母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 lok1029 的帖子

唔好灰心啦!有幾多比幾多囉,奶奶只係孩子成長的一小部份,唔好咁大壓力!我唔係全泵媽,唔太知有乜好方法,不過我覺得可能個泵夾唔夾都有影響,同要泵30分鐘,半夜泵(相信你有)! 同埋要約二個星期先見到多左奶!
我收奶後係胸部size變番未懷孕前的,我估無關係吧!

Take it easy! 非不為也,實不能也,問心無愧,比個叻你!

男爵府

回覆:分享 - 收奶後重新再餵,到儲了100安冰奶 (2.5個月)

Thx for sharing

大宅

引用:我初初都係比bb啜損哂,又流血又結焦又流血

原帖由 TandE 於 14-11-04 發表
我初初都係比bb啜損哂,又流血又結焦又流血,不斷重復,我見到個口都驚,之後就泵出嚟,到後期d人話埋身啜 ...
我之前又係比BB啜損所以做全泵媽!BB兩個月,全人奶。呢排奶\'量開始下跌,每日儘量埋身比佢啜希望追奶,已经早半個中趁佢冇咁餓時餵,但佢總係又大喊又推開我唔肯啜又唔似係濁親,似係嫌D奶出得慢!想問下你早晚埋身有冇呢個問題?

大宅

引用:回覆 dorahelen 的帖子如果bb無咁肚餓時餵

原帖由 setyawan 於 14-11-04 發表
回覆 dorahelen 的帖子

如果bb無咁肚餓時餵會唔會好d? 無咁炆?
唉!唯有泵返密D…希望佢啜得叻D啦!

子爵府

回覆:分享 - 收奶後重新再餵,到儲了100安冰奶 (2.5個月)

其實收奶唔係真正收哂架,呢個係個保護機制,兩歲之前 就算唔餵人奶,身體都仲會有d人d人奶,以防你想餵番奶,所以就算食左小小收奶野 都唔洗擔心,比bb啜番多d就無問題。

複式洋房

回覆:setyawan 的帖子

很好的分享!
非常認同餵人奶是要堅持加勤力,要相信自己一定得!

大宅

回覆:dorahelen 的帖子

又無喎,不過有時唔專心,想玩,有啜下又放口望下你,來來回回幾十次,我無佢好氣,我就算數,泵出嚟用樽餵佢,佢又尊心返

大宅

請問妳點樣知道自己夠奶,由2個鐘餵一次拉返長啲時間? 妳追奶果幾日(26~28號)埋身之後是否每次都再空泵泵清?
我呢2日嘗試緊每2個鐘埋身,隔幾次就餵完再泵,夜晚12點果餐補奶粉。半夜再埋身加泵,雖然每次埋身後泵都泵唔夠10ml。
呢2日阿仔有時都扭下肚餓,有時個零鐘就要食,都會即埋身,so far 呢2日濕片算達標。
但我有點好奇妳何時決定拉返長啲餵奶時間的,可否分享一下? 謝謝。

禁止訪問

引用:回覆 lok1029 的帖子唔好灰心啦!有幾多比

大宅

謝謝分享,我要再努力下,希望阿囝合作啦

大宅

回覆 ET19 的帖子

我由追奶開始就全feed on demand,佢喊就埋身,約個零鐘一次,有時半個鐘一次,每次都好短休息時間,只靠濕片做指標,日日都好緊張有幾條片,夠就ok!
果時老公有叫過我餵奶粉,費事bb成日喊,不過我唔彩佢,我都唔怕辛苦了,佢仲咁多嘢講!

我無自己拉長時間餵,只係返工後,工人餵樽,食飽就自然頂到2-3個鐘,慢慢就自己tune到3-4個鐘一次!

大宅

謝謝妳的分享~

大宅

回覆 lok1029 的帖子

我用過好多款泵(朋友比的) ,有mini,swing, freestyle, avent 手泵,9+. 暫時覺得9+夾我,快又多!

男爵府

我都仲埋身餵緊,仔仔已經15個月了,埋身感覺太親密啦,又明知自己唔會再生所以好享受呢次機會

大宅

我都係因為已經第二胎知道自己唔會再生, 唔捨得所以仲吊住條奶命,我已經過左可以追奶既階段, 阿女4.5個月, 我食乜都追唔到多奶, 唯有keep住令佢唔好再跌奶量, 真係好佩服你, 我自從個女出左世, 大仔好痴身, 我反而放多左時間係個仔度, 根本無可能用你個方法追奶。。第一胎餵得差, 第二胎好內疚到2個月已經做唔到全人奶,唯有餵到幾耐得幾耐, 依家一日補一至兩次粉

大宅

引用:我由收奶到重新上奶,到而家用左30安奶黎沖

原帖由 setyawan 於 14-11-04 發表
我由收奶到重新上奶,到而家用左30安奶黎沖涼,仲有100安奶係雪櫃,日日增加中。唔係哂命,係想同大家分享 ...
你真係好叻呀,我女而9個幾月,之前又夠佢食,又可儲奶,但食固體後開始懶左,泵奶時間開始由4個鐘,6個鐘甚至10個鐘先泵,而家終於出事,愈來愈少,之前每次最多由150至180ml,而家就100倒,我呢幾日密泵左兼有比女女直接啜,但都好似唔得,都唔知點算好

大宅

不好意思~ 又是我打擾了。
看了妳的分享我由5號起試2個鐘埋身,終於這2天都無再補奶粉,餵奶時間大部份頂到2~2.5個鐘,甚至有一兩次3個鐘。試過他hea食埋完身泵出黎補餵過之後唔肯啜,我連之前用杯仔接住滴奶再餵都停左。
因還有大約40天就復工了,請問妳是何時開始儲泵奶的? 是否每次埋身完泵出來儲?

大宅

回覆 ET19 的帖子

嘩!好好成績呀!多謝你上黎update, 5號開始到昨天才7日,不用七日已可以全人奶,好開心呀,仲要係2-3個鐘一次,好過我當時!
我之前就得閒泵到少少就試冰左先,過幾日試餵時發現bb唔鍾意飲冰奶,飲得好少,咁我就無打算咁早儲奶,只係三,四日前儲雪奶,初初返工幾日就唔夠奶,要補少少粉,返左一星期後開始夠奶,一星期只需補一餐,再後來就多奶了!

你可試下冰奶bb飲唔飲先,肯飲就幾時有閒有谷就儲,可以由返工十日前開始儲起早晨一邊奶,臨瞓半夜一邊奶!

遲d你再上黎update我呀!

大宅

可能是因為我只是半人奶,要追比較容易。
今日回健康院睇黃,令人欣慰的是阿仔暫時增重良好,比上週重了0.2kg,黃疸雖然仲有100都叫keep住有落。
對於阿仔每日都多pooh pooh ,多尿,醫生話後乳唔夠,要我每次都餵清一邊先。
只是阿仔最近成日hea食,有時食一邊都食唔清就扭或者瞓,用好多方法都整唔醒。又有時食到後邊難啜就扭要另一邊,但我自己擠都仲擠得出白色的。妳有無遇到過類似情況?
另外,如果阿仔食唔清係咪要泵清個胸?但醫生今日問我有無泵,她話呢種情況阿仔無耐性再泵只會越泵越多前乳。。。但唔泵清會唔會少奶?

大宅

回覆 ET19 的帖子

咁不如先泵5分鐘再埋身餵,泵走前奶,餵到多d後奶,又清到乳房又追到奶! 睇下得唔得?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊