自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

公司裡有個人, 在人前做到係一個好"X誠"的基督徒, 又在教會小組裡教其他小朋友, 在人後就成日打小報告, 不滿別人做出不些佢不滿意的事, 但她做郤不覺有問題.

做完對A小姐出完金手指仲要同番A小姐好friend咁, 這種人正是"佛口蛇心"的人版.

我應該如何跟這種人相處? 慢慢等佢比天收? 定係主都會原諒佢?

佢咁對我, 我真係好唔開心, 免得過都唔會同佢講野!

[ 本文章最後由 康仔媽咪 於 08-3-17 16:11 編輯 ]
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

簡單一句,一念上天堂,一念下地獄,佛口蛇心又好,偽信徒又好,人做任何嘢都要本住自己良心出發,如果吾系就真系善惡到頭終有報..
原文章由 康仔媽咪 於 08-3-17 15:53 發表
公司裡有個人, 在人前做到係一個好"X誠"的基督徒, 又在教會小組裡教其他小朋友, 在人後就成日打小報告, 不滿別人做出不些佢不滿意的事, 但她做郤不覺有問題.

做完對A小姐出完金手指仲要同番A小姐好friend咁, 這種人 ...

別墅

大把依類人存在.
所以有信仰唔一定係好人, 要靠自己觀察.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

信左主唔等如變左一個人.
就係因為佢係罪人,先要比主耶穌打救吖嘛!
我唔係串佢,我係真心咁講.
因為我都係基督徒,都係教會做呢做路,都有教細路仔,但我都覺得自己仲係滿身罪孽,只不過,我向住好個方面前進,改得一d得一d都好吖.
而且,神就係咁大量,只要浪子肯回頭,天父係會原諒我地呢d凡人,罪人架!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 康仔媽咪 於 08-3-17 15:53 發表

做完對A小姐出完金手指仲要同番A小姐好friend咁, 這種人 ...

你話佢暗裡做壞事咪算好囉~~我識得o個個人,即頭明刀明鎗咁做tim~~又可以點呀??咪睇住佢做囉~~或者呢d就係我識既基督徒口中既偽基督囉~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

agree, 根本好多人係咁, 避之則吉啦.....

原文章由 Sica 於 08-3-17 16:17 發表
大把依類人存在.
所以有信仰唔一定係好人, 要靠自己觀察.

大宅

我以前請過一個女職員, 又係話自己兩公婆都係好"x"誠教徒, 每個星期日去教堂, 一星期兩晚番教會, 結果女人日日番工"吞 Pop, Hea 時間"; 取屋企過期糖果請同事吃, 話係分享; 老公幫老婆講大話請病假, 其實係去左深圳玩。

打住教徒名義, 好似覺得自己"高貴D", 其實影衰晒真正的"好教徒"

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我試過跟個女性老板, 已婚5,6十歲冇仔女,佢好信佛,成日幫d慈善團體做義工又帶團去外地d 佛寺靜修,經常捐d sample (衫)去救世軍,滿口佛經好似好好人,但成日係公司鬧人(無理取鬧果隻),有次仲鬧個同事c蠢好彩冇仔女,如果唔係似佢拱蠢就c 得喇....
把口勁毒,一d 都唔似信佛既人呀~~
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

首頁

尾頁

跳至