母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我好唔開心, 醫生叫我同bb戎奶, 話佢唔夠重...

個個醫生都唔知有冇攪錯, 佢話我3個月黎都冇重過, 佢話我"下, 三個月唔重, 係咪有病呀?"....."梗係啦, 仲餵人奶, 成歲啦, ,人奶冇咩用架啦, 唔夠營養啦, 唔怪得會瘦啦........."
1.我bb1歲9.20kg, 真的很瘦嗎? (佢話佢高左成4-5CM, 點可能唔重.... (好HURT)
2.WHO唔係話最好餵到2歲咩?
3.真係要戎嗎? 真係因為我令到囡囡瘦左呀?? 我feel好guilty呀!!! 好唔開心.....
4.佢除了人奶, 一日仲有2餐粥仔, 雖然唔係食好多, 每次食大半碗... 夠唔夠呢? 洗唔洗比多d野佢食? 佢對野食(除chocolate) 冇咩interest, 但係chocolate又唔敢比佢食, 佢最叻自己偷食朱古力......
5.點可以令佢肥? 肥係咪=健康呢?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 我好唔開心, 醫生叫我同bb戎奶, 話佢唔夠重...

stephenietam,
如果你的女兒是活躍好動型, 真可不用太專注於體重的問題, 健康的指標單以體重增長而決定, 是不夠全面.
我看過一篇由台灣營養師撰寫的文章, 關於體重與身高關係的指數去評估1-3歲幼兒的體重狀況是否正常.
我依你女兒的體重去計算, 如果她是63-95cm之間, 是正常的.
在飲食方面, 你安排的粥餐是夠營養和類型多樣化, 在營養吸收方面是可以更好的, 此外, 生果方面, 香蕉對於體重方面是有增長的幫助, 又可給豆奶女兒喝. 朱古力真的少吃為佳, 甚至不給是最好的, 它是破壞胃口的能手. 有給過淮山粉添加在粥內一起煮嗎? 它是開胃健脾的食物, 一歲可以吃了.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

珍珠宮

Re: 我好唔開心, 醫生叫我同bb戎奶, 話佢唔夠重...

stephanietam:

你唔好咁唔開心啦,我個女17個女大都係得8.28kg.我個女個兒科e生話係就係瘦d,但佢食野既份量(每餐粥食大半碗至一碗)同營養(每日必定有菜+魚/雞/豬+南瓜/蕃茄/薯仔+有時有雞旦/豆腐)都冇問題,可能係遺傳.只要身體健康就得喎.

唔好比佢係咁多朱古力,冇營養又攪到佢冇胃口.我曾睇過一本書話朱古力裡面的可可碱會對bb腦部發育有影響,所以餵奶的媽媽都不宜食過量朱古力.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

請先別唔開心!因為你已經給囡囡最好的!我明白,你一定會為這番說話而唔開心,因為我都會,但係只要你相信自己所做的是對的,就不要在意別人既說話。
我囡囡依家2歲,一直磅數都好輕,現在只有9.1kg,所以你BB1歲有9.20kg一D都唔輕呢~~
你要同囡囡戒人奶?係因為你覺得佢瘦?是嗎?但你諗一諗如果你真係戒人奶的話,係咪囡囡就一定會肥呢?而肥又係咪健康呢?如果你只為果個甘既醫生既一番話,而去戒人奶,我相信唔值得呢!
我醫生都有話囡囡輕,不過,佢只係叫我俾多D野囡囡食,少食多餐,因為囡囡除左輕之外,其他一切都好正常,只係偶然有病痛,但都精靈活潑!我見到你囡囡張相,知道佢一定係一個精靈活潑既BB,這一定係餵人奶既結果,所以,你唔好放棄呀!
至於點令佢食多D,我都諗過好多方法,因為我囡囡都係食好少野,最近,我係屈記買左一隻“7x健兒寶”俾佢食,食完之後,我覺得佢食野好似好左少少,雖然一日都係食唔到2餐飯,但係起碼都食到一餐,我已經好開心啦!你可以買黎試下。
我地大家一齊努力啦!加油呀!

My Two Princess

大宅

我囡囡細你囡囡3日,現在都係8.8kg,我以前都好緊張佢之重量,不過依家唔會lu,我地3月媽咪會d媽咪,有幾個都是餵全人奶的,體重都是7.7kg-8.8kg左右,所以你囡囡真的不算輕了,不過我地個個都覺得OK喎,因為我地D人奶寶寶係3月BB會中都算健康的一群,我始終認為健康比體重更重要,再講,你個醫生真有問題,大家一齊努力吧,別放棄呀,

大宅

唔好唔開心喇~~

其實妳個b都唔係輕丫~~都唔知個醫生點解咁講既? 我個女大妳個b成個月都係8.2kg咋!!! 上次打針健康院都無話輕。 我返屋企睇番本書仔(有bb紀錄果本呢) 佢都係within個range,即係normal喎 當然就無食奶粉個d bb咁大隻喇。

我諗妳個醫生係咪私家黎架? 或者佢想同妳推介下d 奶粉呢?!

禁止訪問

侯爵府

^O^,
死啦!!死啦!! 我係一個好鐘意食朱古力的人, 我日日都食, 會唔會影響我個囡囡的腦部發育架??? 我會唔會累左佢...... 好擔 心呀................................

子爵府

醒目開學勳章

你放鬆!唔好咁鬼緊張,咁會影響奶量!我就未聽過話食朱古力的人餵人奶會影響bb的腦部發育架喎!!???

大宅

stephenietam:
別怕別怕,其實主要是朱古力中的咖啡因可能使神經系統興
奮,使兒童不易入睡和哭鬧多動,因此三歲以下的兒童盡量不要吃朱古力,你不要想得太嚴重。

大宅

個doctor真唔係仁心仁術,講說話係一種藝術,同一個內容唔同的講法會有唔同較果,磅數唔係最重要,如其他媽咪所說比你bb輕的多的是,反而三個月無重,就要想想原因,還有很多可能性,BB出牙唔想食

珍珠宮

STEPANIETAM:

我睇果本書係TAIWAN出的關於產前產後及餵奶媽媽應及不應食的食物.書裡面係話不要食過量的CHOCOLATE,所以若你並不是過份的話都應該冇事的.其實食得太多CHOCOLATE對你來說都不是好事,會至肥的.

至於你個E生,究竟佢係咪兒科E生?我發覺只有兒科E生只會讚誠我們繼續餵人奶,而大部份婦科及GP E生都會反對.所以不要太介意個E生的說話吧!只要你囡囡身體健康就已經很好了,可況你個囡囡生得咁靚咁可愛添!

侯爵府

我覺得我囡囡冇重的原因其實有好多:
1.佢細個真係肥左d, 佢而家雖然冇重, 但係大比仔都好一節節 (不過少過以前)
2.佢唔多鐘意食野, 一d都唔胃食, 從來唔會問攞食, 食飯都好似要big佢先得, 永冇話自己自動自覺開口架, 口口聲聲"奶奶", 我番左工都好少少, 我一放工, 佢一見到我, 就"奶奶".
3.我係一個冇時停的bb, 就算訓左, 都唔會話訓得定定地.... 一日都爬黎爬去, 運動量極高.....
4.佢又冇話一覺訓天光, 重要食夜奶, 佢同我訓, 佢一醒就又"奶奶".

pigpig,
我買左七x健兒寶啦, 你點比bb食架? 幾時食? 食幾多?thx

侯爵府

^O^,
你話你bb一餐食大半碗至一碗粥, 佢一日食幾多餐粥呀? 仲有冇食其他野呢?
我囡囡一日食2餐粥, 中午個餐 (我唔係度) 每次都食大人碗一碗, 晚餐 (我放工番黎) 佢會食少d, 都大約食到半碗至大半碗....
而家開始, 早餐比半碗奶米糊比食....
仲有咩可以比佢食呢.....

珍珠宮

STEPHANIETAM,

我個女同你個女差唔多,中午果餐我唔係屋企工人餵可以好快食到1大人碗粥,有時甚至食到1碗多少少.但夜晚果餐我或老公餵起碼要食半個鐘至食到半碗至大半碗,有時好彩都有一碗既.之後佢又會走埋黎攞白飯食.我有時會比D菜比佢食囉.

我個女個餐單如下:
9-9:30AM - 8OZ-10.5OZ人奶+奶粉
3個鐘後 - 1碗粥/通粉
大約12-1PM - 午睡1.5-3個鐘不等
午睡後大約2-3PM - 8OZ-10.5OZ奶粉
2個鐘後 - 半個生果(APPLE/ORANGE/KIWI一個/牛油果/十數粒提子) + 2-4OZ JUICE不等
7-7:30PM - 半碗-大半碗粥/通粉
10-10:30PM - 埋身食人奶3-10數分鐘不等

平時幫佢換片片要比面包或餅餅佢食先可以定定咁換片.有時半夜會醒幾次,好似琴晚醒左3次,其中一次要啜住我先訓.但呢排佢1星期都有3-4日可以一覺訓到大天光.

侯爵府

我囡囡餐單如下:
8:30 少半碗糊仔 (1歲之後加的, 以前會食少少餅干 or 芝士)
11:30-12:00 1碗粥 (菜+肉粥)
1:00 我放工趕番去比餐奶佢 (佢每次唔會飲多過10分鐘, 通常少於5分鐘)
4:00 少半碗糊仔 (1歲之後加的, 以前會食少少餅干 or 芝士)
4:30 我放工, 佢又要奶奶 (我係屋企佢就密密飲)
7:00 大半碗粥 (菜+肉粥) (由於我係度, 佢口口聲聲要奶奶, 最多都係食大半碗, 有時食少少就唔食.
之後, 我係屋企佢又密密飲, 成晚都要飲, 佢同我訓, 一醒就要飲, 如果唔係訓唔番....

子爵府

醒目開學勳章

你個囡的食量都好驚人喎!1日差唔多食3碗粥&糊仔!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

如果1歲以上,每次食5ml,每日一次,我會朝早起身之後or中午時俾囡囡食;因為,我問過藥劑師,佢話唔好夜晚俾佢食,因為夜晚訓覺,腸胃休息,妨礙吸收。
你係咪買橙味果隻?係液體的。我就係用匙餵囡囡的,佢好鐘意食,食完記得俾多D水佢飲。
希望可以幫到你囡囡啦!
My Two Princess

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你女兒都算是好吃得啊! 想知她的身高如何呢?
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

侯爵府

他75cm高...還有他食量真係ok嗎? 那為什麼會唔重呢???

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊