嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

bb可唔可以日日食蛋黃?

bb依家10.5月大,請問可以日日食蛋黃嗎?
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

別墅

Re: bb可唔可以日日食蛋黃?

我問過專業人士,一星期最多可吃3次蛋黃〈1歲內〉,1歲後可逐漸加蛋白。

男爵府

oh!我bb仲差唔多日日食添,咁食多左會掂架?

大宅

好媽媽勳章

hsin_chih, 唔該晒...

hsin_chih 寫道:
我問過專業人士,一星期最多可吃3次蛋黃〈1歲內〉,1歲後可逐漸加蛋白。

雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

別墅

鍾薏媽媽
不用擔心吃多左,只是怕有的BB會太癡肥遮!且蛋黃中的維生素A、鐵對4個月後的BB是很重要的。4個月前,BB肝臟內的鐵質是由媽媽懷孕時儲存下來的,4個月後鐵質逐漸供不應求,所以適當的餵BB吃蛋黃可補充鐵質和維生素A,一星期可3次。

民房

hi:我想請問五個月的BB每天吃幾多蛋黃呢?是一整隻蛋黃還是........?THANKS.....
你好!我是家家啦!!有17個月了..........幾靚女﹗ 足足25磅啦!

男爵府

hsin_chih, thankyou for letting me know!!( sorry, its a bit late!! :-P ) i still feed egg yolk for bb everyday.(mixed with congee)

複式洋房

我個女剛剛5個月啦, 我今日想開始比蛋黃佢試吓食, 係咪應該比3份1個蛋黃比佢食呢?? 係咪用匙斤餵比佢食呀?? 因為我打算等佢6個月先餵糊仔比佢食, 咁我的蛋黃係咪要加啲水先比佢食呢??? 如果唔加水咪好dry

大宅

蛋黃係好難消化的食物.

醫生建議:
5個月大,初吃固體應該先試嬰兒(奶)米糊,果茸.
6個月大,每餐(午及晩)可比 魚/肉茸1-3 茶匙.
9 個月大才可以隔日比半隻蛋黃.
12-24 個月大可以隔日比雞蛋(連蛋白)半隻.

過量會加重消化的負擔.

別墅

Jkwan
我阿B係識吃粥仔才給他吃蛋黃的,大約7-8個月。凡是少量開始,我是加入粥仔給他吃。

複式洋房

hsin_chih,

唔該晒, 我都係等佢6個月以上先比蛋黃佢食.

別墅

我會1星期吃1-2次蛋黃不會太多。其實多吃魚、蔬菜類會補充的更全面。並不一定都要吃蛋黃啦!

洋房

I tried to give my baby to eat the egg yolk but feel a little bit dry even i add in some water to it.

U can try to mix 1 egg yolk with 3oz of milk. Steam about 5-8 minutes. My baby like it very much.

首頁

尾頁

跳至