跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇小朋友讀緊保良局葵芳幼稚園?比啲意見,Thanks.
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

男爵府

一夠2歲就話有位, 辨完入學d 野就可以返, 所以無去呀~~!

原文章由 ClaraSham 於 08-3-12 14:12 發表
有冇小朋友讀緊保良局葵芳幼稚園?比啲意見,Thanks.

男爵府

我囡囡讀緊k3,想要乜嘢意見

別墅

睛靈勳章

[quote]原文章由 Mandy.Q媽 於 08-3-20 12:26 發表
我個b都係k1學生 , 編號84 , 有什麼想問呀

~ KIT KIT & KIT KIT DADDY , I LOVE U ~

複式洋房

唔好意思,我想比我b讀N1,想問吓學校環境如何?老師好嗎?有冇愛心及耐性?小朋友返學開心嗎?
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

男爵府

整體來說,保良局葵芳幼稚園環境、師資、人手比例都合乎政府規定,老師亦很有愛心,如果家長樂意,都可以同老師好好溝通,老師都會盡量配合。

但這所幼稚園是否適合你的小朋友,就要睇你的要求,因為它本身是託兒園,是返全日的,朝8晚6另可延展(上課時間是9am~4:30pm)除了公眾假期外,沒有甚麼特別假期,所以小朋友留在園內的時間很長,故此他們的自理都很好,而且比較獨立。

每天包早餐、午餐、茶點及水果,伙食很好,營養均衡,由園內厨師嬸嬸煮,所以很健康。

所以如果你想小朋友獨立、自理能力高(當然要家長配合),他們可以幫到小朋友。但園方不主張太早寫字,家課亦不多,較著重小朋友閱讀課外書,課程只合乎基本程度,所以相對一般幼稚園較淺,所以個人認為如果你希望小朋友將來讀一間傳統學校或課程較繁重的學校,可能要家長額外補助,不可只依賴學校了。

小女在這裏讀了差不多4年了,除了在頭1個月外,每天都高高興興上學,經常要求我遲些接她放學,在日常傾談中亦知有好多老師很錫她,所以我相信她非常享受上學。

[ 本文章最後由 Mandy.Q媽 於 08-3-25 10:34 編輯 ]

複式洋房

Mandy.Q媽,

多謝你寶貴意見及詳盡資料,因我倆夫婦都返工,我唔想小朋友經常對住工人,什麼都學唔到,聽你咁講,我覺得此校好適合我及我b,還可以唔用工人添,但我還在waiting list,希望可以入讀啦!

男爵府

小朋友返學可以有群體生活,學嘢都快啲,因為呢間學校因為只係放紅色假期,真係好啱2公婆都要返工嘅家長,可惜我囡囡9月就要上小學了,到時佢放長假我就煩mouth:

你囝囝只有2歲,你要有心理準備要幫佢適應,預早帶佢睇吓間學校、同佢講吓返學係點,希望佢唔會好似我個女咁喊成個月。重有小朋友返學後一般都會多病啲,因為佢哋要適應同病菌做朋友,但係學校可以幫手餵1次藥,但要寫授書,總之有問題可以問老師,他們都很樂意答你的。

我囡囡04年入學要等差不多1年先入到學,但近2年已不用等了,想不到今年又有waiting list出現

複式洋房

Mandy.Q媽,

你是否在職媽媽?有冇請工人?如果冇,頭暈身'慶'返唔到學點算?邊個照顧?定自己請假唔返工?唔好意思,咁多嘢問,因我想睇吓可唔可以唔請工人。

上小學是否全日?可否放學放留在學校?

我而家都有比囝囝返playground,一星期兩日,讓佢適應吓群體生活及病菌,佢今年一月開始返時,病足整個一月,希望到時身體強啲。

06年開始,出生率高咗好多,我報的幾間全日制幼稚園都係waiting list,第時爭小學、爭中學、爭大學就慘

男爵府

原文章由 ClaraSham 於 08-3-26 14:07 發表
Mandy.Q媽,

你是否在職媽媽?有冇請工人?如果冇,頭暈身'慶'返唔到學點算?邊個照顧?定自己請假唔返工?唔好意思,咁多嘢問,因我想睇吓可唔可以唔請工人。

上小學是否全日?可否放學放留在學校?

我而家都有比囝囝返playground,一 ...

我是要返工的,亦無請工人,但係因為我同老公係做生意的,所以時間可以比較靈活調配,所以如果你想唔請工人,當小朋友病了,就要睇吓有無人可以幫你照顧小朋友,又或要自己請假了。

小學是返全日的,但所謂全日,3點零4點鐘就放學了,我都未放工,放學留校又間間唔同安排,而我暫時未知會派邊間小學,所以我想會將囡囡交比補習社,到我放工至去接佢。

我囡囡都係2歲開始返學,可能佢身體比較差,頭1年差唔多每星期都病1次,睇醫生睇到你驚 重由返學開始連續3年都病到入醫院住,姑娘都認得佢,話佢又返來度假添 好在而家好好多了,一年只睇幾次醫生(大吉利是 ),不過可能我囡囡比較誇張,不過小病就好常見,唔使太擔心,只係比啲心理準備你啫。

你講得好啱,我識幾個04年出生的小朋友都入到出名嘅幼稚園,06年出生率的確高好多,不過讀書都係睇小朋友同家長努力,只要有付出,小朋友將來都有好成就。

喺呢區我都開咗個topic,有興趣可以入來傾吓偈,嗰度有多啲住葵芳區啲媽咪,佢哋醒我好多,大家可以交流吓。

複式洋房

Mandy.Q媽,

你真nice,比咁多意見我
照你講,遲吓睇睇入唔入呢間學校先決定用唔用工人。呢排幼稚園停課,你囡囡點算,你老公湊咁多日......

其實我住荃灣喺葵芳返工,所以幫佢報呢間學校,方便接送。

原文章由 Mandy.Q媽 於 08-3-26 22:08 發表

我是要返工的,亦無請工人,但係因為我同老公係做生意的,所以時間可以比較靈活調配,所以如果你想唔請工人,當小朋友病了,就要睇吓有無人可以幫你照顧小朋友,又或要自己請假了。

小學是返全日的,但所謂全日,3點零4點鐘就放學了 ...

男爵府

唔使客氣,我上bk都係想同人傾吓偈啫,難得你唔嫌我長氣

如果呀女放假而我哋又要返工,呀女就要跟我哋返公司做童工,呢個悠長假期頭2日佢都有跟我哋,不過悶到佢c,所以上星期一開始日日都俾佢返學,如果家長照顧唔到小朋友而又無病,佢哋都會俾佢哋返,饍食照常,全園只有約10返,探哂熱、帶哂口罩,而且老師睇得好緊,所以我都好放心。

荃灣小學校網比葵芳好,第日你揀學校無咁頭痛囉(近排揀學校,有職業病 )

複式洋房

Mandy.Q媽,

我以前都係住葵涌(近石籬),住咗荃灣都唔夠兩年,其實我都有報荃灣的學校,不過同樣waiting list

我知葵涌都有好多好的中學(林護、安柱、可風......),你可以從這方向揾小學,你選咗邊間?比我參巧吓。

男爵府

荃灣都要等?06年真係好興旺啊,希望你心儀嘅學校收你囝囝啦。

我哋呢區熱門係仁立同仁立紀念,但係都屬於傳統小學,功課壓力都幾大,而保良局一向都唔谷小朋友,日常家課亦很少,所以我擔心囡囡讀這些小學唔適應,雖然我已經額外補俾佢,但因為佢讀全日,返到屋企已經很攰,真係唔忍心俾太多嘢佢做,所以揀咗間行活動教學嘅小學俾佢,希望佢可以讀得開開心心,至於將來報邊間中學,就睇佢呢6年點走向,到時再作決定。

複式洋房

咁你楝咗邊間小學?有邊啲小學係活動教學?請指教......

男爵府

係喎!唔記得打間學校名添

我第一志願揀仁立(不過我估多數抽唔到),第二志願揀基真,呢間係行活動教學,喺小學概覽見佢話主張小朋友多看課外書、參觀,少抄寫功課,而且呢間學校知名度唔高,所以我估計會易啲抽到,而我亦希望可以入到呢間。

複式洋房

Mandy.Q媽.

希望你能成功抽到心儀學校,小朋友又讀得開開心心
到時記得話我知呀!

男爵府

原文章由 ClaraSham 於 08-3-28 23:30 發表
Mandy.Q媽.

希望你能成功抽到心儀學校,小朋友又讀得開開心心
到時記得話我知呀!

多謝!不過無論抽到邊間,我都會盡力令囡囡讀得開開心心 到有結果我一定會講出來,起碼我會起"葵芳友"個topic度作出報告

首頁

尾頁

跳至