興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

日日都收到10幾個 Worm.Netsky 的郵件

D sender 我冇個識o既。雖然我部腦有 antivirus,冇中到毒。但都好鬼煩!

可以點做?

大宅

Re: 日日都收到10幾個 Worm.Netsky 的郵件

我每日都收10個8個d 有毒email
有時收到自己個email寄來有毒email
唔知怎麼辦?
有無指教?

別墅

我都係,每日起碼收成3、40個,仲成日見到自己send比自己,但應該我部電腦係無中毒架,請問邊位高手可以教教我呀,唔該晒!

大宅

醒目開學勳章

netsky

正常你部機中左招. 你睇下上面條 link 啦

手動清除

對於繫統是Windows9x,WindowsMe:

步驟一,刪除病毒主程序
  請使用干淨的繫統軟盤引導繫統到純DOS模式,然後轉到繫統目錄(默認的繫統目錄為
  C:\windows),分別輸入以下命令,以便刪除病毒程序:
  C:\windows\>del services.exe
  完畢後,取出繫統軟盤,重新引導到Windows繫統。
  如果手中沒有繫統軟件盤,可以在引導繫統時按“F5”鍵也可進入純DOS模式。

步驟二,清除病毒在注冊表裡添加的項
  打開注冊表編輯器: 點擊開始>運行, 輸入REGEDIT, 按Enter;
  在左邊的面板中, 雙擊(按箭頭順序查找,找到後雙擊):
  HKEY_LOCAL_MACHINE > Software > Microsoft > Windows > CurrentVersion>Run
  在右邊的面板中, 找到並刪除如下項目:
  "service" = "%Windir%\services.exe -serv"
  關閉注冊表編輯器。

男爵府

mug 唔係人地部機中左,所以猛 send 野比我咩?我已經有 Antivirs 同埋 hardware 的 firewall囉喎,同埋 send 野比我果 d sender 我都唔識o既,更加唔係我自己的 address book裡面

複式洋房

此類可疑電郵主要來自受病毒感染的電腦。病毒會利用電郵系統如Outlook Express,向地址簿名單內的成員發放附有病毒檔案的郵件,甚或假冒任何電郵地址發放郵件。

可參考
香港電腦保安事故協調中心

男爵府

有冇辦法可以唔收呢 d 電郵呀,好煩呀! :-x
rickybaba 寫道:
此類可疑電郵主要來自受病毒感染的電腦。病毒會利用電郵系統如Outlook Express,向地址簿名單內的成員發放附有病毒檔案的郵件,甚或假冒任何電郵地址發放郵件。

可參考
香港電腦保安事故協調中心

首頁

尾頁

跳至