跳至

首頁
34567...12

尾頁

別墅

請問你地用邊種魚黎煲湯.

子爵府

原文章由 JoyceLai 於 08-3-26 23:00 發表
請問你地用邊種魚黎煲湯.

Hi,

我用"牛秋"煲木瓜通草, 每次飲完都好谷奶, d奶又杰d.(記住要買生木瓜). 我陪月話用"石祟"效果仲好, 但唔係度度有得買既.

大宅

我有一張 pampers [母乳寶寶] $15 coupon
有興趣pm我啦

男爵府

原文章由 PandaVV 於 08-3-26 17:03 發表

請問【晚上】通常指幾點鐘?

我當佢12:00後, 我bb每2小時餵一次, 即係12:00 a.m. / 2:00 / 4:00 / 6:00 / 8:00...

好彩我一向都訓唔好, 唔使點訓, 應付到bb咁頻密既餵法.

日間我就反而泵出黎, 等工人餵, 我就上下網鬆下.

今日我11:00 泵到4安 (2邊加埋), 3:00 又泵到 4安, 都ok啦

另外我問左d bk媽咪, 佢地教我煲呢個湯: 通草/花生/南早/木瓜/豬手, 佢地話好上奶, 我而定煲緊, 今晚飲後話比你地知個效果啦.

男爵府

bb食奶而家仲要分幾次食,
晚晚食一次奶搞佢個幾鐘,
真係會頭暈ga......
我怕有一日我意志力唔夠,
會暈低跌親BB呀......

別墅

Freesia_cat
我的情況同你勁相似, 生咗b女3個星期喇, 阿媽已經勁煲上奶湯水俾我飲:通草鮮奶, 木瓜通草豬手湯......都唔夠奶俾阿b.
我好少泵出o黎, 因為阿b食完冇耐已經又喊食, 仲邊有空間泵出o黎? 不過試過兩次, 兩邊夾埋竟然只得20ml, 真係想喊.
有次不斷餵人奶俾b女食, 佢都扭計, 後來開咗3oz奶俾佢, 佢飲完後就好滿足咁瞓咗, 睇到真係勁想放棄餵人奶, 好似辛苦咗自己又辛苦咗阿b咁!

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-26 15:21 發表
我想問下大家呀,我已經生左BB差唔多3星期啦,如果用奶泵泵奶,2邊加埋唔理用泵用手擠都係有差唔多2安士only,係唔係太少呀?

仲有呀,有無媽媽同我一樣,一邊出奶勁d,一邊就比較難擠奶?我兩邊都有俾BB食,都唔明點解一邊勁d一邊無咁 ...

大宅

我係餵人奶的,小b依家13日大,第5-7日勁谷奶,又脹又痛,之後就無,到依家仲好鬆tim...:;pppp:
我怕好鬆,無奶呀?? 會唔會的?? 怕小b無得食呀.mouth:
有無媽咪係咁呀??

原文章由 謙仔媽咪 於 27 3 2008 14:01 發表

Hi,

我用"牛秋"煲木瓜通草, 每次飲完都好谷奶, d奶又杰d.(記住要買生木瓜). 我陪月話用"石祟"效果仲好, 但唔係度度有得買既.

男爵府

原文章由 子霖 於 08-3-28 15:15 發表
我係餵人奶的,小b依家13日大,第5-7日勁谷奶,又脹又痛,之後就無,到依家仲好鬆tim...:;pppp:
我怕好鬆,無奶呀?? 會唔會的?? 怕小b無得食呀.mouth:
有無媽咪係咁呀??

...

我家陣仲日日谷緊,
好辛苦......
真係唔好咁口享話自己未試過谷奶,
講完第二日就出事喇.....

大宅

我就間中都會谷奶,但係
唔會日日都有咁誇張~~~
而家衰b好定時三個鐘左右食一次奶,其實有時我都驚唔夠奶俾佢,因為有時佢食完都唔訓教既,但係佢食完我自己再渣都仲有奶出,我都唔知夠唔夠~~~

男爵府

原文章由 caca1314 於 08-3-28 21:05 發表
我就間中都會谷奶,但係
唔會日日都有咁誇張~~~
而家衰b好定時三個鐘左右食一次奶,其實有時我都驚唔夠奶俾佢,因為有時佢食完都唔訓教既,但係佢食完我自己再渣都仲有奶出,我都唔知夠唔夠~~~ ...

應該都夠既~
我b女有時食飽飽都會要人陪佢玩下ga~~
玩得一陣就訓著ga喇......

複式洋房

Recently I've got a white spot on my nipple, and it's very very painful when bb suck it... anyone has the same problem??

原文章由 ivymeoow 於 08-3-29 10:53 發表

應該都夠既~
我b女有時食飽飽都會要人陪佢玩下ga~~
玩得一陣就訓著ga喇......

男爵府

我雖然無谷奶, 但bb每次飲時都有"咕嚕 咕嚕"既吞奶聲, 所以我估都夠奶比bb飲.

前幾時煲左"木瓜花生通草豬手湯", 好似真係多奶d, 不過唔知係咪心理作用呢? 之後又煲左"木瓜花生通草牛秋魚", 又係多奶左. 但呢2日又d熱無, 個口生菲之, 咩都唔想飲住了.

大宅

請問各位用邊隻奶樽呢?
我阿b用tommee tippee母乳樽, 有時佢食得好似好急D奶又漏 o咼,斗氣又急又大聲攪到我有D驚 ,但時又ok o咼 唔知轉唔轉奶樽好??????

別墅

我個b 1個月零6日,我係全人奶的,但佢一次食15分鐘,係依幾日先食20分鐘,唔知係咪大個女左要食多d,但佢吐奶多左。
我個b出院時,2.7kg,現在有4kg了。

男爵府

我bb 14日大, 除了頭3日補過3-4次奶外, 我都係餵人奶. 最初佢2邊夾埋食到~30mins, 但前幾日開次只食1邊, 食 ~15mins 就唔食.
我初時都擔心佢食唔飽, 但12日大時已比出世重了~0.4kg, 醫生話佢食得好好.......

別墅

甘多料煲湯? 效果如何?
我只係試過通草豬手, 都好似有d效.

原文章由 PINKAVA 於 08-3-27 15:50 發表

我當佢12:00後, 我bb每2小時餵一次, 即係12:00 a.m. / 2:00 / 4:00 / 6:00 / 8:00...

好彩我一向都訓唔好, 唔使點訓, 應付到bb咁頻密既餵法.

日間我就反而泵出黎, 等工人餵, 我就上下網鬆下.

今日我11:00 泵 ...

男爵府

原文章由 JoyceLai 於 08-4-3 00:07 發表

我好懶, 每種只煲過一次, 每次飲2日, 唔知係咪心理作用, 飲個幾日好似多d奶咁, 之後我又飲番孕婦奶粉, 都夠奶比bb喎, 不過就唔係多到可以 save 奶落冰箱個種.

大宅

係呢, 你地比BB用邊隻尿片o架?

我原本買開pampers初生寶寶尿片, BB個pet pet 間中有少少紅.
後來發現原來pampers有1隻母乳寶寶尿片, 可以吸收D稀便吸得好D, 我發現用呢隻之後, BB個屁股無紅, 幾好用wor

大宅

原文章由 JoyceLai 於 08-4-3 00:07 發表

通草對我o黎講好有效, 好多時飲完2個鐘左右就開始谷奶, 谷到好實添. 如果飲其他魚湯個效果無o甘明顯

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我初初都係咁,唔上奶,仲要試過埋身餵阿B,佢啜左幾下,然後向我標了一眼,一付「又騙我有奶」樣,再啜多幾下,然後喊唔肯食...... 講真真係有d灰心,不過我都照繼續埋身餵,總之有幾多俾幾多,就算一滴我諗都係對BB好,最多再補奶粉等佢飽肚d。

宜家算好少少啦,至少埋身餵佢肯食,而且可以唔補奶粉。不過泵出來的奶量仍然唔穩定,好似前兩日仲係兩邊得2oz,今日就兩邊加埋有4oz。

最慘係我有一邊無咩奶出,今日照鏡,發現好明顯有大細胸...... 都唔知點算!

原文章由 keroro_ct 於 08-3-27 19:01 發表
Freesia_cat
我的情況同你勁相似, 生咗b女3個星期喇, 阿媽已經勁煲上奶湯水俾我飲:通草鮮奶, 木瓜通草豬手湯......都唔夠奶俾阿b.
我好少泵出o黎, 因為阿b食完冇耐已經又喊食, 仲邊有空間泵出o黎? 不過試過兩次, 兩 ...

首頁
34567...12

尾頁

跳至