嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

門診醫療計劃一問?

請問各媽咪有冇替小朋友及自己買門診,例如恒生果D?
我想買但唔知邊間好;同唔知D醫生網絡好唔好?
請比D意見!

大宅

Re: 門診醫療計劃一問?

ingrid-mama,
我睇過恒生,只限於網絡內之醫生,聽說只是一般,因樂瑤出世時已有一醫生跟,所以後來選擇了宏利,因為包括住院及專科費用每月不到$500,而且一般私家醫生每次收費也不是很貴.

大宅

你可以試下bupa,佢地d plan包左普通&專科門診仲有住院,可以選拿醫療卡(睇門診時只可用網絡醫生,但幾乎個個醫生都有join,又不用次次填表claim錢及無自負費用),也可選不拿卡(任何醫生都可睇,但睇完要填表claim錢,雖有限額,但足以支付)
至於保費最平一年約4仟多元,還送一次洗牙&全身檢查(小童無得送body check;可選普通全身檢查/男性/女性)!還有d plan for children,不過貴d,約一年五仟元,住院賠償額方面大d,送防疫針一支~
我而家2個bb同自己都join左~我最鐘意佢地送的body check,包照肺,驗血,驗尿,check心臟,仲出埋份report俾你,好正!

複式洋房

多謝你地D意見,我會上Bupa網址睇下。

大宅

佢地個website無detail資料及價錢,你可直接打電話去問:25175175,更可要求佢地寄or fax d資料同價錢表俾你睇~(佢地d staff唔會push你買,放心打啦)

首頁

尾頁

跳至