嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可煲甚麼粥1歲BB

菲菲遲些回菲律賓,我要自己煲粥,請問有甚麼粥合1歲BB,及1歲可以食甚麼食物呢?
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

別墅

Re: 可煲甚麼粥1歲BB

Doctor said one year old can basically eat what we eat except for diary products and snack.

Our maid cook porridge with minced meat and veggie. We normally buy fresh chicken thigh, beef, pork and fish. Then add tomato, potato, spinach, carrot etc. A tiny blush up of salt to taste.

大宅

基本上到左一歲, 所有食物都可以食 (唔計零食)
但千祈唔好加鹽住, 健康院姑娘話歲半先食鹽都唔遲....

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

其實有好多食物你既BB都可以食啦!
我個BB依家已經13個月多,咁我都有煮以下既粥俾佢食既,你都可以參考下:
南瓜肉,翠玉瓜肉,節瓜肉,豆腐,綠葉菜.......但你每次俾佢試新野時,都要留意下佢有沒有敏感反應喎...

別墅

啊!
我由13個多月已落小小鹽囉。並他開始吃魚、豬肉、菜、瓜•••。基本上少油,少鹽,不辣的都會給他吃,因我阿B很貪吃。但他最喜歡豬潤粥'雞蛋粥。

男爵府

THANKS
多謝大家的意見
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至