論盡家傭

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

想問下印印係咪通常7個月後(還清債$比agent後)就唔聽話

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 想問下印印係咪通常7個月後(還清債$比agent後)就唔聽話

都唔係呀....我工人黎左都一年啦, 仲好乖喎. 我諗都係睇人啦.

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

Re: 想問下印印係咪通常7個月後(還清債$比agent後)就唔聽話

我個印印六個月還哂錢後成日都話要放假,而且開始成日講電話,出街買"送"好遲先返黎,又私自出手提電話及同bb訓時自己聽住handphone walkman~~~
不過佢take care我bb都算ok,所以假照俾佢放,屋企電話加左pASSWORD及來電顯示(訓示後好左好多),依家夜晚自己去買"送"(連假期都係),手電給了表姐(AGENT話過佢),仲有依家個女多數跟我同老公訓~~~~~~

大宅

我想問你o地知唔知印印放假多數會去邊呀?怕唔怕佢o地放假會學壞呀!?

大宅

yy02:

印印放假多數會去銅鑼灣, 因有很多印印在此聚腳, 再加上一大堆印尼人開的僱佣公司, 匯錢公司......, 一定會學壞!!我個工人就係如此學衰左!
以上只是我的經驗.

ymama

侯爵府

我之前果個就係比佢個家姐帶壞, 佢家姐黎左之後, 越黎越衰. 佢家姐間agency係印尼人開的, 佢臨走時, 同我拗張機票要有20kg行李(不記得個數字, 總之比平常的多d), 我照同travel agency講, 但係不知點解張機票show不到佢要求個數, 臨走果晚同我嗌大交, 拒絕簽收, 我個agency搵印尼翻譯同佢講, 佢都不信, 係都要搵佢家姐果間agency傾.

依家呢個剛七個月, 希望佢會繼續乖, 佢放假不會係cwb, 雖然我住係cwb, 但佢同我講, 佢會去agecny度訓覺wor, 不知真定假, 但我真係未試過係cwb撞過去, 以前果件同佢家姐我就周不時係cwb見佢地坐係天橋底, 草地甘.

大宅

我個印印做左3年幾,又放足假,又係放假去銅鑼灣,都無壞喎,其實壞唔壞係睇佢自己嘅本質的,點解有啲印印到還清晒agent錢就開始變壞,其實佢哋跟本就係壞嘅,不過未還晒錢,所以唔敢壞住,所以就算你唔放假畀佢,佢哋都會壞的,我就眼見過有啲無假放嘅印印,喺公園,街市等地方度壞,聯群結黨咁,唔通真係唔畀佢哋出街.

子爵府

Agree : 其實壞唔壞係睇佢自己嘅本質.

大宅

我個印來了一星期,我仲未放佢假,我都有問佢放假會去邊,佢話佢到港時,個friend話叫佢搭mtr去cwb,但係我真係唔想佢去,心諗佢來回都30蚊啦,佢頭7個月要還錢,即只有270元,點用呀 其實可唔可以叫佢唔好放假比錢呢?佢o地會唔會肯唔放呢?
今日我見佢係廚房用手"mug"腳皮,好恐怖,我即下令唔可甘,佢o地仲有d咩我要防呢
該用戶已被刪除

伯爵府

我個印印來了差不多一個月,本來上星期日叫佢放假,佢話無錢唔出街,我自己出街前同佢講:今日係你的假期,可以唔洗做野,你係屋企休息吓(但我都有叫佢cook晚餐 ),我la個新工人做野好勤力,但真係好慢,而且語言上有溝通問題,我老公話佢要還錢唔忍心炒佢,如果佢7個月後無改善唔排除會炒,但無正面同工人講,好唔好同agency講,第agency同工人講呢
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!
該用戶已被刪除

大宅

H & A,

可唔可以比你D印記家規我參考呀
該用戶已被刪除

大宅

H&A,

please check pm

大宅

我個印印3月5日上班,佢29age,我好鬼後悔請左佢,起初貪佢年紀有番咁上下,又結了婚有兩個仔女,但宜家先發覺印尼人既年齡真係要幫佢加番10年. 因為真係好鈍好鈍. 學廣東話又慢,叫佢做野又成日都唔明,講完既野又唔記得,講幾十次都話唔記得. 永遠只係識講對唔住太太. 唉....我4月尾就生得啦. 本來唸住早d叫個工人過來教佢野,但宜家我又要換過一個,攪到我到時又要重頭教過.....好慘呀.
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

H & A,

Thank You

我請果個都係22歲,3月24日來都見在總算都ok,當然仲有好多野要教,但都算聽教聽話,無面色我睇,比之前個賓成日黑面好好多

伯爵府

H&A ,
我個印印今年31歲,我都係諗住請d有家庭負擔會定性d,見佢做野都幾勤力
但每晚cook飯都係等我地返晒來先整餸,明明叫佢7:30開飯,都攪到八點幾先有得食(都唔明整2個餸:魚&菜都整咁耐) :-(
我都想要你timetable參考吓請e-mail : [email protected]
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

首頁

尾頁

跳至