嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 成日含住唔吞,有無方法

bb 餐餐吃糊, 吃粥,都係含住唔吞,成個鍾至食完一餐,有無方法可以改善

男爵府

Re: bb 成日含住唔吞,有無方法

我bb都係咁,令我好煩,你食一粒鐘,我2粒都試過,都唔知餵唔餵好,次次俾奶佢又食幾口

想請教各位媽媽應該點餵,我女唔吞,重吐出來,好似玩咁
到依家佢都好鍾意咬住隻匙唔放,又四圍郁,唔肯坐highchair,就算放o左落去都不斷郁……餵佢食一餐粥好累

可否指教下我呢個蠢媽媽 , 謝謝

民房

我仔仔早陣子都係咁, 餵到無晒心機, 我媽媽(已退休資深健康院護士長)話通常:
1)唔記得口裡有食物, 太多玩具在飯枱, 或用電視送飯, - 掃開玩具, 關上電視, 餵快啲, 未吞都照餵, 嘴滿自然會吞.
2)如果真係唔吞, 又或者吐番出嚟, 可能真係無胃口或擇食, 咁咪唔好餵, 倒咗去, 要"制"下佢, 一, 兩餐食唔完咪由佢, 再下次肚仔餓自然就會吞, 只要keep住一日有三, 四餐奶便夠營養
3)會唔會煮得唔好味呀?
Anyway, 千其唔好發脾氣, 或俾壓力自己, 如果唔係會好辛苦, 輕鬆啲, 唔食咪算囉, 餐餐都準時餵, 實會肚餓的.

民房

sorry, 重有...
而家我仔仔重食得快過我, 15個月35磅,

大宅

my anki has 11 month, i start to feed her with 糊, 粥,but she always含住唔吞,成個鍾至食ng完一餐too, i use the method of clear toys, 關上電視,"制"下佢, 一, 兩餐食唔完咪由佢too, but still..........
i think she's 擇食, cos she eats bread, cheese, and rice, then......i start to feed her with soft rice with some simply dish like as adult when she's 8 months......and she can eats 2 adult spoon with some fish and veg. every night, bread , egg and cheese for snack to her, i consult with doctor already......they said ''ok'' wor......no more ''congee'' and ''糊'' anymore la......
ar......how old of your bb, maybe u can feed him some health food ar......i know some bb don't like 糊 and congee ga......don't let them ''hate'' eating ar.....try other food~~
don't feel upset and unhappy ar~~ :-P :-P

洋房

我bb女19個月只得22磅 "Super under weight"

小米米 - Your bb and my daughter are quite similar:
1. 一餐食1-2粒鐘
2. 唔肯坐highchair
3. 電視送飯 (無電視就唔食)
4. 不斷四圍郁
5. 含住唔吞 (if 未吞都照餵, 嘴滿自然會吞唔落, 佢唔只吐重vomit 番出嚟), 我自己餵得好辛苦囉…Any Mom here can help??????????

禁止訪問

複式洋房

heiheileung
我好同意你的方法,我囡囡現在17個月大,佢好少含飯,但先前有一排係咁我就煲希少少比佢食,佢就無事啦。通常佢15分鐘內都食完啦。
1) 我有時心情唔係幾好時都會比bb碟佢睇,咁我唔駛咁煩。
如果唔睇碟就不停同佢講野羅,你一同佢講野佢就會自然
"mark"大個口家啦。
2) 我餵佢係餵得好大匙,我老公成日話我,但佢又好快吞
左,咁我咪照餵羅,總之唔會比佢個口停好來。
3) 如果餵超過30分鐘我就唔餵,剩低個d倒左佢,由得佢,
到下餐佢肚餓就會食得好快。

以上乃本人之少少經驗,希望幫到你地啦。

複式洋房

喂 B B 吃 東 西 , 不 是 永 遠 那 麼 順 利 的 。 父 母 有 時 認 為 , 孩 子 必 須 吃 好 每 一 餐 , 否 則 他 們 不 是 病 了 , 就 是 消 瘦 。 孩 子 不 餓 的 常 見 原 因 :

吃 太 多 零 食

其 實 幼 兒 不 吃 食 物 , 有 許 多 理 由 的 。 最 常 見 的 理 由 是 , 他 們 在 正 餐 之 間 吃 了 餅 乾 或 糖 果 , 其 實 這 些 食 物 營 養 價 值 極 少 , 而 且 會 壞 了 胃 口 。 所 以 當 吃 飯 的 時 候 , 他 們 對 食 物 就 毫 無 興 趣 , 您 只 能 取 消 這 次 進 食 , 等 稍 後 再 試 。 千 萬 不 能 用 其 他 營 養 較 差 的 食 物 來 吸 引 孩 子 進 食 。

生 長 速 度

如 果 您 的 一 歲 孩 子 處 在 生 長 高 峰 期 , 那 喂 食 便 毫 無 問 題 。 如 果 生 長 暫 停 , 他 當 然 只 需 要 較 少 量 的 食 物 。 別 著 急 , 大 部 分 孩 子 在 飢 餓 時 都 會 讓 您 知 道 的 。

疲 倦 反 應

嬰 幼 兒 也 很 容 易 疲 倦 , 因 此 無 法 打 起 精 神 來 進 食 。 如 果 遇 到 這 種 情 況 , 答 案 是 很 明 顯 的 。 隨 著 他 們 的 成 長 , 孩 子 的 獨 立 性 增 加 , 他 們 偶 而 會 莫 名 其 妙 地 拒 絕 進 食 。
炫炫個新Homepage做好喇 Yukon' Fan Club [img]Lilypie Baby Days[/img]

首頁

尾頁

跳至