懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好擔心,未來!

我最後一次是二月二十六日的,但仍然未來,己驗了二次,都沒有身孕,好擔心因為我剛剛交了辭職信,仍找到新工作,(只返下午).但舊公司話轉調我到其他部門做,只等請到人便可以,但我仍未決定,舊公司只有7k,沒有其他福利,返足六日,新公司有4k,可以行路返工,但公司有許多outstanding未清,我怕清完唔要我,各位可否比些意見!!

別墅

Re: 好擔心,未來!

你係擔心有左定希望有呢?
舊公司話轉調我到其他部門做 ---> 咁薪水有冇變呢? 新部門工作如何?
新公司工作性質同而家有咩分別? 除開平均每小時薪水係唔係新公司比較多?
點解會擔心舊公司會唔要自己? 因為公司生意差? 自己表現差? 其實我覺得非必要d公司都唔會立亂抄人o架, 因為再請過要晒時間, 晒錢, 又要晒心機再培訓過d人, 熟手點都比新手好丫嗎?!
好多野要考慮 ...
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

大宅

biebie,

我做個間公司是全座大廈共二十六層,我是簽合約的,己做了十個月了,我比了封信佢,佢話調我到其他層數,己知可以,但唔知道是否再簽,還是做內部transfer,公司又唔比返封信我,只是講要請了人做我的工作便ok.若果真是中了,我怕公司反口,新請我間公司要19號返,我怕兩頭唔到岸.

男爵府

casio1668,

如果咁既情況,其實我諗你舊公司已經知道咗你會走,咁其實你大不如問清楚你舊公司如果你轉部門個情況會係點樣,例如會唔會續約呀或者其他情況呀先至考慮。咁如果你留番係舊公司而你又有咗既話,會唔會有有薪產假架?

首頁

尾頁

跳至