自由講場

跳至

首頁
12345...97

尾頁

珍珠宮

原來我吔過晒 bk 標準 - 2000 個發表要開新 topic....

各位朋友如對申請公屋上有任可疑難, 可以响呢度發問, 我吔會盡一切辦法幫你吔解答 or 大家一齊 呻下, 傾下啦

有用連結

香港房屋委員會
http://www.housingauthority.gov.hk/b5

申請公屋進度 part 8
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1186692&extra=&page=273

各資料已updated, 在
已經配房朋友資料表 ( 供參考用 )
#229, #230, #231, #1058

待審查 / 配房之朋友資料表 ( 供參考用 )
#232, #233, #234, #235, #422, #1059

[ 本文章最後由 jacquesau 於 08-4-17 17:07 編輯 ]
好好過每一天......

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我又嚟報道

大宅

PART 9 開左喇
報到報到 !

珍珠宮

由於資料太舊, 懇請各位自行update.....
已經配房朋友資料表 ( 供參考用 )

1) kudolee ----- 1134xxx, 於七月審查, 8月第一次派東涌逸東村無要, 26/9號揀特快, 結果: 沙田新翠村

2 )winter090769 --------- 1/06
申請3人家庭, 約3月收籃咭, 4月轉4人,
6月參加特快. 結果: 揀咗梨木樹二邨

3)臭豬bma--------- no:11522xx
2/05申請, 今年參加特快, 揀返東涌..10月5號揀樓, 25號審查...3/11收到信審查ok, 結果: 揀咗東涌

4)anitalui -------12/04申請, 3人申請擴展; 06年參加特快. 結果: 揀咗東涌

5)yinohoh ------ 23/11/05收到藍咭 (離島兩人), 配房組於12/7/06審查, 在9月派大澳龍田邨(無要). 結果 : 10月特快揀咗寶田

6)ying媽 --------- no.1142xxx, 08/2004申請2人擴展, 02/05改為3人, 收到信14/9去審查; 結果 : 25/11收信派東涌

7)skyyoyobebe ----- 6/8/01申請, 10/8/05先審查, 等

8) patpat234 ----- 6/2003申請(新界)4人連同奶奶, 同年12月寄信黎問要唔要逸東二, 應承左後1月審查,4月配左屋. 最後冇要, 再轉埋(市區).1/9/2005會再審查...入息超額, 5月再入紙通知入 息已合格, 10/8/2006去審查. 8/2006尾派石排灣, 唔要. 06年10月再派柴灣峄華村1/F ,都係冇要, 剩返一次機會
結果︰2007年8月31日要左小西灣邨,拎埋key

9) Cubixluk ------ 03/2003 申請, 12/05 審查但 over 入息, 08/06 再審查 28/12 配第一次石梨二邨新樓

10) sandytam2007--------- 06年5月中收籃咭,07年7月參加特快,10月9號揀樓,揀左逸東二,11月21做審查

11) chammymama ------- 3/2005收到藍咭,3人申請,no.G1175XXX,8/10/2007參加特快,揀咗屯門友愛,14/11/07審查!

12 ) 失望---no.G1178xxx(4人),06年5月中收籃咭.06年7月參加特快,10/10揀樓,揀左東涌逸東(一)邨,27/11審查

13) rebeccawyc---no.G1178xxx(5),066月收籃咭.077月參加特快,10/10揀樓,揀左東涌逸東(),7/11審查

14 ) 傻媽
ming ---
G11466XX 4
人擴展巿區 9/04申請同年11月收藍咭
6/06
審查約2星期後收信審查ok
8/06
派第1次東涌逸東二村(冇要)
1/07
派第2次石籬二村(冇要)
最後於8/07派葵盛西(翻新中單位), 9月中取key

15 ) yenkoo --- no.1144XXX,2人申請擴展市區,071月第一次派東涌逸東村--冇要,4月派第二次將軍澳健明村--冇要(有問題屋唔當一次機會)6月派第三次葵盛西村

16) Emilyryan------no.G1148xxx3人申請,04年12 收到藍咭.06年12月21日審查...07年2月收信通知審查通過,07年3月收到信派東涌逸東2村拒絕配房...結果: 07年12月揀特快- 順天村,

[ 本文章最後由 jacquesau 於 08-3-13 10:31 編輯 ]

珍珠宮

p.s. 由於資料太舊, 請各位自行updated

待審查 / 配房之朋友資料表 ( 供參考用 )

1) 如花媽咪 ----- 04/2003 收到藍咭(擴展市區), 06/06轉市區, 直至08/06才審查, 結果:1次單位都未派過

2) Coffeetam---no.未有(3人新界),07年9月14日寄出申請 ,到今日咩都收唔到 等緊no 好緊張

3) ccmimi-------3-2007入紙申請,9-2007打電話去追至追到no,但依家仲未收到籃卡,好心急

4) 6/06申請 24/8成功有藍咭 no.1183xxx 新界 3 - 9月參加左特快,揀唔到放棄左....唯有等正常倫侯

5) Emilyryan------no.G1148xxx3人申請,0412 收到藍咭.061221審查...072月收信通知審查通過,073月收到信派東涌逸東2村拒絕配房...結果:到而家都未派第 2

6) 豬豬822 - 03年5月申請單人公屋(擴展區),05年跌咗入計分制,之後轉咗巿區,08年2月打去房署職員話我有93分,等待中

7) 露比仔 ~ u0159xxxx
2005年6月收到藍咭(擴展市區), ,後加囡囡,延至2005年12月, 等待中

男爵府

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我都黎報到先~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

到~~~~

男爵府

報到
我係11/06收藍卡
参加07年特快,要屯門友愛,08年1月取key

大宅

報到

報到!!煩請update
屯門哩-----no.1183xxx,新界,3人。7/06入紙申請,9/06收到藍卡,31/1/08接受調查,7/3/08轉左錄音配房階段.....

[ 本文章最後由 屯門哩 於 08-3-13 12:55 編輯 ]

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

快得咁緊要......

原文章由 屯門哩 於 08-3-13 12:14 發表
屯門哩-----no.1183xxx,新界,3人。7/06入紙申請,9/06收到藍卡,31/1/08接受調查,7/2/08轉左錄音配房階段.....

大宅

原文章由 xeniayuen 於 08-3-13 12:52 發表
快得咁緊要......

hehe.....打錯日期!!係7/3日
差d擾亂視聽

大宅

我又黎報到

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

屯門哩-----no.1183xxx,新界,3人。7/06入紙申請,9/06收到藍卡,31/1/08接受調查,7/3/08轉左錄音配房階段.....

希望妳快啲有消息啦

侯爵府

唉吔... SORRY 呀, 之前 BK 死咗, 你 D料冇晒, 冇得幫你 UPDATED , 而家等樓主幫你 UPDATED 啦...

侯爵府

我 17/3 揀樓, NOW 等緊聽日街坊報料揀成點... 好緊張喔 !

珍珠宮

原文章由 cubixluk 於 08-3-13 13:42 發表

唉吔... SORRY 呀, 之前 BK 死咗, 你 D料冇晒, 冇得幫你 UPDATED , 而家等樓主幫你 UPDATED 啦...

cubixluk 妳依家唔做樓主改做顧問ar

珍珠宮

原文章由 cubixluk 於 08-3-13 13:44 發表
我 17/3 揀樓, NOW 等緊聽日街坊報料揀成點... 好緊張喔 !

無問題ga,妳上次返深圳有無睇啱嘢ar

大宅

好媽媽勳章

我想問下如果我之前同屋企人住,咁都有我個名架~咁我要除左名先可以申請定係有屋先至除名???同埋我想問下我老公份工係計時薪~咁算唔算係自由工作者??麻煩大家幫我解答^^~

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我又UPDATE 下我既資料先.
G1133XXX..(申請時3人擴展市區)
03年入紙
04年頭收藍卡
06年(唔SURE)轉市區
07年3月審查衰咗(爆額)
07年11月恢復申請
08年2月審查加埋奶奶名
08年3月(今日)打去問,佢地既STAFF話初步OK,等主任出信,不過錄音仲未轉

首頁
12345...97

尾頁

跳至