自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

moodykwan 發表於 14-11-7 17:06
我雖然小出街,但係企成日會上網買野要介下啦
我好鐘意TAOBAO, 依家香港仲有指點,NISSEN同FB代購, 我睇到鐘意會加晒入購物車, 之後再一次DEL晒佢

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:moodykwan 發表於 14-11-7 17:06 我

原帖由 kkboo 於 14-11-07 發表
我好鐘意TAOBAO, 依家香港仲有指點,NISSEN同FB代購, 我睇到鐘意會加晒入購物車, 之後再一次DEL晒佢 ...
咁忍得

男爵府

畀面勳章

jso130 發表於 14-11-8 00:05
咁忍得

不過最近見FB D代購好邪惡, 買外國野平好多, 我都失守左幾次XDDDD

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:jso130 發表於 14-11-8 00:05 咁忍得

原帖由 kkboo 於 14-11-08 發表
不過最近見FB D代購好邪惡, 買外國野平好多, 我都失守左幾次XDDDD
...
讚壞咗

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由 mokchingyin0910 於 14-11-06

原帖由 kkboo 於 14-11-06 發表
我用呢個, 我麻煩啲要分得好仔細, 呢個都做得到

仲可以plot埋圖, 好正
我用呢個,都幾好广。記咗兩個月,發覺可減省的開支是食嗰方面,出街食飯,買零食個數都唔少

男爵府

其實又吾係冇錢,使吾使咁慳呢?為左乜呢?見你話已經有樓供緊。吾使咁刻薄自己嘅!今日吾知聽日事,我覺得應使則使啦,吾好走火入魔。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:我都好想戒食茶記早餐同想帶飯,咁一日可以

原帖由 fatchu@home 於 14-11-07 發表
我都好想戒食茶記早餐同想帶飯,咁一日可以慳返七八十蚊!不過做唔到呢!

...
我都係,以前返工ot到天昏地暗,所以我朝早係要坐低食早餐,慢慢食先有力做嘢,唔會一路行一路食包。
習慣咗,都係去茶記,明明而家啲嘢變晒質,又貴又唔好食,都仲係要坐低食,所以仔女支出無得慳,家庭開支慳唔得多,最能減省開支的是少出街食,少買零食,不過我做唔到。

子爵府

引用:我都好鐘意記帳呀.但我係電腦白痴黎,唔知

原帖由 Haileymama 於 14-11-07 發表
我都好鐘意記帳呀.
但我係電腦白痴黎,唔知有冇空白既excel表分享呢?
有個apps 叫隨手記,好好用架,試下~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 fatchu@home 於 14-11-07 發

原帖由 KBIB2008 於 14-11-08 發表
我都係,以前返工ot到天昏地暗,所以我朝早係要坐低食早餐,慢慢食先有力做嘢,唔會一路行一路食包。
習慣咗 ...
係,我都要坐低慢慢嘆份早餐先有精神,買嘢返公司食根本食得唔安樂,一邊食一邊又會check email,冇心機食啦…………

禁止訪問

回覆:我的慳家日記

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

kkboo 發表於 14-11-7 23:46
10年!!!!!! 好勁呀KEEP到咁耐!!
我都係一樣呀, 2邊都會MARK低, 不過我用APP係想要佢個圖表
其實冇話KEEP唔KEEP..因為係一個習慣...
明知自己冇錢時..咪唔好去街囉..
做女時我已可以返工,放工就回家,食飯,上網..9點半瞓覺
依家做FTM...我有時一日買幾日餸..跟住幾日唔落街..只接送小朋友返學同跑步...都可以一個仙都唔用...

EXCEL都有圖表的...只要QUOTE左自己的DATA,就可以做統計表...
重可以清楚過APPS果D好多...起碼我用果個APPS,圖表只用%只睇到邊項用得最多...

水晶宮

引用:其實又吾係冇錢,使吾使咁慳呢?為左乜呢?

原帖由 Shamuslau 於 14-11-08 發表
其實又吾係冇錢,使吾使咁慳呢?為左乜呢?見你話已經有樓供緊。吾使咁刻薄自己嘅!今日吾知聽日事,我覺得 ...
認同

水晶宮

好難慳休仔女,所以慳唔到。

男爵府

我用一個細袋仔入嗰個星期既買餸錢,用嚟買所有食,柴米鹽油口用品,大約1000蚊一個星期,用剩就放返去銀包可以買自己鐘意既野,一般每個星期都有大約200蚊剩。其他冇用既錢就儲起去旅行又好,買啲好貴既野送俾自己都好

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

我整過, 但無心機繼續落去

男爵府

男爵府

男爵府