少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人領養過小孩/做收過暫住家中?

一直有唸過呢樣野,吾係小事,要consider得好清楚,所以想問下領養過小孩的父母各方面情況。

伯爵府

Re: 有冇人領養過小孩/做收過暫住家中?

我以前未生bb都想有這樣的做法,但我老公反對,因我原本打算唔生bb的,而且自己都未生過又沒有經驗,怎麼能去領養小孩呢。 :-(
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

別墅

您為何有這個想法呢?

我未生囡囡之前, 都有這個想法, 想世界上已經有這樣多沒有父母的小孩子, 為何我不去照顧他們, 愛護他們而再要生呢?

但是我老公也反對, 即便生不出小孩子, 也不會去領養. 他的論據如果孩子長大後沒有甚麼就相安無事, 但是如果他變壞, 作為領養的父母, 可能會有點問題; 我阿媽也反對, 說小孩子會問您她從那裡來的.

我生過一個囡囡之後, 我有點認同他們的說法, 第一是懷孕時, 已經像和囡囡很接近的, 現在囡囡不聽話, 都只想是自己生的, 不會再怒天尤人.
亨受和孩子的每一秒鐘!

大宅

牡丹:"您為何有這個想法呢?"

1/ After I gave birth, 好覺得D孤兒好不幸,好慘好慘。
2/ 我第1個BB,托賴,樣樣都好好,覺得係我兩公婆好彩,吾係吾想生多個,但好驚吾係次次咁好彩(我有1個舅父,生了1個完全正常,1個嚴重弱智;有1朋友,索得孿女,先天問題,24週出世,1個幸存(正常),1個只生存了40天)
3/ 我仔己2歲4個月,我較喜歡兄弟相差1-1.5年,現在遲了些少。
4/ 我倆公婆頗有信心教出有正確價值觀的好孩子。
5/ (最新原因)老公剛知有慢性病,這幾年內不宜生育。

我知這是個很serious的問題,都要唸幾年,要好充份了解自己是否可以handle日後可能衍生出來的問題。家人方面反而不是我倆consider的,這事本身是有意思,最重要是我倆公婆及長大後的兒子可以一同承擔,其他的3姑6婆算是什麽!我有另一個舅父取了英國老婆,住HK,生了3個,領養了1個,所以我女家方面這己不是新鮮事,我們對那個領養的都沒有分別。她現在己7歲,也知自己是領養的(一看己知,因不是mix),但十分快樂。

似乎還是外國人較接受領養&寄養。我是會慢慢考慮的,現在還打算往Mothers' Choice申請做義工,希望多些深入了解。

伯爵府

我都有想過這問題,可是不只我兩的事,而是兩個家(續)的事。

我想問Mothers' Choice可以申請做義工?有沒有多資料可以給我,我都想做。

大宅

motherschoice.com
佢地要求義工commit at least 3hrs/week, 所以時間上我都要度度。

好多時我地話要教小朋友分辨是非,但往往自己又比其他野confuse/動搖自己what is 是&非。如果你養緊隻貓,會吾會你家族嘅人叫你吾養就吾養?會吾會你家族嘅人吾鐘意你隻貓你就吾養?如果你真係好愛牠,如果你覺得養隻貓是正確的話,我唸你都吾會la! 如果你因為咁而吾養,即是話養貓之前你未想清楚,究意養貓其實係"是" or"非",隻貓對你黎講原來係冇價值!

我自己就覺得收養1個小朋友比起收養100隻流浪貓有意義得多。要考慮應該foucs係自己嘅家庭成員,而吾係什麽老爺,外母(除非同住),再講,係正常情況之下,我估我同D細路都會長命過佢地瓜,無理由因為D老人家嘅吾合理/過時觀念,而沒殺一個仲有好多個十年命的小朋友被人照顧嘅機會呀?

大宅

我係咁o岩路過既:
我未領養過小朋友,但我有試過俾人領養~
好唔開心,果兩個小朋友分別細我6年,8年!細果個就無問題,因為當時佢得4歲,但大果個!!!係人前佢就無野,但人後佢唔鐘意我,佢話我黎搶佢阿媽!佢尊登爬上窗台,開埋窗花,等工人見到,就話係我教佢自殺 係d大人未番之前我問佢點解,佢話好唔鐘意佢父母對我好,唔鐘意佢細佬當我係家姐,之後佢屋企人番黎,打左我三把,痛左一星期,仲送左我走!!我知佢地唱到我依家!
我覺得如果本身屋企已有比較大既小朋友,一定要得佢地同意同埋傾好晒先好領養d小朋友返屋企,如果唔係兩個小朋友都唔會開心~

大宅

katrina959,
Sorry to hear about your story!!!
So, I always remind myself:
- it's not my personal decision, but my family decision (incl my own kid)
- are we mature enough to handle both kids
- what is the temperament of my own kid
etc, etc....
but the most important is 我們家庭是否有共同而且正確的價值觀。

父母的角色是最最最最重要,你的"父母"明顯是錯,真的希望不會對你做成太大傷害。而你己是成年人,如你能以這次的不幸作為驚惕,去提醒自己,亦去教你身邊的人及小朋友這樣是錯的,也是很有意義。

昨天也和我先生再短談過領養的事,暫時仍很正面的,但要討論的還有很多,也急不來。我自己正修讀兒童心理學,打算去有關機構做義工,到我仔大些也打算帶他參予一些有關活動,希望培養出他的empathy (not sympathy, anyone who only has sympathy cannot overcome the challenge from the big deal - adoption) Hope I (we) could prepare the best for this.

Thank you for your sharing.

首頁

尾頁

跳至