嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

剪指甲剪到流晒血

我BB2個半月大,手指甲長得好快,試過三次用指甲鉗剪到佢流晒血,好內疚呀,有冇乜野用具或者方法好D呢?

男爵府

Re: 剪指甲剪到流晒血

KaKa:

妳用咩野幫佢剪?剪到咁, 妳唔係等佢訓著先剪咩?

我BB大約個半月, 我用較剪形果隻幫佢剪, 無問題喎.

男爵府

其實你等佢訓左先,同bb指甲鉗同佢慢慢剪就可以。

大宅

妳係咪用專幫BB剪指甲嘅指甲鉗架??
妳要喺光線充足嘅情況下先好幫BB剪指甲喎
因為我都試過一次剪到阿女流血呀!!!唔好擔心

大宅

好媽媽勳章

我係用BB指甲鉗同佢剪

別墅

KaKa,
我都係用指甲鉗幫bb剪指甲,最好等佢訓左先同埋剪時按低佢手指d肉.

子爵府

kaka,
我諗鉸剪會好d喇...剪果時將把鉸剪攝入指甲同d肉之間先剪..甘咪唔驚囉...我就係用鉸剪ga喇...未試過剪親bb..你都試下丫

男爵府

我用專for bb既鉸剪幫佢剪o家! 我唔係等佢訓左先剪o家, 因為佢好易醒, 一係我老公餵緊奶既時候剪, 一係我等佢睇緊電視既時候剪. 我都未試過剪痛佢呀!!

大宅

I have both bb剪指甲 & bb鉸剪, now i only use 鉸剪 because i think this one is better.

大宅

KaKa,

[size=medium]一定要用指甲鉸剪!!!

我都試過剪親仔仔, 我好明白果種內疚滋味! 最初唔識, 以為用bb指甲鉗實無問題, 係未生bb前走去買了nuk指甲鉗, 點知有次幫佢剪時剪到佢流血. 嘩! 果刻個心真係赤到sh sh聲..........

後來有朋友教我用指甲鉸剪, 我即刻走去萬寧買了個pigeon, 試過真係易handle好多, 剪果時將把鉸剪攝入指甲同d肉之間先剪, 到依家仔仔再無出現"血光之災" (touch wood!)

大宅

真係好唔得,不如試下用指甲"挫",沙紙feel, 磨下磨下唔怕剪親,但時間好耐。試過一次。但我本身都係用交剪等佢sleep �drink milk 時剪。

首頁

尾頁

跳至