夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說, 琴日係我第一日轉做全職媽媽, 而我老公不嬲都好鐘意打機, 而佢份工係輪班既, 咁有時佢會湊住個囝, 佢都照樣打機, 我都冇所為, 鬼叫冇人湊咩, 當佢要返早既時候, 我個囝就係比婆婆湊既, 無論係返工定放假佢都係打機, 有時我在家中都要做野架, 叫佢睇住個囝, 佢就發脾四........

放假叫佢同我地去下街, 佢就話bb咁細, 去佢都唔識架啦.........

夜晚最多出去街食飯, 都會好快返, 因為趕住打機.......

咁琴日我去完街市返黎, 而佢一放工就返黎打機, 我只係講左一句, 又掛住打機, 點知佢即刻發晒脾四, 跟住成晚黑口黑面, 仲用粗口話個囝, 我心好痛......跟住晚上佢仲話, 你第時咪當我返朝九晚五喎, 佢意思係話我放左工係出面打完機先返黎, 到時到後我會返黎, 我聽到個心好痛, 點解佢會講d咁既野...........

我問點解你要咁樣, 為左打機, 一放工, 放假就係咁打, 而家仲要出街打, 佢就答我, 我出街打, 你咪唔使唔開心囉, 我又打得開心, 我聽完個心仲痛...................

於是, 我同佢講, 你唔好出街打啦, 你返黎打啦, 因為我知道出左去打之後, 以後既問題就更多, 萬一佢定力不夠, 又或者又飛來野, 到時仲煩.........

點解我老公會咁樣..............
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

別墅

你個老公仲好後生,係吳係?不過,如果你個老公份工係好大壓力的話,咁樣,佢打機都係想減壓,有時候,你只可以體諒佢地,我細佬本身係一個警察,又係要輪班,佢都已經結左婚,而且有一個4歲嘅仔,當我細佬一放工,就出去玩搖控飛機,佢老婆雖然好吳鐘意,但係,知佢份工真係大壓力,只好接受啦...有時,兩公婆,真係要亙相體諒...你有負出過,佢一定會知嘅...努力啦...

子爵府

互相體諒啦 有了小朋友的男人會更大壓力, 因為成家有大有細等佢養.

子爵府

唉..我噚晚都發左佢一輪脾氣..

又係因為佢打機..平時佢打機我都尤佢..依家放工又打放假又打總知一係屋就打.得返2句對白:俾多15分鐘我 / 最後隻王喇! 但打完又答你:要回任喎~!

真係想打爆個機(我) 已經平日唔使佢湊囡, 因為係婆婆湊, 我放工就飛返去婆婆度接力湊囡. 然後晚晚都成11點先走(有時10時叫走我媽仲話咁早!) 返到屋企都12點, 訓得都成點..每次返去佢都係打緊機!我都無理佢喇..

星期5-日先湊返個囡..佢又唔係次次都放假, 遇著放假都仲要打! 個囡訓左叫佢一齊訓(佢返夜時)佢又話打緊機, 好喇, 到個囡醒哂佢先去訓..又話個囡攪到佢訓唔到, 我只會同佢講, 抵你死, 叫左你訓又唔訓, 自己攞黎.有時仲要天光6點拎佢又死左出去打機, 懶係扮野話去望下咋..又以為我唔知, 我話:係囉,望一望,就望個幾鐘..都幾多野睇.

成日佢放假呢..要結同事食飯飲野就我就佢..我約左人佢又約就要我改期..火都黎. 仲要答我:係呀我唔去湊女.. 我都知佢返工壓力大,勁忙.[佢都係紀律部隊] 咁我都要放下假架! 星期1-5返工, 放左工湊女, 星期5-日就我湊住個囡..佢放假係度又係我, 因為佢要打機.
噚晚同佢嘈因為我等埋佢訓[其實有d野想講, 打住機講入唔到腦架喇] 結果等到佢2點佢都仲答我: 仲要打埋個大佬先..要俾多15-30分鐘佢..
當場著哂火呀! 我噚晚10點就返黎..仲問我:仲咩咁早. 都仲要打到半夜2點! 仲話未打完..嬲得濟掉哂佢d野出廳,點知自己因嬲得濟成個人醒哂!訓唔著!!!
想講咩一早唔鬼記得哂!! 依家仲要超眼訓!!

珍珠宮

HI....艾莉...

唔好嬲啦

男人一向覺得湊仔唔係佢地既責任黎!你忟你惱都無用!

其實放得係婆婆街, 係咪一至四都要返去婆婆到睇?
我知你個心掛住bb, 但係咁樣會令你自己好大壓力!
如果可以, 或者一至四搵一兩日約下朋友, 或者約下個c6出去啦!

要有返啲個人空間or 二人世界至得架!

至於樓主, 你而家做埋全職主婦, 你隻6更加覺得湊仔係你責任!
你要貫輸返個仔佢都有份既思想俾佢至得囉!

原文章由 艾莉 於 08-3-18 12:25 發表
唉..我噚晚都發左佢一輪脾氣..

又係因為佢打機..平時佢打機我都尤佢..依家放工又打放假又打總知一係屋就打.得返2句對白:俾多15分鐘我 / 最後隻王喇! 但打完又答你:要回任喎~!

真係想打爆個機(我) 已經平日唔使佢 ...

[ 本文章最後由 jacquesau 於 08-3-18 12:44 編輯 ]
好好過每一天......

子爵府

原文章由 jacquesau 於 08-3-18 12:43 發表
HI....艾莉...

唔好嬲啦

男人一向覺得湊仔唔係佢地既責任黎!你忟你惱都無用!

其實放得係婆婆街, 係咪一至四都要返去婆婆到睇?
我知你個心掛住bb, 但係咁樣會令你自己好大壓力!
如果可以, 或者一至四搵一兩日約下朋友, ...

係呀..我係日日都返去婆婆度.. 因為婆婆都要做野, 個時間就係我放工個時間囉, 個囡係我既, 所以我覺得應份返去湊返佢囉~
所以我星期1-日都在湊囡..佢就日日都打機..咁我先咁興咋..

複式洋房

沉迷打機真係好大問題, 我覺得如果男人除左返工只會打機係好無用, 好似我細佬, 除左返工只會打機, 成30歲人都未拍過拖, 脾氣又愈來愈差, 所以我好憎人打機.

好在我c6唔好打機, 同埋佢算係老來得子(38歲先有1粒仔), 所以佢不知幾鍚阿仔, 放工放假佢揍阿仔嘅時間仲多過我. c6都係輪班工作, 但係佢本身家庭觀念重, 願意犠牲工餘甚至睡眠時間照顧家庭.

子爵府

原文章由 wingandroy 於 08-3-18 13:45 發表
沉迷打機真係好大問題, 我覺得如果男人除左返工只會打機係好無用, 好似我細佬, 除左返工只會打機, 成30歲人都未拍過拖, 脾氣又愈來愈差, 所以我好憎人打機.

好在我c6唔好打機, 同埋佢算係老來得子(38歲先有1粒仔), ...

咁佢都有既..佢知我忙..所以洗奶樽,開奶, 整bb food, 執屋, 洗衫, 掠衫, 打掃, 都係佢做哂..我自己真係做唔到咁多..
佢都自動自覺咁做 +打機 又+家上佢d同事都有一齊玩, 所以唔太過份我都唔理架喇, 撞岩我心機唔好佢咪會好以噚日咁俾我鬧囉..

大宅

好唔成熟, 中左機毒

大宅

我老公又係打機王, 不過結婚前嘈過幾次, 依家識收歛下, 只係放工食完飯先玩, 放假要陪我去街!!

複式洋房

原文章由 艾莉 於 08-3-18 14:22 發表

咁佢都有既..佢知我忙..所以洗奶樽,開奶, 整bb food, 執屋, 洗衫, 掠衫, 打掃, 都係佢做哂..我自己真係做唔到咁多..
佢都自動自覺咁做 +打機 又+家上佢d同事都有一齊玩, 所以唔太過份我都唔理架喇, ...

艾莉你c6咁樣梗係無問題啦, 但係樓主個c6就... 俾部機控制返轉頭.

子爵府

原文章由 wingandroy 於 08-3-18 14:47 發表

艾莉你c6咁樣梗係無問題啦, 但係樓主個c6就... 俾部機控制返轉頭.

呢D真係要思想教育..但又唔可以太急退..

男人就係咁...3X歲人其實都仲好幼稚, 除非佢身邊既朋友都顧家喇
佢D同事就係個個都結左婚有小朋友,出去飲野又覺得唔係咁好, 咪打機+吹水..返工又可以傾下講下咁. 佢地基本上無其他嗜好架喇..佢地話年紀大走唔郁(家陣連波都無咩點踢)

放假叫佢同我地去下街, 佢就話bb咁細, 去佢都唔識架啦.........
==>其實我C6都有咁講過架..但我話去度影下相. 大個左會睇返架嘛, 點會唔知去過先得, 跟住就話: 你唔去咪唔好去..我自己約埋婆婆去, 跟住又會跟埋黎..

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

d男人真係好鍾意打機
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

洋房

我老公都係勁鐘意打機, 不過我成日都會叫佢唔好o係D仔面前打, 費時攪到d仔細細個就沉迷O左呢個玩意, 但講得多佢就嫌我煩, 都唔會諗o下我o既一番苦心~~

大宅

算吧啦~ 我曾經問過我男朋友話假如有一日我掉晒全屋遊戲機 + game佢會點,佢答我話會買過晒~

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我老公都好鍾意打機, 唉 ~幾咁歲人....
不過有時諗下, 佢係屋企打機好過佢出左街唔知去左邊

珍珠宮

艾莉...

你個c6都係算係咁啦!

原文章由 艾莉 於 08-3-18 14:22 發表

佢都自動自覺咁做 +打機 又+家上佢d同事都有一齊玩, 所以唔太過份我都唔理架喇, ...
好好過每一天......

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我c6都係機迷!打緊機嗰陣叫佢佢一定聽唔到!佢試過同我講"個女你架嘛!梗係你負責啦!"我即時扯火話"係呀?個女我單性繁殖架?"佢即刻鵪鶉咁話唔識湊,我拿拿臨捉住佢迫佢學!初初係好唔願意架!不過我讚下又鬧下,佢依家識得洗奶樽,沖奶,餵奶,換片,係爭沖涼未敢做啫(話驚甩手),所以我覺得一定要個6意識到"個女佢都有份",佢哋先有意欲去幫手

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

我件佬又係機痴,都係輪班者
放早:回家機打到食飯,食完飯又打,到成12點1點訓(5:30起身)
晚12:00放工打機打到,4,5點先訓
返夜放工係朝早(回家8:00)打到3,4pm點才訓(9:30pm出門口)

次次都同個女仔組隊升lv(好肯定唔係人妖)。

我覺得有樣黎譜既野係有次佢同我一齊打,話陪我升lv,組緊隊,無端端掉低我走左去,話佢公會d人叫佢一齊玩......我以後都唔打丫。

首頁

尾頁

跳至