產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我第二胎作小產,點辨?

我第一胎很順利,但這胎在3月21號開始作小產到現在(每次去厠所有少少啡红色)。
最後月經2月13日,太約是2月23號同先生行..,3月29號睇了醫生,佢話要每个星期照超声波,最起碼到12週才定,佢在果日已check到 BB有心跳,叫我要多D休息。
我有好多疑問:
1. 係唔係個個星期要到醫生處check超声波?有什麽用呢?
我覺得佢好貴,銅鑼湾恆隆中心,張x滔,果次($400診金、$400陰道超声波、$30葉酸有21日)
2.醫生叫我唔好睇中醫?你地有無去睇中醫調理吓呀?好唔好呢?我驼第一胎無作小產,約10週去睇中醫,都覺得OK。我這次都想去睇吓,十五、十六,唔知點好,有冇好介紹呢?
3.其實流產是否代表個胎有問題、定係自己身體唔好?我平時要照顧22個月囡囡,要煮飯。

好擔心,唔知點做。

公爵府

好媽媽勳章

Re: 我第二胎作小產,點辨?

小心d, 唔好羅重野, 休息, bed rest, 同埋要放鬆d.
至於你個醫生都幾貴喎, $800幾蚊睇一次.
我開頭都作小產, 都係要個個星期去照, 睇下bb穩唔穩定, 而我都無睇過中醫(關於作小產呢個問題)
其實我都唔係好叻, 希望你無事啦!

子爵府

哇,妳個醫生好貴喎!我每次睇都係$350咋(診金+超聲波+葉酸等藥),有次唔夠尿要thru陰道照超聲波,都無另外加錢!
1)妳

男爵府

[size=small]nokyin
1. 係唔係個個星期要到醫生處check超声波?有什麽用呢?我以前都係1個月先照一次Ultra Sound,係唔係你個醫生覺得你個胎唔穩先要你check得咁密?? 我第二胎都有見紅,不過醫生比o左d安胎藥我食就ok了,你醫生有冇比安胎藥你食呢?

我覺得佢好貴,銅鑼湾恆隆中心,張x滔,果次($400診金、$400陰道超声波、$30葉酸有21日) 我係睇嘉賓大廈o既徐x佩,價錢差唔多,不過佢冇叫我個個星期去照呢!!

2.醫生叫我唔好睇中醫?你地有無去睇中醫調理吓呀?好唔好呢?我驼第一胎無作小產,約10週去睇中醫,都覺得OK。我這次都想去睇吓,十五、十六,唔知點好,有冇好介紹呢? 我都建議你唔好去睇中醫,因為唔係話中醫唔好,而係而家d中藥好多時都係冇o個種藥,有機會執藥o個d人會執藥用差唔多o既另類藥材比你,大肚真係唔好亂咁食藥呢!

3.其實流產是否代表個胎有問題、定係自己身體唔好?我平時要照顧22個月囡囡,要煮飯。其實好多時流產都係個胎出現問題,我第一胎個BB有先天性心臟病,出世後2個月走o左,個醫生話其實個胎出o左問題,係好大機會流產,但係我冇,結果出世後2個月先走,咁咪仲傷! (我第一胎懷孕期有飲中藥,第二同第三胎就唔敢飲囉,所以我建議你唔好亂咁食藥)

等待驗證會員

係啦... 您個醫生咁貴

珍珠宮

好媽媽勳章

nokyin,

我聽人講最好唔好 '弟' 高手及 'mouth' 底, 同埋要爭取多d時間訓

大宅

因為我之前小產左twice, 所以今胎有左頭一個月都係once a week, 因為怕有事, 而陰道ultrasound my doctor 都係另外再收錢ka.

複式洋房

nokyin,

唔好咁擔心, 記住多啲休息, 放鬆啲個人呀!

我相信醫生係因為你個胎唔穩定先叫你個個星期去check, 如果我無估錯, 你個醫生幾出名個喎! 咁$800都唔係特別貴喎! 一般較有名氣嘅都係呢個價錢($1400都有呀!), 當然, 貴唔一定好, 你要憑自己感覺睇吓個醫生夾唔夾你, 會唔會令你feel comfortable.

除非你有個好信得過嘅中醫, 如果唔係我都唔贊成你睇, 都係小心啲好!

珍珠宮

nokyin,

我同事都係同你一樣咁貴. 但我都係銅鑼灣睇喎, 我個次照超聲波 + 3個星期既葉酸和維他命. 都係$480.

洋房

好多謝各位妈咪的關心,我會轉醫生睇吓,睇吓有冇D平的,因為要租樓,好重皮呀! :-P :-P

別墅

nokyin:
1.去私家照超聲波係自己決定.
2.可睇中醫,十三太保好安胎,但記緊搵有中醫牌o既醫師先好,佢會睇你身體狀況同體質去'汁'藥~e.g.東方紅.
3.作小產一般係胎問題,但當然自己亦需小心,飲食,生活,粗勞...等,盡量take care~

我而家懷孕5個月,亦係自己打理家務及照顧11個月大o既囡囡,都幾吃力ka~但應乎得黎~我亦作過2次小產,原因係自己吾知自己有左bb,疏忽飲食及因喟人奶關係,令子宮收縮所至,但我一知有bb後,有食醫生開o既葉酸同維他命,另外,有煲保品食,而家還好呢~別擔心~總之凡事take care~
(P.S.我睇過中環Dr.羅志謙,$480-照超聲波+一張相~荃灣Dr.林凝芷,$350-$380-超聲波+2張相+20粒葉酸同維他命~)
總括黎講我覺得你可考慮轉醫生,因個Dr.有欺騙成份~

大宅

nokyin 寫道:
好多謝各位妈咪的關心,我會轉醫生睇吓,睇吓有冇D平的,因為要租樓,好重皮呀! :-P :-P

你不如去聖保祿醫院看方敏豪醫生,我現在都是有少少作小產,每次醫生費$100+超聲波$250+安胎藥$40(一星期),他都幾好人,問多幾句都得.

大宅

我初初二,三個月作小產幾次
入E院也只係 tool ultrasound and BEDREST
後來我去揾中E安胎
真係穩定無再用作小產
又不平每次$190連藥
之後有時不舒服也是找中e
我覺得中e安胎真係好掂
學懂凡事感恩和感謝,孩子終身受用不盡

洋房

kohelen
你個胎咪成九至十個星期至有心跳囉. 但個胎是有不斷生長的嗎? 到九至十星期時似番九至十個星期大的, 是嗎?
因為我在八星期時,去過照,但醫生話它没有心跳及只似個幾月,所以應該不得的, 但而家常聽到人説未必咁容易睇到心跳,有時個醫生不夠經驗也未定, 但我那時只看了一個醫生,便將它拿走,都不知是否太草率決定. 唔睇多一個醫生.因知有些人試過看三個醫生,兩個看不到, 只有一個看到. 有些人那些又未有咁快有心跳! 但我己經放棄咗它了.

洋房

好開心,多謝各位的回應。Many thanks!

詠童媽媽 :

近两日已好多了,不是每次廁所都有啡紅色。我自己都好想睇中醫,我以前產後有去位元堂睇開一個中醫,都覺得幾好,我想再考瀘多幾日再作决定。

你真後好吃力啊,佢遲D學行你會重辛苦,take care。
我個囡佢13個月才開始學行,我會日日帶佢去商場行、冒險樂園最好,可以任掂任玩,佢好喜歡,自己走來走去,佢學行我一D都没有辛苦,很少扶著佢行,行得幾好,20個月會跑,你可參考一吓,唔知用係其他BB身上work 唔 work 。

你都要好好休息啊!

別墅

nokyin:
chk pm~thx a lot~

子爵府

janeBB,

當時我個胎仍有生長,只是睇不到心跳。
可能是第一胎,我無諗過咁快放棄,醫生亦無話已經唔得。若當時他宣判話唔得,我諗我會找另一個醫生睇。況且當時我有睇中醫(一向都係睇開的),他話我個胎好弱,但仲

首頁

尾頁

跳至