既,咁都無謂斷電啦,夜晚瞓覺先斷電都可以丫。
應當一無挂慮、只要凡事藉著禱告祈求、和感謝、將你們所要的告訴神。
神所賜出人意外的平安、必在基督耶穌裡、保守你們的心懷意念。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我個hd插落router度,長開。全屋電腦用既時候每個鐘自動backup一次。
你今日backup左未?

男爵府

引用:我個hd插落router度,長開。全屋電腦用既時

原帖由 眼訓 於 14-11-06 發表
我個hd插落router度,長開。全屋電腦用既時候每個鐘自動backup一次。
可以既咩?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

吉茄 發表於 14-11-7 00:02
可以既咩?
如果router上有usb port就應該得。

男爵府

引用:Quote:吉茄+發表於+14-11-7+00:02+可以既咩

原帖由 眼訓 於 14-11-07 發表
如果router上有usb port就應該得。
自動Backup?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

吉茄 發表於 14-11-7 01:30
自動Backup?

Win 7 - http://windows.microsoft.com/zh- ... tings#1TC=windows-7
Win 8 - http://windows.microsoft.com/zh- ... -drive-file-history

Mac OS - http://support.apple.com/en-us/HT1427

當然如果部腦中左毒,你份自動backup都會奶晒野。同埋呢 file history / incremental backup 既資料唔可以隨時由第二部電腦讀取。好處係,譬如有張相今日發現corrupt左,但你記得明明最初冇事既,你可以時光倒流去搵返之前個version。

我係你我會將所有data放返晒入電腦hd內。
(分散存放有好處,不過有野壞左連自己唔見左乜都唔知既時候,唔分好過分。。。)
新買嗰部wd book切兩個partition。
一個partition做auto backup。
(如果你有幾部電腦想backup最好每部電腦有自己一個partition。)
另一個partition就用返你熟悉既backup方法(斷估都係人手copy吧)
即係兩個不同硬件,有3個copy。

當然世上有更好既backup方法,慢慢來。

男爵府

引用:+本帖最後由+眼訓+於+14-11-7+04:03+編輯+\\

原帖由 眼訓 於 14-11-07 發表
多謝你先,太深奧了

洋房

其實真係冇咩所謂

首頁

尾頁

跳至