跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 08-4-4 20:38 發表
我初初都係咁,唔上奶,仲要試過埋身餵阿B,佢啜左幾下,然後向我標了一眼,一付「又騙我有奶」樣,再啜多幾下,然後喊唔肯食...... 講真真係有d灰心,不過我都照繼續埋身餵,總之有幾多俾幾多,就算一滴我諗都係對BB好,最多再補奶粉等佢 ...

咁我好好彩都夠奶比B女食,
但同樣地有大細邊既情況出現,
為左阿女好,
大細邊就大細邊啦~~~:;pppp:

大宅

原文章由 HCbb 於 08-3-25 21:28 發表

嘻~ 我就係搵Mrs. Chee
我上胎唔識搵lactation consultant, 試過2次乳腺炎, 其中一次仲泵奶泵出血, 要食抗生素(恐怖經驗, 不提也罷 )
所以今次一塞又攪唔掂, 即刻上網搵資料~~ 根據Mrs. Chee講, ...

Hi HCbb,

可唔可以pm Mrs. Chee o既聯絡資料比我呀? 我個B近排食奶出左D問題, 我好想揾專家問下呀...

Thanks~~

大宅

我都嘗試緊做全人奶媽咪, 但唔太多奶, 我盡量唔補奶粉俾bb. 我試過泵一邊最多只係2.5安.

請問通草係邊度可以買??藥房??

複式洋房

I have the same situation... more milk on one side then the others!!!! what can I do?!?!

原文章由 ivymeoow 於 08-4-4 21:34 發表

為左阿女好,

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

但係我大細邊到幾離譜,連乳葷都大細邊.......

而且無論我點做,大那邊同細那邊泵奶量可以相差2-3oz...... 好似有點兒差太遠呀......

原文章由 ivymeoow 於 08-4-4 21:34 發表

為左阿女好,

複式洋房

same for me, one side could pump for 5-6 oz and the other side maybe 1.5-2 oz. :-(

原文章由 Freesia_cat 於 08-4-6 00:38 發表
但係我大細邊到幾離譜,連乳葷都大細邊.......

而且無論我點做,大那邊同細那邊泵奶量可以相差2-3oz...... 好似有點兒差太遠呀......

大宅

我都係大細邊呀,
唔知之後停左餵人奶會唔會balance返呢~~~

大宅

原文章由 Sovinbb 於 08-4-5 18:18 發表
我都嘗試緊做全人奶媽咪, 但唔太多奶, 我盡量唔補奶粉俾bb. 我試過泵一邊最多只係2.5安.

請問通草係邊度可以買??藥房??

尋晚叫老公去左藥房買通草la, 我見d媽咪話5-8蚊到, 嘩我樓下買一両要成20蚊呀.

宜家煲緊, 好似煲緊發發泡膠薄荷糖咁. 佢地叫我一両分兩次煲, 半両好多, 我用一盒屋仔奶煲, 可能會索哂d奶.

大宅

今日一邊由下午5點開始谷,小B都食左之後都仲谷緊(又硬,又痛),點樣按摩,都係硬呀,唔知係唔係塞左??
想問下你地平時食完,有無再清番空個乳房呀?? 係咪要清ga??
我無ga,唔知係咪咁樣,日積月累之下塞左呀?

大宅

原文章由 Sovinbb 於 6 4 2008 13:18 發表

尋晚叫老公去左藥房買通草la, 我見d媽咪話5-8蚊到, 嘩我樓下買一両要成20蚊呀.

宜家煲緊, 好似煲緊發發泡膠薄荷糖咁. 佢地叫我一両分兩次煲, 半両好多, 我用一盒屋仔奶煲, 可能會索哂d奶. ...

以你咁樣形容,係咪以前小學做美勞時用的,五顏六色,有大有細的?? (似發泡膠的)

男爵府

原文章由 子霖 於 08-4-6 23:20 發表
今日一邊由下午5點開始谷,小B都食左之後都仲谷緊(又硬,又痛),點樣按摩,都係硬呀,唔知係唔係塞左??
想問下你地平時食完,有無再清番空個乳房呀?? 係咪要清ga??
我無ga,唔知係咪咁樣,日積月累之下塞 ...

我會沖熱水涼o個陣按摩先再比BB啜啜~~

別墅

我就一係多到噴出黎,bb食唔倒,一係就唔夠bb食,好唔順利呢!

子爵府

原文章由 Sovinbb 於 08-4-6 13:18 發表

宜家煲緊, 好似煲緊發發泡膠薄荷糖咁. 佢地叫我一両分兩次煲, 半両好多, 我用一盒屋仔奶煲, 可能會索哂d奶. ...

我屋企附近藥材舖賣$3/兩~
一兩有好多, 我分4次煲呀, 每次用2包屋仔豆漿, 煲完(30min)只淨一杯咋!

複式洋房

我都想要Lactation Consultant資料, 可否pm給我, Thanks!

男爵府

我都有母乳熱線提供比大家參考

愛嬰醫院香港協會
2838 7727 (9:00am - 9:00 pm)

衛生署家庭健康服務
2961 8868 (9:00am - 5:30 pm)

香港母乳育嬰協會
2540 3282 (24 hrs)

國際母乳育嬰協會
2548 7636 英語服務

QE 2958 6565 (2:30pm - 4:40 pm)

男爵府

醒目開學勳章

我都想要Lactation Consultant資料, 可否pm給我, Thanks

男爵府

我小B都成 3 weeks 大了, 但仍然唔夠奶, 好想全人奶, 已經成日埋身餵, 但因為濕片唔夠6-7片, 所以唔夠膽繼續, 惟有補下奶粉,

所以我都想搵哪位 consultant , 睇下有無方法可以多奶D, pls pm the contact info to me....many tks.

男爵府

2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第三回

惡露問題

我生完19天, 一直餵人奶+奶粉, BB暫時配合okay,
BB晚上也睡得幾好….

有問題想請教大家…
子宮起初收縮得快和縮細了, 惡露曾一兩天停了, 不過之後惡露仍是斷斷續續地有少少, 不知何解, 由昨天起(產後18天), 每次去toliet尿尿 流出較多血, 是紅色的, 但衛生墊上只是少少, 是啡色的, 大家有否這樣?

是否因為餵人奶關係, 惡露少了卻斷斷續續地有?
打算觀察一兩天,會看醫生........

男爵府

HI HCbb,

收到PM資料了, 唔該哂 !!

另外, 想問下人奶+奶粉的媽咪, 你哋係唔係一開始就用奶樽餵 ?
有無NIPPLE CONFUSE ? 我現在只係用杯仔餵奶粉, 但是都幾費時, 所以想轉用奶樽, 但小B現在 3 WKS 大, 唔知會唔會唔識埋食呢 ?

大宅

Hi! 各位.

我bb係3月7號出世,開始的兩個禮拜有補奶粉,跟住就全人奶了. 但係我bb唔知點解好似好大食咁,日頭食日都隔一個鐘或個半鐘就要食,pump出來的奶就有時食成5或6oz. 你地d bb食幾多ga?

首頁
45678...12

尾頁

跳至
熱門主題