自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

(明報) 03月 14日 星期五 01:30PM 消委會指出,市面上有聲稱可改善視力的藍莓產品,但經研究證實沒有醫學證據支持這說法。
消委會委託專家研究過一些藍莓產品,認為有關促進眼部特幼微絲血管的血液循環,理論上是可能的,但暫未有權威臨床支持,亦未有其他醫學證據,認為利用藍莓精華的花青素可改善健康或治療疾病。

消委會指,藍莓健康產品售價一般要數百元,聲稱含有的花青素是植物水溶性色素,一般含有色素的水果,例如藍莓、車厘子、士多啤梨都可以攝取到。

專家亦指,藍莓可能會同其他藥物產生相互作用,增加出血風險,建議服用薄血藥的病人應避免服用藍莓產品。

男爵府

我覺得藍梅就甘食咪仲健康, 話晒都係水果.... 我曾經睇過藍梅吾可以食太多, 吾係就有反效果.

大宅

A balance of diet is good enough la.

原文章由 keroroee 於 08-3-14 13:52 發表
我覺得藍梅就甘食咪仲健康, 話晒都係水果.... 我曾經睇過藍梅吾可以食太多, 吾係就有反效果.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

有關藍莓嘅產品都興咗好多年啦,我阿仔都食咗幾年藍莓素, 而家先話冇效, 激氣!!!

男爵府

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

禁止訪問

子爵府

http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

首頁

尾頁

跳至