自由講場

跳至

首頁
12345...97

尾頁

大宅

原文章由 gogoblue 於 08-3-13 15:58 發表

佢同我一樣乜q都無...

就係因為想攞大d..我想要蝴景邨(希望特快可以chose到啦)...但好似係3人以上先攞到(呢個我firm唔到)..我又唔想住蝴蝶邨(雖然係正隔離.),但因為真係超細...細到放唔落張雙人床.
...

無問題呀 ~ 可以照加
另外 ~ 特快會唔會係d 唔好既屋呀?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 Kakalok 於 08-3-13 16:26 發表

無問題呀 ~ 可以照加
另外 ~ 特快會唔會係d 唔好既屋呀?

有部份會係囉..但唔係全部..我諗就算我審查時同主任講話想要個到,都好大機會得..因為無咩人會choose個到..

大宅

原文章由 gogoblue 於 08-3-13 16:33 發表

有部份會係囉..但唔係全部..我諗就算我審查時同主任講話想要個到,都好大機會得..因為無咩人會choose個到..

祝你好運呀~

我宜家就日日坐起度....等........
等半年凍結
我宜家最想快d 收到房署話我超額既消息
等我可以安心咁起度等

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 Kakalok 於 08-3-13 16:38 發表

祝你好運呀~

等半年凍結
等我可以安心咁起度等

多謝呀.

我記得12/4日做審查,封信就寫12/14 fail. 兩個wk就已經收到封信.
起初諗起碼半年,所以頭兩個月都無乜點諗...但而家越黎越心急..進入緊倒數. 今日岩岩過咗3個月...仲有3個月....

男爵府

謝謝各位幫忙!
這裡真係"VERY GOOD"

大宅

原文章由 gogoblue 於 08-3-13 16:47 發表

多謝呀.

我記得12/4日做審查,封信就寫12/14 fail. 兩個wk就已經收到封信.
起初諗起碼半年,所以頭兩個月都無乜點諗...但而家越黎越心急..進入緊倒數. 今日岩岩過咗3個月...仲有3個月.... ...

你仲有3個月~好快到喇~挨埋佢

我半年無做野喇...宜家仲要等多半年
我住緊私樓~交埋租都無錢剩~6月到期...到時加租仲死
我日日留起屋企~唔想出街用錢
其實我想連電費都慳...但唔上網我會悶死
所以我好想搵野做...但一定要搵d肯出cash既工好難
我又無本事幫人補習...又唔識彈琴 ~ 唉

審查個日計過老公份糧加埋 bouns , 剛剛多左幾百
我真係覺得唔公平~因為bouns係06-07年既事 唔一定年年有架嘛
所以佢迫住遲d要辭工...我諗如果9月可以恢復申請
咁7-8月轉工應該啱啱好

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 jacquesau 於 08-3-13 10:24 發表
原來我吔過晒 bk 標準 - 2000 個發表要開新 topic....

各位朋友如對申請公屋上有任可疑難, 可以响呢度發問, 我吔會盡一切辦法幫你吔解答 or 大家一齊 呻下, 傾下啦

有用連結

香港房屋委員會
http://www.housin ...

申請公屋有咩好呻呀? ?-(

子爵府

HI, 我都到咗!

子爵府

原文章由 屯門哩 於 08-3-13 12:14 發表
報到!!煩請update
屯門哩-----no.1183xxx,新界,3人。7/06入紙申請,9/06收到藍卡,31/1/08接受調查,7/3/08轉左錄音配房階段.....

真係咁快, 唔知我係唔係都係咁快呢?

子爵府

原文章由 Kakalok 於 08-3-13 16:38 發表

祝你好運呀~

等半年凍結
等我可以安心咁起度等

介紹你去工聯會報下啲課程讀,唔使咁悶, 我老公都係讀咗個玄學課程, 過下時間.

洋房

我都黎報到

05年10月有藍咭 G1162XXX
2人家庭, 擴展市區

等等等

珍珠宮

各位俾啲時間我, 我會努力幫大家UPDATE的!

cubixluk ...唔好意思呀!幫你開左PART 9
好好過每一天......

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都嚟報到呀

9/07 伸請
11/07收藍咭 G121XXXX 3人
17/3/08 審查

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 patmama 於 13/3/2008 18:04 發表
我都嚟報到呀

9/07 伸請
11/07收藍咭 G121XXXX 3人
17/3/08 審查

請問你係咪申請新界區呀? 咁快既...

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我想問點樣可以轉市區?同埋我第二次特快無去到,甘系未之後都唔會安排特快經我喇?

大宅

好媽媽勳章

有冇人可以幫我解答呀

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 cici668 於 08-3-13 18:36 發表
有冇人可以幫我解答呀

解答咩呢

大宅

好媽媽勳章

我想問下如果我之前同屋企人住,咁都有我個名架~咁我要除左名先可以申請定係有屋先至除名???同埋我想問下我老公份工係計時薪~咁算唔算係自由工作者??麻煩大家幫我解答^^~

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 cici668 於 08-3-13 19:03 發表
我想問下如果我之前同屋企人住,咁都有我個名架~咁我要除左名先可以申請定係有屋先至除名???同埋我想問下我老公份工係計時薪~咁算唔算係自由工作者??麻煩大家幫我解答^^~ ...

一、我想問下如果我之前同屋企人住,咁都有我個名架~咁我要除左名先可以申請定係有屋先至除名???(一定要除名先可以申請ga)
二、同埋我想問下我老公份工係計時薪~咁算唔算係自由工作者??(咁妳先生公司有會幫佢報稅或者供強積金)

別墅

原文章由 cici668 於 08-3-13 19:03 發表
我想問下如果我之前同屋企人住,咁都有我個名架~咁我要除左名先可以申請定係有屋先至除名???同埋我想問下我老公份工係計時薪~咁算唔算係自由工作者??麻煩大家幫我解答^^~ ...

第一個問題, 我就答到你!
你唔需要除名, 等有屋果陣先除都得, 我之前打過電話去房署問!

至於第二個問題, 其他朋友答吧! 我唔曉!

首頁
12345...97

尾頁

跳至