自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:我要抒發下....有關讓座

五十幾男人唔算老呀唔好諗咁多啦!

別墅

其實我返有時要企13hrs,我都好想坐下!有時唔係唔想讓,但自己都好攰!你亦都可以諗下別人……唔好諗埋一邊!

禁止訪問

引用:我要抒發一下.....因為有BB, 今日搭西鐵,

子爵府

引用:Quote:原帖由+mmboboma+於+14-11-05+發表我

原帖由 MoCheung 於 14-11-05 發表
我明你講乜 呢個係公民教育問題 佢地唔覺得大肚又或者抱住BB需要讓座 正等如大陸人黎香港周街痾屎痾尿 ...
呢個是公民教育問題,想讓的總會讓,吾讓的總有千萬個藉口,幾時讓座變成人情,唔讓座被美化為道理。讓座給人,仲要人披恩戴徳,才讓得值。

子爵府

會不會想多了? 可能他快人一步

水晶宮

mmboboma 發表於 14-11-5 14:46
只怪自己同理心太強, 而個男人個樣好鬼慘
重點係隔離個3個位都係年青人啫 ...

五十幾歲既男人,唔算老呀.
依家又無話有規矩,一定要後生D果位去讓座.
二十歲後生過三十,三十又後生過四十,四十又後生過五十...點計?
洗唔洗考慮埋性別?
三十歲既女人同四十歲既男人,又應該由邊個讓座?

如果我見到已經有人讓左,我都唔會再起身讓座啦.有咩問題喎.
唔好將你既同理心變成另一種既指責啦.

大宅

回覆:mmboboma 的帖子

請不用太介懷,多從正面去想,祝福你

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+MoCheung+於+14-11-05+發表我

原帖由 cheung2013 於 14-11-05 發表
呢個是公民教育問題,想讓的總會讓,吾讓的總有千萬個藉口,幾時讓座變成人情,唔讓座被美化為道 ...
唔洗被讓者披恩戴德,但係都唔好擺個款嫌人讓得慢囉,唔該一聲好難講出口咩?

用戶要求終止服務

引用:讓坐要出於自願

原帖由 Jessicalws 於 14-11-05 發表
讓坐要出於自願
冇錯, 係出於自願, 讓你算你幸運, 唔讓你亦唔須要話人! 好多人都當大肚同老人家就要人地老馮讓座! 自己唔係大肚時唔知會唔會讓呢。

大宅

引用:請不用太介懷,多從正面去想,祝福你

原帖由 yamawa 於 14-11-05 發表
只係坐左男人個位有少少唔安樂,而且事實是佢讓比我坐後一支箭去左另外一邊。

估唔到原來呢度,係咁多人認為讓座係咁多野顧慮,還誤解我要揀邊個讓出既座位。

好心有好報,我唔會諗太多,繼續讓座比有需要既人

用戶要求終止服務

引用:都有人肯讓比你點解仲要揀係咪一有大肚婆上

原帖由 AlexisM 於 14-11-05 發表
都有人肯讓比你
點解仲要揀
係咪一有大肚婆上車就應該要成車人一齊起身跪安, 得到欽點先可以坐? ...
咪就係, 年青人唔可以攰。

大宅

引用:請不用太介懷,多從正面去想,祝福你

原帖由 yamawa 於 14-11-05 發表
多謝您

大宅

引用:Quote:原帖由+Jessicalws+於+14-11-05+發表

原帖由 laiki 於 14-11-05 發表
冇錯, 係出於自願, 讓你算你幸運, 唔讓你亦唔須要話人! 好多人都當大肚同老人家就要人地老馮讓座! 自己唔係 ...
唔好意思,我就算大肚,我都會讓比老伯伯、老婆婆的。
己所不慾,勿施於人。

大宅

引用:五十幾男人唔算老呀唔好諗咁多啦!

原帖由 milulu 於 14-11-05 發表
五十幾男人唔算老呀唔好諗咁多啦!
真係諗多左
佢讓得比我代表佢身體健康!

珍珠宮

引用:Quote:talktime 發表於 14-11-5 15:38 睇下

原帖由 good_pig 於 14-11-05 發表
咁又唔駛一竹高打一船人O既
咁仲有一班肯聽教嘅,但讀到大學,仲唔識尊重其他人嘅權利,歪理當真理,就真正不能認同佢哋將來點教育下一代!

男爵府

其實冇所謂喎

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-11-05 發表咁

原帖由 talktime 於 14-11-05 發表
咁仲有一班肯聽教嘅,但讀到大學,仲唔識尊重其他人嘅權利,歪理當真理,就真正不能認同佢哋將來點教育下一 ...
咁都睇下父母點教了

珍珠宮

引用:我要抒發一下.....因為有BB, 今日搭西鐵,

原帖由 mmboboma 於 14-11-05 發表
我要抒發一下.....

因為有BB, 今日搭西鐵, 有個5X歲男人讓座比我, 到而家都好不安
點解大肚一定要人讓,都有人讓又要揀人讓,不如下次你點名啦!

good_pig    發表於 14-11-5 22:59

大宅

平日每朝搭巴士返工都會撞到同一班街坊或學生坐巴士(因為呢班係特別巴士線,每朝得兩班車)。

我依家大肚4個半月,我每朝都會早5-10分鐘到巴士排隊上車因我怕遲左無位坐,因我要坐足全程巴士要1個鐘,如果企足全程我會好辛苦,唯有自己早d去排隊。

今日有位行到跌跌撞撞既阿婆上車企向車門側邊的關愛坐想等個中學生讓座比佢,但係個女學生只係眼望望個阿婆同身邊其他兩個關愛座,而當時我同一位中學男生坐向另一組關佢地身邊剩係識扮打機扮溫書完全無打算起愛座而隔離個男學生亦只係望下個阿婆完全無打算起身讓座,而個阿婆最終行左去車尾坐,而我無讓座因為我今朝都覺得好唔舒服個肚有d痛所以今次我無讓座。

一個讀可x女仔,一個讀梁x德男仔,我問佢地知唔知自己坐緊關愛座係有需要讓坐比真正需要既人,佢地答知呀,我話學校無教架咩,佢仲要答有呀,咁又點呀?我話咁你又唔主動起身讓座,如果個阿婆由車跌到你估會點呀,我話如果唔係我大肚我都會讓比阿婆坐,你地只係中學生就已經唔識顧己給人,往你仲要讀間咁好既學校,完全浪費你間學校。

伯爵府

我大肚時老公老爺怕我同人迫車返工,1人出1架車,老公送返工,老爺接放工,咁樣未5洗勞氣囉~

首頁

尾頁

跳至