心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉....我個仔偷錢.....

佢係我個豬仔錢箱偷錢,偷左成七十幾蚊,到尋晚我同老公開錢箱先發覺,佢開頭仲話唔燧佢,但唔係佢仲有邊個呀,我老公就問,係唔係你偷,佢先唔出聲,我老公再問多次,佢就話係,問佢偷左幾多,佢話兩次夾埋偷左四十幾蚊,仲有今日偷左十蚊,咁之前個d就算,要佢拎返今日個d出黎,佢都拎左,我老公冇打佢,叫佢罰企,企左一陣同佢講道理,就叫佢去沖涼訓覺,咁佢上床訓覺時,我又聽到錢聲,行埋去睇下,發覺佢係度數錢,完來枕頭下面收埋成二十蚊大餅,咁當然我梗係收晒佢啦,就問佢點解你一直都要講大話,佢只係唔出聲,想喊,跟住我行開左,聽到佢係度喊,過左一陣,佢又叫媽咪,你過黎呀,咁我行過佢問佢咩事,佢又唔講,問左幾次都唔講,咁我又行開,再過一陣我又行埋去,問佢咩事,係唔係有人蝦你呀,佢同我講,佢爭同學十蚊,我話點解你問人借錢呀??佢話我冇呀,佢話個同學話佢整唔見左佢枝擦膠筆,所以要賠十蚊,我話咁你係唔係整唔見左,佢話我真係冇呀,我有用過,用完我已經俾返佢,佢話個同學話枝筆唔見左入面條擦膠,得返枝筆,所以要佢賠十蚊,星期一開始講,講到尋日,但個同學又冇話俾老師知,我個仔整唔見左佢既野,跟住佢又話我知,有個同學叫我個仔請佢食野,如果唔係就絕交!!夜晚既野講完,到今朝我返學校了解下件事,順便同佢老師傾下,當我同佢老師講既時候,佢老師既第一個反應係問返我,你覺得係唔係真呢??我話我唔知,但我覺得佢唔會講呢d大話,同埋今次我相信佢,係同一時間我見到個個同學申手問我個仔囉野,我個仔就只囉住五蚊,唔知講左d咩,跟住佢地就行開左!!咁佢老師就話我會搵佢地傾下!!我知我個仔係成日講大話,可能會令老師唔相信佢,所以令佢唔敢講,因為佢之前試過偷同學仔野,都係d鉛筆之類,全部野佢都係有,唔係話冇而去偷人地,我都唔明佢點解要咁做,佢老師係佢偷到第六次先同我講,話想俾機會佢,唔想話我知住,但個問題係,機會一次就夠啦,如果你係發生第二次你就話我知,咁係唔係可以避免左之後既野呢??佢偷左人既野,全部都會即日俾返人,但佢俾人偷既野,就唔見有得囉返,老師亦只會講,佢地係咁架,跌左野唔會執,所以咪成日唔見囉,但點解其他同學仔唔見野,你會搵我個仔,但我個仔唔見野就冇人搵到出黎呢??佢唔見左五蚊,佢話已經即刻執,到搵唔到,老師都有幫手搵,但係搵唔到就算,一個課室有幾大呢??係搵晒個課室都冇,咁仲唔係有人囉左,但點解就咁就可以算呢??我覺得好似幾唔公平!!我個仔而家返學好唔開心,佢話冇人同佢玩,我唔知自己當日同佢轉校係岩定錯,我知新生好多時都會俾人排斥,但都唔係咁耐囉,每次同老師講,佢就話,唔係喎,佢地好玩得埋架,成日都俾我罰架!!佢讀一年班係一間全男校完全冇呢個問題又唔會欠交功課,就只有一次,同埋同d同學玩起飛腳,俾老師投訴過一次,之後打黎既電話都係讚佢,但而家佢次次都俾人投訴,冇一次讚既!!佢都同我講過唔鍾意返學,話冇人同佢玩,但我就話會唔會係你態度有問題呀,佢又話冇,當然有佢自己都未必知!!多謝大家聽我發言,而家等既係佢地學校老師同另一個同學傾完既結果!!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 唉....我個仔偷錢.....

我也有呢個煩惱......!!!!!!!!
我二女又係喜歡講大話和偷錢
成日話d同學要請佢地食野才會做朋友
我好想幫佢轉校
又怕影嚮未來

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都有同樣既經歷,不過個個係我,我細細個個陣真係成日偷錢兼講大話,我都試過因為為食,借o左同學5毫子,但事後佢要我還5蚊,想當年,我零用錢都係得5毫子,點還?偷錢囉,偷唔到,仲比個位同學向老師告發我,結果我亞媽幫我還o左,事後我有講出o黎,但係我屋企人無人信我,好彩我亞媽無再鬧我,所以我覺得得到自己媽咪信任係最難得既,有時小朋友係學校既遭遇,大人真係未必知得咁清楚同明白,我細細個個陣,同事見到我有得意o野,佢o地為o左想據為己有,就威迫我,集體同我絕交,一定要我送比佢為止,我細過個陣都幾慘架,成日比同學誣告,結果有次老師叫全部學生唔準同我玩,諗起都想喊! :-(

所以了解小朋友偷錢既動機係最緊要,如果係因為要請同學食o野,你可以準備定D食物,唔好比零用錢,起碼佢可以請朋友食o野,佢都要朋友,我o地大人就可以話無朋友咪無朋友囉!但係小朋友唔得架。

大宅

stkyo

"偷錢囉,偷唔到,仲比個位同事向老公告發我,結果我亞媽幫我還....."

同事向老公告發我?? SORRY, 唔明呀~??

[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

哎呀!等我改番先,因為結o左婚所以成日講老公添。

"係比同學向老師告發,亞媽幫我還錢"

sorry

大宅

我細個果陣見過有個無MUD同學仔同佢玩O既女仔, 佢為左討好D同學仔真係成日買左好多小禮物比佢地, 果然有D效, 真係多左人采佢~! 有錢洗就話無問題O者, 無錢洗真係有可能會去偷架......但佢地邊度會感到個嚴重性, 始終太細個.....真係要比多D愛心去慢慢教架....

有時大人要從小朋友角度去諗架, 例如: 父母要工作, 無禁多時間照顧小朋友O既話, 錦對小朋黎講朋友/同學就真係變成好重要~!
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

大宅

stkyo:

OIC, 唔好意思~!

stkyo 寫道:
哎呀!等我改番先,因為結o左婚所以成日講老公添。

"係比同學向老師告發,亞媽幫我還錢"

sorry

象牙宮

柏霖媽媽(Irene),

我都同意你講法!

因為係學校對住佢o地,真係好需要朋友架,而且個D朋友o黎得簡單,只要有野請佢o地食,有禮物送比佢o地就ok.

男爵府

除了需要朋友,小朋友可能基於「人有我有」的心態,希望擁有與同學仔一樣、印有hello kitty、米奇老鼠的文具,就算係擦膠仔、間呎仔都好。如果阿媽唔肯買,就會用自己的方法得到,偷錢是其中一個方法。因為我都做過這類細蚊女,所以明白這種心態。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都知需要朋友,同埋而家d小朋友真係會"人有我有"既心態,佢要既文具我都盡量買俾佢,佢要既野食我都會買,但佢就偏偏要去囉人地個d,我覺得佢係唔想人地同佢有埋同一樣野,咁先可以突出自己!!佢頭先話我知,個同學唔再要佢還錢,佢仲話今日同個同學做返好朋友,成日都同佢一齊玩,我好希望唔好維持一陣,轉頭又話要用錢先唔絕交!!
生死有命,富貴由天

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

janet

我諗你個仔無左要好既朋友, 好似我個女甘, 一至二年班佢地一齊編同一班, 個時有三個小朋友一齊玩(有四朵金花之名), 點知升三年班得我個女一個留響B班, 其餘三個去左隔離班, 響上學期我個女成績退步, 仲響學校罵同學, 又少左講學校野,甘我就同個女傾計, 同埋個班主任都有留意, 到而家情況好左。
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

洋房

janet

Please don't take it as an offence, it's just my opinion.
I know children now-a-days are very lucky, parents will do anything for them, buy anything they want, in other words, the more things they have, the happier they will be.
To me, it's not just about material. If my daughter isn't happy coz she doesn't have what her classmate has at school, I'd be quite upset coz she shouldn't think it that way, and to be honest, if my daughter said to me she won't be friends with her classmate coz her classmate doesn't buy her food etc. I'd be mad coz I know I'm doing a lousy job being a parent.
What I'm trying to say is, apart from material, we should tell them what is more important, if your friends won't go out with you coz you wouldn't pay for their dinner, I'm sure you'd think he's not a friend afterall.
Yes, friends are important at school, I understand that, but I would tell my daughter, no true friends will stop playing with you simply coz you don't buy them food etc.
Be open, talk to your son, and the school, if the teacher won't help, go to the head master. Most important thing is to make your son realize he it is totally wrong to steal money from you for whatever reason, and he can't always have what he wants.
This is just what I think anyway, hope you don't mind.
Be your true mind

大宅

janet
唉.. 我個女都試過偷錢(係錢箱d大餅),後來畀我發現點解會少咗嘅,便問佢係唔係妳攞咗嚟用,佢開頭都唔應,仲發脾氣tim :-x :-x 我追問多幾次佢終於都應咗,佢話佢肚餓攞嚟買嘢食 :-( :-( 我同佢分析之後叫佢以後唔好喇!如有須要就媽咪講,千祁唔好再做,係唔好.
起碼我哋要了解咗個小朋友點解佢要偷錢先,然後諗辦法解決.至於文具,我覺得唔一定係妳個仔偷,好似我個仔個筆袋會越來越多鉛筆 我問佢點解,佢話d筆掉落佢嘅檯邊,問其他同學又冇人應係佢哋,咪自己袋咗law ,問佢做咩唔畀回老師,佢話老師話冇人應,你就袋咗佢 wor 我話咁都得 所以妳一定要有耐性去了解妳囝囝係咩原因,再諗辦法解決

禁止訪問

伯爵府

miffy:

足夠零用錢,我每日都會俾六蚊佢返學,佢學校冇小食部,只得汽水機,我都知汽水機貴,所以我會另外再俾一支水同埋小小零食佢返學,但佢就係覺得咁都唔夠,佢放學我會煮野俾佢食,已經罰梗佢,上次已經罰過一次,但佢好似唔驚咁,今次我罰佢冇零用錢,每日只可以係屋企帶野飲同野食返學,同埋返學返黎做完功課要罰抄!!至於話要有足夠零用錢,我就覺得好難介定,我地覺得夠,但佢自己覺得唔夠,佢學校d同學仔,每日有十幾蚊返學,雖然唔係全部,但都起碼有半班,我覺得如果一個讀二年班既小朋友每日有十幾蚊,實在太多喇!!
生死有命,富貴由天

別墅

嘩!!!!乜小朋友讀書咁複雜架????吾好嚇我呀...我個女今年番學......真係有排驚*______*

大宅

:-( :-( :-(

水晶宮

好媽媽勳章

小朋友偷錢一定有原因,唔係比多d零用錢就可以解決問題.反而我會覺得比得愈多錢,佢就會愈物質,做成貪慕虛榮o既性格.
最好o既方法係多d溝通,多d同佢解釋邊d野值得買,邊d野已經有唔好買住.
如果係因為同學要佢請食野,又或者要佢比錢,就一定要話比老師知.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

patpat234 寫道:
小朋友偷錢一定有原因,唔係比多d零用錢就可以解決問題.反而我會覺得比得愈多錢,佢就會愈物質,做成貪慕虛榮o既性格.
最好o既方法係多d溝通,多d同佢解釋邊d野值得買,邊d野已經有唔好買住.
如果係因為同學要佢請食野,又或者要佢比錢,就一定要話比老師知.

我有同佢解釋邊d應該買,邊d唔好買住!!但佢向唔到我地得手,佢就會向婆婆,
生死有命,富貴由天

子爵府

好媽媽勳章

其實你囝囝偷野會唔會係因為佢無朋友, 又想人啋佢同注意佢所以拎人野呀? 講真, 如果有心偷, 會唔會次次都俾人捉到咁笨?

首頁

尾頁

跳至