自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋晚同BB去睇醫生,順便買埋奶粉 ( A+1 ),因知道大部分药房只限買一罐,所以我多數去 super market / Whatson / Manning 買。我去到 Manning 見佢貨架上有1罐,咪同個女仔講要3罐,個女仔問cashier有無,個cashier話剩翻1罐,我就問聲知唔知大約幾時返貨,個cashier就問個 shop manager 貨期,個shop manager 回答:大倉都無晒貨啦,未知貨期。OK 咁咪買住一罐先跟住再去药房搏下,final 药房都無貨,回程時再經過Manning竟然又有1罐A+係貨架! 唔係化,你地比药房分到多d貨又賣得買過药房,竟然做埋d药房行為 ,大佬呀,我係抱住個BB唔係拖住個喼嚟買奶粉呀,逐罐買又驚特然無貨,BB食開無問題唔通都要轉日本奶粉咩
返到屋企諗住打電話/send e-mail 投訴,原來 manning 係無web site and service hotlinemouth: ,只有分店tel. no. ,真係投訴無門

侯爵府

萬寧係屬於dairyfarm

網址→ CLICK HERE

珍珠宮

下, 唔係奶粉都恐慌性收購呀???真係 好耐未買過......

伯爵府

BK Milk勳章

如果萬寧唔出呢招

可能你連一罐都買唔到

我覺得佢地好盡責,講真賣3罐比你仲易過做場戲啦,但人人買幾罐,好快就無貨,你知大6人最喜掃貨啦

唔好嬲啦

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

因知道大部分药房只限買一罐>>> 從來唔去药房買奶粉及一切bb用品, 因為驚係假貨/水貨, 聽到呢個咁嘅規矩, 真係覺得莫名其妙.

男爵府

mouth: 好左囡囡轉左日本奶粉

禁止訪問

伯爵府

而家咁難買奶粉嗎
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

好在我亞仔早10 年出世啫,
家下買奶粉要配給咁既?!
不過如果零售商唔係咁做,
睇怕你真係可能一罐都買唔到喎.....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我琴晚行勻成個土瓜灣同黃埔都無A+1呀! 真係行勻咁滯, 藥房惠康百佳萬寧都唔放過, 最後喺間細藥房度買到最後兩罐400g裝, 如果唔係實餓死阿女~
但求順利  

民房

點解只限買一罐?? 剩係 A+ 係咁定係隻隻奶粉
都只限買一罐?? 因我平日都係一罐一罐咁買,
所以吾知原來有咁的限制, 但係點解呢? 佢地比
咁多 $ 賣廣告都係想人飲佢隻奶粉, 但係點解又要限制人只可一次買一罐呢? 咁點解佢地吾生產多 D 呢? 真係吾明

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

吓, 點解唔限買一罐mouth: , 之後你有冇入去問番咩事, 點解咁你.

珍珠宮

好媽媽勳章

葯房佬同我講
有D人幫大6人買番大陸俾BB吃

其一
真係有D HK人在大陸生左BB
or本身付得起大6人
唔敢買當地奶粉怕"大頭"
覺得 hk奶粉保証d有營養

其二
真係有D 人
羅去賣
可以有得執水位
平均賺10-20人仔

所以成日俾人掃
後來葯房佬同我講

有次個客
一入來就問
你有幾多我要買晒佢

計而葯房佬
我有幾多一定唔會俾哂你買
限2 can
就算你下午再來
我都唔俾
如果係咁 hk bb冇得吃

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實點解呢?比大陸人搶購晒?
中國咁大market,不如A+ 佢地入軍大陸,
國內有行貨賣,咪唔會令HK 斷貨啦!

珍珠宮

奶品供求失衡啦......

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

原文章由 kingawa 於 08-3-12 10:40 發表
而家咁難買奶粉嗎

係囉~點解買奶粉都要咁難既?
咁屋企真係有BB需要食吖嘛mouth:

珍珠宮

原文章由 circle119 於 08-3-12 10:52 發表
葯房佬同我講
有D人幫大6人買番大陸俾BB吃

其一
真係有D HK人在大陸生左BB
or本身付得起大6人
唔敢買當地奶粉怕"大頭"
覺得 hk奶粉保証d有營養

其二
真係有D 人
羅去賣
可以有得執水位
平均賺10-20人仔

所以成日 ...

走水貨上大陸唔係入今時今日既事, 十年來. 幾多中港司機, 水貨客都一箱一箱咁搬上去架... 加上近來奶品供應有問題, 美金平, 人仔升... 問題仲難收拾咯...

男爵府

大陸有A+賣架,不過產地唔同架!香港A+係來路貨喎!

男爵府

醒目開學勳章

d大陸人真係好煩...生bb又要黎香港
買奶粉又要黎香港...而家香港mami真係難做呀

首頁

尾頁

跳至