夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

老公提起前女友....

老公間中會提起佢以前o個幾位女朋友, 佢唔會故意講, 只係偶然, 但係佢話佢o地好靚, 好身材.

我好唔開心, 可能佢係我o既初戀, 18歲就一齊, 佢大我8年,我無同其他男生拍過拖, 我好明白每個人都有過去. 會唔會係咁所以特別介意? 其實以前我唔係咁介意, 唔知點, 最近會嬲, 我無同老公講, 不過我有喊, 但係佢唔知我點解喊.

我應該點做

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 老公提起前女友....

你老公係係咩時間同點樣去提起佢舊女友?如果只不過係係咁咦講吓同埋只係輕描淡寫去講,問題都唔大既,不過如果佢係好回味咁講就唔係咁好,不妨將你既不悅同佢講。

我以前老公都會提下佢舊女友,不過比我串過佢幾次就唔敢再提,每逢我聽到人哋個名同佢舊女友個名一樣既時候,我就會問佢,"咦!老公,呢個名好熟喎!係邊度聽過呢!我至憎人叫呢個名架喇!老公你呢!"BB出世我仲提意我老公改佢舊女友英文名,我話可以紀念下嘛,嚇到我老公而家問親佢以前D嘢佢都話唔記得。

子爵府

咁我又相反喎,我老公唔願講佢既過去,我反而成日煩住佢問佢以前既事,不過我都幾唔鐘意老公仲留番初戀女友既相,雖則唔係獨照而係大合照,但女人始終唔多唔少會介意...點都好,你不妨坦白啲同老公講,但講時既態度又唔需要太serious既!或者等佢下次又講,你咪詐佢嬌嗲佢話唔鐘意佢講以前女友啲嘢囉!

子爵府

stkyo,

我老公只係輕描淡寫去講, 三言兩語就算, 至於係咪好回味方面, 我估佢心裡會點都有o的....

好多謝你! 其實早兩日我已經同佢好簡單講過, 不過佢唔知我原來因為咁而喊(唔同時間), 佢話以後唔講, 我o係BK同大家講係想呻o下, 同埋仲係好唔開心....

子爵府

bandband,

多謝你! 如果佢重提, 你個方法我會試!

子爵府

IwanBB,

唔駛客氣!我覺得兩公婆至緊要有溝通,有啲咩至緊要開心見誠講囉!同埋嗲吓老公又點話!你唔嗲老公仲可以嗲邊個!

翡翠宮

IwanBB:
你要知道已經選擇左一個有過去的老公,呢個係無辦法可以改變架!!!但問題係你同你老公會點處理,你可以同你老公講叫佢唔好再提,因為你好介意,但你問下自己係咪如果佢唔再提,你就可以當無發生過呢???如果係咪相安無事囉,但如果唔係,你就要諗辦法控制自己唔好再諗,因為你識佢的時候你已經知道佢以前拍過拖,你既然選擇得佢做你老公,你就要接受~
其實,我好明白你的感受,因為我係一個比較小器的女仔,我會好介意我男朋友的過去,但我又會好想知佢的情史,聽完之後我又會好唔鍾意,女仔就係咁矛盾,所以我以前個男朋友同依架的honey都無過去架,我係佢地的初戀,咁樣我會覺得好有安全感,亦無需要介意佢以前d野,感覺好舒服~

子爵府

Dear all,

我知道啦, 多謝你o地!!

其實我以前好大方, 不過最近傻o左

小manman,

你講得有道理, 既然選擇得佢做老公, 就要接受, 換轉老公係我, 佢都要咁接受.

子爵府

我老公把口撬都唔開, 完全不肯講起以前的女友, 結婚前都仲會因 為我問起而講少少, 依家問都唔肯講, 因為佢話我好小氣喎..

男爵府

我完全係因為感興趣先至有至問問
不過佢又係點都唔講~少少都唔講d
我又覺得佢好孤寒~其實我一d都唔
介意佢講舊時d野!!!
[size=x-small]囡囡 出世~重

複式洋房

bandband 寫道:
IwanBB,

唔駛客氣!我覺得兩公婆至緊要有溝通,有啲咩至緊要開心見誠講囉!同埋嗲吓老公又點話!你唔嗲老公仲可以嗲邊個!
I agrre that.

首頁

尾頁

跳至