母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 scytsin 的帖子

BB 8 月出世,頭果個月餵過,之後做左奶粉b, 唉,而家大力擠,會有幾滴黃色近透明的液體......甘我仲有機會嗎? 同埋我試過俾bb啜,佢唔啜,淨係伸俐「靚」,甘點算

大宅

setyawan 發表於 14-11-4 00:25
我由收奶到重新上奶,到而家用左30安奶黎沖涼,仲有100安奶係雪櫃,日日增加中。唔係哂命,係想同大家分享 ...
好叻呀,要向你學習!
你話初時bb啜損咗你,點解重餵時佢會啜得好咗嘅?
第一胎我女就係啜得差,健康院姑娘教極都唔識,令我好痛,起血泡,所以放棄咗,諗返起都驚。宜家有第二胎,希望可以全人奶,到底有咩方法可以唔痛,嗰種痛仲辛苦過生仔!

大宅

回覆:beechanchan 的帖子

我諗好難了, bb又唔肯啜,靠泵又唔夠。。你試下比佢試多幾次啜下

大宅

唉,甘我靠泵可以上奶嗎? 6個月後我個女開始固體食物,奶量可以無需甘多.....但而家bb又唔啜又未上奶,唉!我係咪可以買泵上奶?
唔通我真係無機會做人奶媽...sad

大宅

引用:回覆 scytsin 的帖子唉,甘我靠泵可以上奶

原帖由 beechanchan 於 15-01-15 發表

唉,甘我靠泵可以上奶嗎? 6個月後我個女開始固體食物,奶量可以無需甘多.....但而家 ...
你可以試下,不過我地已經過左上奶黃金期, 我估要再上返好難。。保持到奶量已經偷笑

複式洋房

回覆:setyawan 的帖子

你真係好叻!我B而家6weeks佢已經唔識啜我,用慣樽,有得令佢埋番身嗎?同埋埋身啜會不會增加奶柱?因為我每邊只有一至兩條,出奶好慢,B冇耐性啜都怪不得
而家泵7次都係夠3-4餐,佢一日7餐,好想增加奶量但每邊只有咁少奶柱,有人話天生乳線少,係唔係冇辦法?

大宅

setyawan 發表於 14-11-4 00:25
我由收奶到重新上奶,到而家用左30安奶黎沖涼,仲有100安奶係雪櫃,日日增加中。唔係哂命,係想同大家分享 ...

你好叻呀,我兩個bb,一個全粉一個半人奶及粉,一直好想兩個全人奶,但追好辛苦,細孖次次埋身都睡當我奶咀,所以補120ml 粉。現在兩個3個月多了,吾知仍追吾追到。我泵每次兩邊加埋30-50ml, 有時10ml都沒有...

複式洋房

多謝哂,其實每次pump得30、40ml都好心灰,想放棄!但見到你做咁多野,我咩都冇試過就放棄,而家會努力試下!好想做富媽媽~~

複式洋房

好正面呀!好有鼓勵,我本身都準備放棄喇!多謝分享!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊