家事百科

跳至

首頁
12345...26

尾頁

珍珠宮

現在好多人都整環保酵素, 但係喺呢度(bk)好似無乜人講。 唔係好似 bk jm 嘅 style 喎!

我係環保酵素新手,覺得幾好用,諗住喺度推動吓!

Update: 見個post 越來越長,為方便大家睇,做了一些撮要在下面:

3# 環保酵素製造過程簡介及用途

4# 好處

7# FaceBook group name

8# 稀釋份量及用法

12# 有片教點做

13# 有片教收成後的用途

38# 圖片介紹製做過程(Hongyui)

80# 酵cream有效期

84# Word File

環保酵素保留期

濕疹用酵cream

如何判斷成功定失敗? (she...she)

158# 網友分享圖片 (QQbu mami)

163# 製作細節

169# 驅蚊酵

181#-185# 水果飲用酵素

217# 洗爐頭的效果

222# 環酵漂白 (LilianLegend)

248# 環酵洗菜,可洗走農藥 (tearycow)

290# 用酵洗米水代替糖加水做法

中央情報員  的確是值得推介的東西,製作又簡單,又環保.  發表於 15-1-12 17:04

大宅

回覆:dawnhu 的帖子

咩黎架?有興趣知多少少

珍珠宮

回覆 麥芬妮 的帖子

我都係新手咋,唔係識好多。 有分食用酵素和清潔用的環保酵素, 我現在開始整緊清潔用的環保酵素。

From FB:
環保酵素(環酵):
發酵期至少3個月計算, 亦因天氣, (夏天可能較快要3週至1個月, 冬天至少3個月)而影响時間, 混合多種未經煮過的新鮮植物性廚餘等加水加糖,就可以了。

用途:
先稀釋, 後使用>
用於家居上: 洗碗、洗滌廚房用具、去油汙、抹地、洗馬桶、洗衣、通渠、除味、除黴、當空氣清新劑使用等等。特別是用在清潔廚房抽油煙機、抽氣扇、油膩牆壁等。此外,隨著酵素的使用,蒼蠅蚊子、老鼠蟑螂的數量也會減少。

>個人護理:
洗手、沖涼、洗頭去頭皮、治理蚊叮蟲咬、飛滋、治理/舒緩皮膚問題如:毛囊閉塞、青春痘、濕疹、敏感、肉瘤 、老人班 (因人而異請自行調配比例試用及分享)。

另外,製作材料直接影響使用效果。例如 用橙皮、檸檬等柑橘類果實製作的酵素潔污力較強。

珍珠宮

好處:

- 因純屬天然成份,具清潔效能, 能在日常中高度應用,製作簡單而成本低
- 長期代替化學品能省錢, 減省因消費上而助長的碳排放
- 減少皮膚接觸化學品而帶來過敏反應,同時減少化學品污染生態
- 當人人都使用, 有助減少固體廢物, 包括蔬果渣皮廚餘及膠樽, 及堆田區負荷
- 分解部份化學污染物(具爭議)
- 分解部份渠內油膏, 令渠道暢通(具爭議)
- 流入下水道淨化河流海洋,平衡生態(具爭議)

From Fb

pigmei    發表於 18-12-18 10:55

男爵府

我是超新手,已制好了兩小瓶(用橙皮,柑皮,檸檬皮)。
請問如何稀釋使用?

男爵府

回覆 dawnhu 的帖子

可以用作洗衣機的洗衣液嗎?如何?

珍珠宮

Happie 發表於 14-11-1 09:36
請問如何稀釋使用? ...

因我都係新手,我屋企嗰幾支仲未收成,唔敢亂答你呀! 但係建議你可在facebook search 呢個group "環保酵素製作、共享、交流",裡面有非常非常詳細的介紹。

珍珠宮

Happie 發表於 14-11-1 09:38

可以用作洗衣機的洗衣液嗎?如何?

Point 7->

From FB group:

1. 園藝或農作:1酵:1000水作稀釋,用作除蟲除草劑和有機肥料,刺激植物賀爾蒙,改善蔬果品質, 增加產量。連續將環保酵素澆在土地上3個月,可改善土質,讓土地重現生機。

2. 家用清潔劑:用環保酵素摻入洗髮精、沐浴露、洗碗劑和洗衣水等,可減少化學成份。(標準比率:1份環保酵素:1份洗條劑:10份清水。)或自己因應喜好調配比重
參考谷友分享:
有教材指洗衫可落50ml酵素,然後洗粉則可減半(不過我就落到100ml ),溝洗潔精、梘液、洗水頭水就 酵素:清潔劑:水=1:1:10,有d就教話1:1:7,不過我自己就用1:1:3,洗頭沖涼洗碗都係用佢

3. 清洗蔬菜水果:用30毫升或兩湯匙環保酵素, 倒入1公升清水,浸泡45分鐘。

4. 清潔地板:一至兩瓶蓋酵素,倒入半桶水, 清洗和消毒地板。

5. 汽車保養:加入30毫升或兩湯匙環保酵素在汽車水箱裏,可降低引擎溫度。

6. 當洗碗液:一份酵素、一份清潔劑加十份水,倒入溶器中,可多次使用

7. 當洗衣液:四至五瓶蓋的酵素,使用的洗衣粉量減少

8. 澆花、澆菜:一瓶蓋的酵素,加入1.5公升的水

9.淨化空氣、除臭、害蟲控制:可使用適量的酵素在室內經常噴灑,有此功能。

10.治理皮膚: 直接塗於患處/用紗布或化妝棉敷在患處。
由於酵素會分解人體表皮的蛋白質,讓皮膚過度乾燥,但也有去角質層的作用,請視乎體質自行調節適合的比例。

11.代替滅蚊燈消滅蚊虫: 隨意將少許酵素, 洗潔精, 清水, 混合後倒入闊口容器, 放置在飛虫出沒地方, 能誘騙飛虫投進死亡

男爵府

謝謝分享,我冇fb, 資料很合用啊!

珍珠宮

引用:我是超新手,已制好了兩小瓶(用橙皮,柑皮

原帖由 Happie 於 14-11-01 發表
請問如何稀釋使用? ...
这是我的環酵

公爵府

2024勳章

dawnhu 發表於 14-11-1 16:57
这是我的環酵
如何制作?

珍珠宮

annakit 發表於 14-11-1 18:53
如何制作?
你可以在youtube 看看這條片:

https://www.youtube.com/watch?v=eCi8xPtlRIs

circlejj    發表於 16-2-20 08:42
annakit    發表於 14-11-2 16:58

珍珠宮

收成後的用途:

菜葉、果皮變黃金——環保酵素DIY

伯爵府

請問用什麼糖?

珍珠宮

引用:請問用什麼糖

原帖由 20091 於 14-11-02 發表
請問用什麼糖?
除了代糖,乜糖都得,紅糖,片糖,黄糖,黑糖都多人用架

珍珠宮

引用:請問用什麼糖

原帖由 20091 於 14-11-02 發表
請問用什麼糖?
如果係清潔用環酵,水喉水就可以了,一定要用膠樽或膠桶,因驚D氣谷爆個樽。

珍珠宮

回覆:20091 的帖子

相反,做食用環酵就要用食水同一定係玻璃樽。

伯爵府

回覆:奇怪! 點解bk好少人講環保酵素嘅?

伯爵府

回覆:奇怪! 點解bk好少人講環保酵素嘅?

如果BK有一欄講環保同有機就好啦

伯爵府

謝謝,上次做失敗了,以為是用糖關係。

首頁
12345...26

尾頁

跳至