懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無係威爾斯醫院做過絨毛膜活檢可以分享下?

我星期三會在威爾斯做絨毛膜活檢,有d擔心,唔知做得好唔好,係咪有經驗醫生做,幾時可以知道報告,有無媽媽可以分享下? 謝謝!

複式洋房

Re: 有無係威爾斯醫院做過絨毛膜活檢可以分享下?

請問有無人可以分享下?

別墅

Baby2
點解妳要做威爾斯做絨毛膜活檢驗, 係咪醫生話要做, 因為我宜家37weeks都冇做過, 請問妳幾多weeks 呀??

男爵府

Baby2,

我係威爾斯醫院做完"一站式驗唐氏綜合症"之後, 因為風險都幾高, 所以當時醫生都係安排我係佢地度做絨毛膜活檢架 ! 我係13週左右做架 ! 其實我當時都好緊張, 因為我係第一胎, 妳唔好學我咁驚青呀 ! 佢地d醫生都好nice而且好professional, 只要保持鎮定, 做完之後休息多d, 唔好拎重野, 訓多d覺就無事架喇 ! 預祝妳順順利利, bb健健康康啦 !

複式洋房

Chantessa
很多謝你的分享!
我這一胎是第二胎,但我陀第一胎時完全無諗過唐氏綜合症的問題,事實上一路也很順利,但這一胎在在威爾斯做做一站式卻發覺個胎患上唐氏綜合症的機會很高,所以威院便安排我做絨毛球活檢,今朝已經做完回來了,傷口有些痛,但也比想像中好,至少檢查的醫生看上去是比較有經驗,而且我看過的私家醫生也說公立醫院因為日日做,所以還比較安全,我現在只希望報告出來像你的小米高一樣正正常常,我很希望能保留這個小小的胎兒呢!

Sammilala
因為做絨毛活檢會增加百份之一的流產機會,所以無問題是不需要做的,你已經順利陀到 37週,相信你可生個健康的bb,只需待bb來臨便可以了。

男爵府

Baby2

唔好太過擔心, 幾時有報告睇呀?
[/url]

大宅

baby2
放心啦~~好快無事

大宅

Baby2
你唔好咁擔心, bb會冇事

男爵府

Baby2,

我在威爾斯做一站式都係發覺個胎患上唐氏綜合症的機會很高(1:215), 妳呢 ? 妳係幾多呀 ?

我都好明白叫妳唔好太過擔心係唔可能, 因為我自己當時都一樣擔心到不得了, 妳幾時有報告睇呀? 醫生有無同妳講可以俾錢贊玉做個特快化驗(驗染色體), 2日左右就有報告出(可以call番威爾斯問報告), 唔駛等正式個份報告咁耐, 我自己就有咁做, 仲順便叫贊玉check埋染色體13 & 18是否正常tim.

Anyway, 好好休息, 記得唔好拎重野, 訓多d覺啦 ! 我相信妳bb會同我個豬包一樣無事架 !

大宅

baby2... 我會祝福妳同妳個bb, 希望冇事啦, 我之前睇過人地post出黎, 都有類似妳d情況, 但最後都係冇事, 所以妳唔好灰心呀, 要比d信心妳自己同小b呀.

複式洋房

hkcindy, Chantessa, Mrs Young, Carriewu929, Sirlam
多謝你地關心!
我有做快速測試,但啱啱明天開始便放復活節假,所以我不知道是否要等到下星期二、三才知道這胎是否有唐氏綜合症,希望報告出來是正常的!

Chantessa
因為bb頸皮很厚,代表了有嚴重的水腫,所以我的比例非常的高,是 3份1,我看到這個數字真的嚇了一跳,如果是100份1,還有很多的機會不是唐氏綜合症,但3:2不是的機會使我也不敢抱太大期望!:-(
昨天醫生告訴我做快速測試的話,如果bb有唐氏綜合症的染色體便會打電話給我,但沒有問題便不會來電,見你說可打電話去問,想請問你是不是兩天後打電話去威爾斯產前診紤小組問番就可以?

男爵府

Baby2,

佢地又係話一有報告(無論有無事)到手就會即刻call我囉 ! 點知果日我由早上等到下午4:45pm都未收到佢地電話, 於是我咪自己打電話去威爾斯產前診斷小組問囉 ! 原來佢地好早已經收到報告, 但係唔知點解會俾其中一個人keep起左, 好彩我自己打電話去問清楚.

Anyway, 唔好俾自己咁大壓力呀 ! 希望妳bb健康無事啦 !

大宅

Baby2

唔好擔心啦!多d休息,唔好諗咁多!我一定支持你呀!

複式洋房

Baby2,

支持你! 等待你的好消息! Take care!

複式洋房

Ciz, Wing_BB, Chantessa
很多謝你們的支持,不過今日收到威爾斯通知明天要返去睇報告,相信出來的結果是3份1 了! 雖然早作心理準備,但也實在很難受,所以今早也不住哭了一場,希望明天到威院可以堅強一點,不會再哭吧! :-(

大宅

Baby2,

真的不知說什麼好,希望你保重身體,堅強地去面對吧!

複式洋房

Baby2,

I'm in the office so cannot write Chinese on my PC. How's the report? I've been thinking of you. However it turns out, be strong. We'll be here to support you.

複式洋房

Ciz, Wing_BB
多謝你地支持! 已經安排了下星期一終止懷孕了,因為要休息幾星期,所以這幾天在公司忙於交低手頭工作,未有上來bk。
其實初初知道機會率咁高時,己經作了最壞打算,所以現在的心情已經平復了很多,唯有希望一切順利,休息一段時間後再看看是否可再懷孕吧!

男爵府

Baby2
聽到你呢個消息, 都令我好唔開心呀. 真的一心諗住你會沒事啊, 但早發現總好過遲, 也不會陀得太耐而辛苦.
你要好好休養呀, 要好好保重身體, 希望不久將來會收到你再懷孕的喜訊啊.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

複式洋房

Baby2, 聽倒你個消息很替你不開心, 還幸你己有個bb, 不然的話會更難過, 我都要在4月尾做抽羊水, 我都好担心有事, 因我己37, 可否告訴我你的age呀, 我想知道是否與35以上有關

首頁

尾頁

跳至