自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說尋日去99屋企,接返兩個女返屋企。見到教緊兩女織橡筋繩,令我想起以前小學小息時會同同學玩下跳飛機,猜皇帝,紅綠燈,跳橡筋繩,捉迷藏,打乒乓球,東南西北等。

而家問阿女小息時同同學玩d咩,佢話都係四圍行,坐下,吃下零食咁。因為學校唔比跑,又唔比人玩橡筋繩,所以感覺而家小學生小息時真係好枯燥。

就算唔係小息時,帶住阿女去公園玩,都好少人會玩呢d玩意。

侯爵府

引用:話說尋日去99屋企,接返兩個女返屋企。見到

原帖由 傻Y頭 於 14-11-02 發表
話說尋日去99屋企,接返兩個女返屋企。見到教緊兩女織橡筋繩,令我想起以前小學小息時會同同學玩下跳飛機, ...
而家呢啲失傳架啦, 小朋友放學又要學呢樣學果樣,無晒童真及精力

Janet@Lun    發表於 14-11-2 12:33

男爵府

回覆:想知道小朋友小息時會玩d乜野

所以見到99教緊阿女整橡筋繩,今日即刻帶落去公園玩,佢地覺得好新奇,不過我唔記得棺材繩點玩

珍珠宮

而家小朋友真係冇乜童真~而家放學唔係補習就興趣班~以前放學玩橡根繩,猜皇帝,跳繩,abc紅綠燈,狐狸先生幾多點,何媽,跳飛機~諗起一大班人一齊玩,真開心

禁止訪問

引用:而家小朋友真係冇乜童真~而家放學唔係補習

男爵府

係呀, 唔知點解我地細個小息玩到好多野…… 我仔話小息食下野, 去下廁所, 起操場行下就夠鐘集隊

girlbear    發表於 14-11-2 13:10

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+PinPin+於+14-11-02+發表而家

原帖由 pigpeppapig 於 14-11-02 發表
呢d遊戲得個玩字,無嘢學,無cert,唔啱呢個時代
而家d人剩係為證書證書證書

男爵府

細個時沿住個籃球場啲白線嚟玩捉已經好happy.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:想知道小朋友小息時會玩d乜野?

我仔學校,學生日日都可以著波鞋返學,小息去跑步徑跑。不過我仔比較鐘意去圖書館,有同學會去電腦室、玩具閣、跳繩、遊遊蕩蕩lor

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔學校有啲益智遊戲好似蘋果棋玩
有時可以去電腦室玩咁

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

珍珠宮

畀面勳章

回覆:想知道小朋友小息時會玩d乜野?

我小學時期都係唔俾跑唔俾玩橡筋繩喎

橡筋繩都係返學前後玩

侯爵府

引用:細個時沿住個籃球場啲白線嚟玩捉已經好happ

原帖由 chole16 於 14-11-02 發表
我玩過

侯爵府

引用:係呀,+唔知點解我地細個小息玩到好多野…

原帖由 kaka1128 於 14-11-02 發表
係呀, 唔知點解我地細個小息玩到好多野…… 我仔話小息食下野, 去下廁所, 起操場行下就夠鐘集隊:nothing ...
9月參觀小學,小息都比家長參觀,學生可選擇在操場,花園傾計,期間老師不間斷廣播:no running,學生洗腦般齊答:just walking ...咁真係唔見有人跑,更加無人跳繩。

我自己小時候小息又追又跑,又跳繩,整親跌親流血係閒事,我諗現在唔能夠接受了,阿仔阿女學校整親,老師怕家長投訴。

複式洋房

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我女學校会輪住打乒乓球、跑步、棋、跳飛机、圖書館、電腦等!佢多數约定同學仔一齊玩!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

引用:細個時沿住個籃球場啲白線嚟玩捉已經好happ

原帖由 chole16 於 14-11-02 發表
玩捉 好耐無聽呢個詞啦
真係好好玩架!

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

引用:Quote:原帖由 kaka1128 於 14-11-02 發表係

原帖由 mama01 於 14-11-02 發表
9月參觀小學,小息都比家長參觀,學生可選擇在操場,花園傾計,期間老師不間斷廣播:no running,學生洗腦般 ...
似軍訓多D

男爵府

以前得好短時間都會玩猜皇帝,打乒乓球,玩一陣都好開心

禁止訪問

熱血勳章

引用:係呀,+唔知點解我地細個小息玩到好多野…

男爵府

引用:Quote:原帖由 kaka1128 於 14-11-02 發表係

原帖由 mama01 於 14-11-02 發表
9月參觀小學,小息都比家長參觀,學生可選擇在操場,花園傾計,期間老師不間斷廣播:no running,學生洗腦般 ...
以前啲男同學成日跑,一見到老師就快步行路,哈哈

首頁

尾頁

跳至