自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

我仔仔依家就快兩歲,我同老公都要返公搵食,所以一直都係我父母幫忙湊,我地夜晚收工就趕返去陪食飯跟住就湊返屋企沖涼訓覺,放假我地自己湊返的

但我父母始終年紀大了《七十幾》,湊小朋友體力已經係一個問題,而且響湊既方法上都有好多爭拗,令到我地關係破損,我真係好吾想,尋晚我已經喊左一晚

我地諗左好耐,工我又吾可以吾做,因為我份人工對頭家好緊要,我地又要供樓,又要比我父母,都未計我一家三口洗費

工人又吾會請,因我地真係冇位比佢訓

最後唯一出路就係考慮請本地ee

問題來了。。。。。由於我未試過請ee,所以好多吾明

男爵府

2018復活節勳章

回覆:求請教,請各位媽咪比意見,pls

問題。。。。
已搵到家附近有ee,佢有個讀小學女女,所以有時間可以幫我由早九晚七湊

1.請問如果包早午兩餐收費一般幾多?
2.請問如果包早午晚三餐收費一般幾多?
3.我係咪要約佢出來見面談架?要講乜架?
4.我有咩需要注意或向佢作出要求提醒的?
5.係先付款定湊完完整月先付款?

男爵府

2018復活節勳章

鳴。。。。。。有冇人可以答我呀,我好無助,今日已經請左日假湊仔,但咁請吾係辨法

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

會俾小朋友番全日制的兩歲班嗎? 保良局糼兒園, 時間約係8am 至 6PM. 可俾錢加多一小時.

價錢約$4000 一個月.

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔清楚, 幫你推!

有朋友請本地EE, 只照顧星期1-5, 包2餐 $5,XXX

子爵府

真係搵食個啲本地ee好貴架....仲要睇下佢有冇愛心

男爵府

2018復活節勳章

引用:我唔清楚, 幫你推!有朋友請本地EE, 只照顧

原帖由 twc729 於 14-10-31 發表
我唔清楚, 幫你推!

有朋友請本地EE, 只照顧星期1-5, 包2餐 $5,XXX
謝謝你

男爵府

2018復活節勳章

引用:會俾小朋友番全日制的兩歲班嗎

原帖由 PY-Sing 於 14-10-31 發表

會俾小朋友番全日制的兩歲班嗎? 保良局糼兒園, 時間約係8am ...
請問保良局葵涌個邊有嗎?阿仔依家都未肯講野,我驚吾收

大宅

引用:Quote:原帖由 PY-Sing 於 14-10-31 發表本

原帖由 lamemily 於 14-10-31 發表
本地姨姨仲貴過工人,又做唔到家務煮唔到飯

大宅

引用:Quote:原帖由 PY-Sing 於 14-10-31 發表本

我囡囡2歲時都仲講緊bb話,學校都收咗n班。
你快d搵下你屋企附近有冇收2歲ga幼兒啦

男爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 lamemily 於 14-10-31 發表請

原帖由 kwsfcp 於 14-10-31 發表
我囡囡2歲時都仲講緊bb話,學校都收咗n班。
你快d搵下你屋企附近有冇收2歲ga幼兒啦
已經in左間,但等消息

大宅

http://www.chsc.hk/kindergarten/
你去呢度睇呀

男爵府

2018復活節勳章

引用:http://www.chsc.hk/kindergarten/你去呢度

http://www.chsc.hk/kindergarten/
你去呢度睇呀
多謝你

大宅

引用:Quote:原帖由 kwsfcp 於 14-10-31 發表我囡

已經in左間,但等消息
我見呢度d jm in幾間咁,你搵多幾間做保險,係等收通知期間,你多d同佢講野,主動叫同下鄰居,看更打下招呼,等佢直正in時唔好怯場

男爵府

熱血金章 畀面勳章

lamemily 發表於 14-10-31 11:45
我仔仔依家就快兩歲,我同老公都要返公搵食,所以一直都係我父母幫忙湊,我地夜晚收工就趕返去陪食飯跟住就 ...

你可以去BK鐘點工人版度開POST徵,我年幾前都係咁樣搵到屋企附近既EE湊一至五,合作得幾好。
1&2.收費方面個RANGE真係可以好大!平既AROUND 5-6000(包三餐&沖涼),貴既開我萬幾蚊都有。
3.你最好湊之前搵日放假帶埋BB上去玩/見面,傾下計。
4.如果BB有咩食物敏感就可以同佢講聲。
5.一般係月頭俾定果個月既錢。

不過最緊要都係果個EE要有愛心同耐性。

子爵府

lamemily 發表於 14-10-31 15:34

保良局 幼兒服務

http://www.poleungkuk.org.hk/child-care-services.html

侯爵府

兩歲可返全日幼兒園,又安全又有野學,老人家吾駛凑全日咁辛苦,你放工時,阿仔放學,平過請工人

男爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 lamemily 於 14-10-31 發表已

我見呢度d jm in幾間咁,你搵多幾間做保險,係等收通知期間,你多d同佢講野,主動叫同下鄰居,看更打下招呼 ...
多謝你

男爵府

2018復活節勳章

引用:兩歲可返全日幼兒園,又安全又有野學,老人

原帖由 yin-ting 於 14-10-31 發表
兩歲可返全日幼兒園,又安全又有野學,老人家吾駛凑全日咁辛苦,你放工時,阿仔放學,平過請工人

...
我都希望有全日n收佢,我已報幾間,等in

男爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:lamemily 發表於 14-10-31 15:34 請

原帖由 PY-Sing 於 14-10-31 發表
多謝你

首頁

尾頁

跳至