烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

**請問大圍有咩好食!!!**

住係大圍, 好多野都已經食厭左, 好多舖頭都係袛食, 如果成日出街食飯, 就要食d平靚正。

別墅

Re: **請問大圍有咩好食!!!**

點解咁耐都冇人提議到大圍有咩好食!!!! 不如我介紹大家去大圍有間客家菜好好味ka!! 開左十幾年, 大碟夾底食, 就係火車站附近。 :-P

洋房

Pls tell me the name
and I thiink 金城(顯徑?)大排檔is quite good

別墅

calton123
嘩!個bb係咪妳個仔呀?? 個背影都咁鬼好肉地, 真係想"meat"吓佢。 果間舖頭叫"港興大飯店", 即球塲對面, 妳有冇去過呀???

洋房

悟係我個仔,係我自己,
騎騎騎....講笑
港興晚上多吾多人,洗吾洗"牌祥隆"
另多年前去大圍食乳鴿同chicken粥,
而家仲有冇得食呢?

複式洋房

大圍油站隔離都仲有乳鴿同雞粥食架!
好食野就無乜留意, 聽講話松記糖水好多人去, 我未試過, 不過我知道係獨市生意! :-(
仲有小蜜蜂都okay 丫, 多選擇!

子爵府

sammilala 寫道:
住係大圍, 好多野都已經食厭左, 好多舖頭都係袛食,如果成日出街食飯, 就要食d平靚正。

好多舖頭都係袛食,>> could you introduce more, I can't find much

I just know a famous congee store near the Jockey Club shop (the one near KCR station). Many people drive private cars to go there to eat congee as brestfast gar. The sale there will shout loudly to customers if police is coming to give fine to those illegal parked cars and those customers will stop eating & go out to drive the cars away for a while & then come back to continue eating. Very funny gar.

子爵府

英國琪,

Where is 松記糖水?

<<仲有小蜜蜂都okay 丫, 多選擇!>> really, my hubby says not very good woh?

大宅

大圍油站隧道口附近有間甜品店叫"傅師夫", 個老闆之前係酒店甜品師夫, d甜品酒店水準, 屋村價錢!
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

複式洋房

大圍有間叫做"百寶雞" 好出名, 不過只有外賣(自取), 一隻雞要$160, 好貴, 不過真係好好食, 可以試吓. tel : 2601-1111.
善良既荷花會開得好靚
歡迎登入善善成長過程

複式洋房

松記響以前金鳳凰酒樓o個度, hsbc 隔離
小蜜蜂唔OK呀? 比起隔離咁多間, 我只係會去小蜜蜂架咋.....

別墅

田心警署/消防局斜對面? 隔離有停車場,蠔仔粥潮州打冷好味
Angela

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我想問吓客家菜除左"salt chicken" 仲有冇其他好介紹?

別墅

英國琪
松記d糖水, 我就覺得一般, d熱o既多數唔好食, 凍的如涼粉之類咁唔係用花奶, 係用d cream整溶佢咁, 油淋淋咁, 係得個名出名啫, 同深水埗果間都唔係同一間。

別墅

kaheiboy
仲有紅燒豆腐, 梅菜扣肉都好正, 仲有各樣小菜。而且果到仲可以打雀局, 食埋飯都係$200幾蚊, 都幾抵!!

別墅

ANGELAIP
附近可否泊車呀??
ANGELAIP 寫道:
田心警署/消防局斜對面? 隔離有停車場,蠔仔粥潮州打冷好味

別墅

ivychiu
我都食過好多次, 真係好好味, 又唔肥又滑, 不過真係好貴!! 個老細都好串o家, 如果d人話佢d雞好似豉油雞咁, 佢會鬧人, 不過就真係唔同豉油雞咁, 好鬼好味道!!

別墅

1) 大圍有好多茶餐廳, 不過間間都差不多, 但係大利&有間叫幸運的茶餐廳的奶茶&檸檬茶就最好飲。

2) 仲有間叫百利, 食粥&粉, 都幾好味, 個老闆仲種左d好特別的盆栽係門口, 但係都唔平。

3) 有間客家菜叫港興, 小菜幾有水準, 而且仲要一味叫做"糟汁炆米"係用d米沉酒加埋其他配料一齊炒, 真係第二到未食過, 因為係老闆家鄉煮法。

[/quote]

好多舖頭都係袛食,>> could you introduce more, I can't find much

子爵府

咁有無邊度番工放lunch食嘢平???除咗自己帶飯盒...
因為我要慳錢,有無啲十零蚊以內可以好好味又食得飽人但唔會食到痾既呢??????? 介紹吓...我對大圍真係唔係好熟路...

別墅

bandband
妳係咪o岩o岩係大圍返工呀?? 我住大圍, 都好想係大圍返工, hehe!! 平平地的有:
1) [蔡林記] 食粥&車仔麵, 中午時間去食滿廿蚊就送豆漿or汽水。(d車仔麵都幾好味!)
2) [老表] 一碗麵$10, 不過個人認為唔係咁好食。
3) [科發] 食粉麵, d雲吞又大粒又好味, 魚球米好彈牙, 牛肉麵都整得幾好味, 加一杯豆漿都係$18蚊。
4) [港興飯店] d炒粉麵飯都好好味, 東江炒麵, 星洲炒米, 鹽焗雞飯, 梅菜扣肉飯都幾正, 不過碟碟都幾大碟, 所以要幾個人夾份去食, 除返開每人都係$20左右, 我見星期日中午有好多教會弟兄姊妹都成班人去食, 又有茶飲, 又可以成班傾下計。如果多人可以去試下。

首頁

尾頁

跳至