嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔肚疴問題??

仔仔剛剛六個月大, 仔仔一路都好like 食香蕉, 於是我就買了香蕉蓉俾仔仔食, 可能d 味道太酸, 仔仔唔肯食, 於是我今日自己整左少少香蕉蓉俾佢食, 之後我發覺仔仔d 便便開始唔係咁同平時, 有少少爛爛地, 而且patpat仔紅紅地, 我想仔仔可能是肚疴....但是次數暫時都係兩次, 會唔會係食左d 蕉清腸胃呢?還是係出牙仔呢?? 出牙仔是不是會肚疴的?? 我是新手...想請有經驗既媽咪俾d 意見, thx

複式洋房

Re: 仔仔肚疴問題問題??

香蕉係令大大暢通無阻

別墅

我見到仔仔第一次既便便係有好多 黑色一條條細細條既物体, 類似香蕉榚o個d 一條條咁既...係唔係食完香蕉會係咁架?? 之後第二次就係有少少水...d 味酸酸地, 但係都唔算就太爛...都有少少杰杰地咁

複式洋房

佢係咪日日都有大大呀?克色大大?會唔會係墨綠色呀如係咁就係吸收唔曬先會疴,我兩個仔都未試過克色大大反而墨綠色就試過!之後嗰d大大顏色係咪同平時一樣架?我覺得唔係咩大問題總之唔係疴成好多即5次以上、水中帶d乳白色粒粒、鼻涕狀透明滑潺就冇咩大問題!
唔好咁擔心!

別墅

其實d 白色一粒粒係咩黎架?? thx

複式洋房

白色一粒粒係咩黎?好細粒夾埋d潺架,但我都唔記得點解會咁^~^唔好意思呀!!BB仲有冇疴呀!

複式洋房

妳係咪驚bb有腸胃炎呀?

別墅

係呀....因為仔仔現在食緊西藥, 係因為傷風 , 上次仔仔肚疴又係咁....話d 細菌入左腸度, 患左腸炎, 我好擔心仔仔又肚疴, 因為佢次次都要成個月先好番架.....疴到成個人都呆哂, 諗起都心痛 :-x

仔仔現在暫時都冇疴, 因為現在佢訓左覺, 但之前就7點幾疴左一次...之後12點幾(臨訓前), 每次都係食完就疴, 而且佢疴時係聽到佢好似放庇既聲架, 希望真係d 香蕉清腸胃la, thx

複式洋房

腸炎如食止疴藥反而令d腸胃炎菌疴唔到出去織住嚮大腸度,令完本好返既都拖好耐先好返,呢d係醫生講架!
我仔仔就試過腸胃炎醫生冇開止疴藥我仔食由佢疴清d菌,第三日就冇疴la!
同埋食抗生素都會有少少疴,個醫生有冇開到比bb食呀?

大宅

hei_jai_bb :
如果d便便係黃黃地帶d水咁多數都係疴牙仔便便,因為我對b都係咁,一出牙仔前就會疴呢d便便,其實如果你bb疴1-2次都唔使太擔心.

別墅

My son also had diarrhoea last Thursday. After taking medicine (powder only), it stopped. Maybe he had waste out all as he had totally 9 times in on afternoon and 4 mainly in one hours.

I fed him congee only from Friday and stopped all formula milk but he disliked. I tried to feed him cereal with rice water again for lunch on Sunday. He had 2 time diarrhoea again afterwards. It was yellow and liquid with less solid, similar the one before.

Then, I fed him soya bean milk with red rice water (as my mother said red rice can stop diarrhoea) since that night as he refused to eat congee.

Now, we feed him 4 times soya bean milk and one time of congee as dinner a day.

When I can feed him cereal again?

Is it better to give him formula milk later and try gradually as changing No. 2 milk, and when?

He needs to have MMR injection on Thursday. Please advise and help.

I feel very trouble and tired as I has been also very sick during these holidays. :cry:

首頁

尾頁

跳至