嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 成日撞到頭

我個bb 10個月大, 現在懂得四處爬. 但經常撞到個頭, 例如坐著向後跌, 爬起身向後跌, 或者爬下爬下自己失手向前跌, 都是頭著地, 跟住就喊幾分鐘就沒事了.
小弟初為人父, 十分緊張, 因bb 平均每天都撞到頭一次. 請問有沒有大問題的呢?

複式洋房

Re: BB 成日撞到頭

地下有冇鋪嗰d膠墊一塊塊10令20蚊到有幾塊架!BB再大d識行仲煩呀haha...盡量睇緊佢la!

小心BB玩電制呀!

大宅

其實好難避免, 我屋企都 有鋪地膠, 一樣成日撞到個頭仔, 唯有小心D睇住佢啦 ! 如果唔係好大力撞到就尤得佢啦......

複式洋房

其實果d膠墊我都有買, 不過冇可能全屋都鋪晒卦.
咁你地d 寶寶有沒有成日跌倒撞到個頭架?

大宅

2019勳章

its very natural! my daughter (now she is 2.5years old) always 撞到頭, I just leave her alone if not too hurt! please take it easy
I love my dear husband and dear daughter.

複式洋房

有架我大仔間唔中都會撞到一係就跌親!
膠墊只不過墊吓個地下等bb就算撞親都唔駛撞到呢到損嗰到瘀啫咁痛呀嘛

子爵府

豆豆331 寫道:
其實好難避免, 我屋企都 有鋪地膠, 一樣成日撞到個頭仔, 唯有小心D睇住佢啦 ! 如果唔係好大力撞到就尤得佢啦......

完全同意你講法! 基本上佢有番咁上下'經驗',下次娟枱底一定會好小心!!!反之,你吓吓趁佢未撞之前抱走佢,佢無經驗,始終會唔知咁樣會撞頭,下次趁你望唔到,實撞多次俾你睇~!

首頁

尾頁

跳至