論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原本印印照顧我們兩夫婦及3歲的兒子,現在多了一個bb,印印要半晚餵奶成日冇得訓,她說有朋友的僱主加工人的人工至4000,我都覺得她很辛苦,是否應該加給她?

珍珠宮

我睇唔到有咩必要加既理由
特別係工人開口
加人工,一定係僱主覺得值,唔係工人暗示/明示你去加
我份人好衰,你越係老奉,我越唔鐘意,人地加係人地既事,佢咁嚮往可以另謀高就
同埋加人工,他朝long service都會受影響架
如果你覺得印印工作表現好,你咪每個月醒佢少少,表現唔好可以收番,好過加落人工度,到時佢表現唔好,就進退失據,唔通減佢人工咩

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實好多工人都要揍2個小朋友, 我就無加佢人工, 揍初生b一定辛苦, 仲要餵夜奶無得瞓, 所以中午細b瞓未叫佢瞓一陣囉, 家務等bb瞓咗先做, 個時我大仔朝早番學我自己攪同佢上埋校車, 工人就尊心揍細b, 若果你工人主動同你講加人工到4000蚊, 我會覺得你工人好貪心, 就算揍多個b都係佢份內事, 若果你真係覺得佢好辛苦, 我拎願間中獎勵佢又或者買小禮物比佢, 仲好過同佢下下講錢, 講錢失感情嘛, 若果你真係加到4000蚊比佢, 咁佢做得唔好, 咁你點呀, 扣番佢錢呀?!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

我同意唔駛加俾佢。
如果你真係覺得佢做得好﹐每個月憑表現俾返少少錢佢﹐ 當額外打賞。 唔好俾份人工搏死自己﹐做得唔好時﹐真係冇得扣返架!

p.s. 哩份指定人工﹐照顧2大人 + 一隻小動物;2大1小;2大2小;2大1老 ... 都係一樣嘅。 其實唔需要諗咁多野。而且﹐我最唔老黎佢自己開口暗示﹐我係你﹐就明明諗住俾多少少都立即收返!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 08-3-12 09:57 編輯 ]

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

佢做咗幾耐呀...
bb過咗半歲就會容易d揍, 到時妳無可能再減返o架啦...
同埋係佢自己出聲, 我更加唔加...
不過如果佢真係好有心機幫妳揍的話...
不防比些獎勵她...

妳又可以婉轉d同佢講...
我係因為2個小孩, 才請佢返來...
我e+多個bb, 會有更多開資, 仔仔又要返學...

原文章由 maggiechan 於 08-3-12 09:16 發表
原本印印照顧我們兩夫婦及3歲的兒子,現在多了一個bb,印印要半晚餵奶成日冇得訓,她說有朋友的僱主加工人的人工至4000,我都覺得她很辛苦,是否應該加給她? ...
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

子爵府

我有咗細囝時都無加人工俾佢,而我印印都無出聲,不過你果個出口及同人比較,我覺得如你唔加俾佢佢會玩嘢(希望唔會)在我立場我覺得無必要加,BUT最了解佢的性格,如你唔加佢會唔會玩嘢 ? 佢平時表現如何,你如果覺得OK你又有能力加俾佢你咪加當BONUS.不過俾咗出來就無得收番.你自己唸吓啦

複式洋房

同意,唔好立亂加人工,如果佢一講你即加比佢,佢會得寸進尺,最多佢放假時,醒少少比佢,佢會好開心架,好過加人工啦.

珍珠宮

如果工人做得好, 我會半年給她一個Bonus, 但不會加人工.

但你工人竟然開聲咁厚顏....我就一定唔會加比佢~ 你可以話, [每個人既作風唔同, 我鐘意比Bonus, 你表現好既, 我會考盧出Bonus比你~] 咁佢唔敢再講的了~

大宅

醒目開學勳章

原文章由 maggiechan 於 08-3-12 09:16 發表
原本印印照顧我們兩夫婦及3歲的兒子,現在多了一個bb,印印要半晚餵奶成日冇得訓,她說有朋友的僱主加工人的人工至4000,我都覺得她很辛苦,是否應該加給她? ...

當然唔會加俾佢啦, 佢朋友個僱主咁好人, 叫佢個僱主請埋佢囉 !:;pppp: :;pppp: :;pppp:
呢D印印咪就係身在福中不知福囉 !

我會同佢講 :「我朋友屋企有2老人家, 3小朋友, 1 new born + 3大人, 住公屋, 無房俾工人, 要行床睡露台, 但佢個工人同你人工都係一樣喎, 咁你而傢已經好好啦。」

大宅

i am going to have another baby in may and i plan to do the same thing => observe her performance first. if she is still doing good, i will give her bonus by x'mas and a bigger lai see on her birthday.

don't give her regularly. don't even ask her to sign as a special allowance. you may get into trouble when you want to fire her.

水晶宮

除左bb初生個陣會辛苦d,遲d又會好d,依家加左人工,到時無得減番架.
工人係出月薪,所以,基本上佢都係做番咁多時間,我唔會因此而考慮加人工.
出Bonus係好既辦法.

禁止訪問

洋房

我in個工人時講明要湊nb + 大女(6 yr, 接放學, 之後都唔使佢點照顧), 餵夜奶, 買餸煮飯等... 都係$3480. upto家陣約6個月la, 我都無諗過bonus呢樣野. 不過叫左佢下午bb瞓時佢可以瞓一陣. 而佢都無要求過加$.

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢開到口梗係吾比啦。工人未來了3年後我生第2個仔時加了$300比工人, 到佢10後返菲律賓都沒有減番。加佐就減吾番。

大宅

我覺得無必要加俾佢,佢唔鐘意可以唔做,
況且你仔仔應該都讀緊書!

水晶宮

其實加唔加人工,唔係睇佢有無開口.
好多媽咪都話,佢開口就更加唔會加人工,但佢唔開口呢?咪一樣唔加~~!
我覺得,加人工既條件係:
1. 我有米,仲要係大把唔憂派.
2. 工人做得真係好好,我好想留住佢.

子爵府

原文章由 方方媽媽 於 08-3-12 17:06 發表
我覺得,加人工既條件係:
1. 我有米,仲要係大把唔憂派.
2. 工人做得真係好好,我好想留住佢. ...

Point 1 就係加人工的條件。
Point 2 就唔駛加人工嘞﹐只需要適時醒多d 俾佢就得嘞! 加人工的影響可以好大。

我朋友因為覺得工人做得好, renew contract 前俾左 HK$1,000 bonus 佢個工人。 個工人緊係開心到顛啦! 我朋友俾份bonus 佢﹐都係因為想作為一個甜頭﹐留住佢兼想佢一路好好地做。 誰不知續約三幾個月﹐就已經.... 唉! 佢本來想加佢 basic salary 架! 我阻止佢咋! 佢真係 a million thanks to my advise, 因為佢有時嬲到幾乎想炒佢!

我都間中有醒多 $20 - $50﹐雖然數目唔係大﹐都幫補下佢地d 長氣電話使費。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

珍珠宮

原文章由 Froggy_joe 於 08-3-12 09:21 發表
我睇唔到有咩必要加既理由特別係工人開口
加人工,一定係僱主覺得值,唔係工人暗示/明示你去加
我份人好衰,你越係老奉,我越唔鐘意,人地加係人地既事,佢咁嚮往可以另謀高就
同埋加人工,他朝long service都會受影響架
如果你覺得印印工作表現好,你咪每個月醒佢少少,表現唔好可以收番,好過加落人工度,到時佢表現唔好,就進退失據,唔通減佢人工咩 ...

同意joe所講, 但「醒佢少少」嗰度有d 補充:
你可参考天書個「評核表」做一個計分制俾你工人, 表現達到某個水平(分數)就可得到獎賞(即$), 咁做除咗可以俾工人知道僱主滿意同唔滿意佢d 乜嘢之外, 主要係唔駛由獎變罸, 例如佢三個月都好, 於是有extra $, 但第四個月冇, 咁响佢嚟講, 就變咗「罸」而唔係「攞唔到獎」!就好似我地要避免同小朋友講:你今日好乖我請你食糖, 因你用咗佢全日表現同粒糖掛勾, 咁到底點至算乖攞到糖?你有冇事先講好?全日聽話+做完功課?定d 功課要做啱?定兩樣+食飯好?到一日你覺得佢唔係好乖冇糖, 就變左「罸」佢冇糖啦!所以粒糖只可以同一個task掛勾 !而工人點做至有bonus係要好清, 否則收唔到獎勵的效用!

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 SandraLo 於 08-3-12 22:41 發表
而工人點做至有bonus係要好清, 否則收唔到獎勵的效用!

同意!我都用了呢個方法,係用review方式,俾封信佢,寫明佢做得好同唔好,列明改善同要求,先再寫出出幾多$$簽收,咁就會等同我地打工仔,類似年/季度獎金咁,有封信通知我會有幾$落袋,而工人呢封,讚同鬧都可以寫落去,等佢明白點去做得好,及令我認定佢工作能力.
唔能夠因為獎變成罰,相處關係好易因$$而變質!

首頁

尾頁

跳至