心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Last order-----my coffee

很失落 :cry:
一間由讀書開始時常光顧的coffee shop---my coffee前晚終於結束營業,幸好daudau 告訴我這個消息,( 自從有了BB,我已經很少光顧,因為仍在餵母乳中.)我跟先生及朋友都來得及參加他的farewell party
在my coffee真的度過了一段美好的光陰,讀書時,愛跟志同道合的朋友談電影,音樂,書,說甚麼後現代,咩咩主義,講男人講女人,談理想,討厭政治,幻想畢業後大家是何許人,邊抽煙,不著邊際……我覺得是一種很樂觀的生活方式.

到coffee shop除了是想要一杯好咖啡,我還想要一個彼此氣味相近的地方, 在哪兒發呆,飲泣,逃避現實----你不會在pacific coffee做這些東西;就算是顧客,也有一種志趣相投的感覺----很多時候,互不相識,也可搭訕.

我愛它的音樂,更愛它的mocha,Cinnamon toast,iced mint Mocha……

歲月流金,實在叫人懷念

希望johnny 有更美好的前途----我不會忘記你那出色的背景音樂,曾經撫平我失落的心……
想要一杯最好的Mocha,便到那兒 [img align=left]http://www.enjoyalbum.net/ealbums/userpics/12882/8.jpg[/img]

[size=small]in my memory……

男爵府

Re: Last order-----my coffee

花生醬香蕉brown toast……老之,有無再食 ( 你o係邊樹,o個晚有無去 )
[img align=left]http://www.enjoyalbum.net/ealbums/userpics/12882/coffee%20shop%20014.jpg[/img]

[img align=left]http://www.enjoyalbum.net/ealbums/userpics/12882/3%7E0.jpg[/img]
[img align=right]http://www.enjoyalbum.net/ealbums/userpics/12882/4%7E0.jpg[/img]

成日唔開門,碰門釘者,憑簽名一個,得咖啡一杯----這是當晚我搵番的其中一日的簽名,呵呵~

男爵府

曾留下很多廢話的留言板……
[img align=left]http://www.enjoyalbum.net/ealbums/userpics/12882/1.jpg[/img]

我的杯……
[img align=left]http://www.enjoyalbum.net/ealbums/userpics/12882/2%7E0.jpg[/img]

複式洋房

米~
johnny有何打算? :-(

男爵府

sau,
你也去過嗎??

我不知道johnny有何打算,也沒有細問,只是跟朋友坐在那裡緬懷過去,跟先生想想昔日拍拖的時光

以下是johnny的說話:
[size=small]……然而,人生總有些決定要做,十年前我做了一個決定,辭去當時的工作,開設這間咖啡店……十年後的今日,我決定結束這間咖啡店,開始人生的另一個階段,接受其他的挑戰……
就如一首動聽而完整的歌曲,有開始、副歌及終結……

我希望真的有一天,能如johnny所說,再在my coffee相聚,那時候,我自己都踏入另一個階段,可以的話,跟小女一起喝uncle johnny的咖啡

哭有時、笑有時、哀慟有時、跳舞有時
尋找有時、失落有時
言語有時、喜愛有時、恨惡有時

人老o左,自不然想過去
十八歲的你,還有更精彩的人生 米婆婆悶親你.就此擱筆

大宅

my coffee 結業?

自從有左bb,我都好少落去lu∼幾次路經,諗住去飲杯野,但都摸門釘…估唔到,以後都冇機會...再去了﹗

多年前來一直心愛my coffee,果度o既氣氛、音樂,一切一切都叫我覺得好舒服同好正。仲有,果度o既雞沙律同凍朱古力,實在叫我非常懷念∼以後,冇機會再食到lu... :-(

大宅

米米,
原來係真的..............
真係好可惜,還未有緣去試試,己經結業,希望johnny有日又想改變生活,再在某處重開my coffee
唔好唔開心,藉此將少女心事隨著my coffee長埋心底,都幾好呀!都係果句,所有野在失去左之後,就特別珍貴

大宅

米,
oh, 好可憐, 我呀. 上星期在髮廊看舊雜誌, 介紹了各coffee shops............ 剛剛起動想找一柸My Coffee, 原來已結束.

可能讀書的日子已遠我而去, 10年前我已無暇獨坐咖啡廳. 我的年代時 American Cafe! 不太好的coffee..... 只因為可不停補給, 學生的我, 那有多餘財力多嘆咖啡! 我仍舊懷念那裡的那份自在.

正如johnny說, 每一階段都應經驗不同的. 他日還有日子再來一個my coffee 嘛. {我又正在給你多舊魚, 倒不如買部coffee machine!}

有機會一起試zamba??.
(靜靜地告訴你,我這階段, 想要粉紅色的 pashmina! )

大宅

米 :

(本來打左一大段野, 點知bk 突然short 左, 冇晒, 激死!)

唉! 再打.......

我冇什麼感受可以分享, 我讀書時, 主要响library, 飯堂或快餐店渡過, 因我果時未有 coffee 癮同冇 $$$$$ . 但我從你感性文字中, 感到一份失落感覺. 咁你要好好記下所有 my coffee 的人, 事和物作回憶, 將來亦要話比小米知媽媽年輕時的"dau" 响邊到呀!

男爵府

有機會一起試zamba??.
(靜靜地告訴你,我這階段, 想要粉紅色的 pashmina! )

zamba??.
老闆好靚仔o個間
我又好耐無去過,佢o既espresooooo唔錯,cake cake都正o架,最愛他的落地玻璃

我又大[size=medium]大聲話俾你聽 我好鍾意pashmina,襯牛仔褲好睇,高貴,隨便都靚
最重要係當pashmina溫柔地纏著你條頸,軟綿綿的'so' 癢
好貼心……對自己好d, 無奶油唔有幾條不同顏色o係身
似唔似你d 貓纏頸----不,同pashmina纏頸唔同,前者,你會令你看來似傻妹
我又靜靜雞話你知,我渴望步入擁有5條以上shahpashm的階段

不過,去尼泊爾旅行,唔買對唔住自己

男爵府

你一定係好學生
我除o左交論文,考試迫於無奈要o係library, 飯堂度過
我係臨考試先讀書,是是但但,畢業便算 1st 2nd '安'對我來說無意義 所以,我d 成績由細到大都係得過且過
小女千萬不要學我,我想她讀到博士 :-P

大宅

又叉開話題.....
thailand 買到平靚正的pashmina嗎?? 有冇香港區找到的??有冇心得?? what's shahpashm?? 邊樹既羊?? 佢洗唔洗好痛苦架??

yeah, zambra 近我嘛. 不過無晒$$, 唔去住lu. 慳下先. :-P 想試下個expresso & cake, yummy....
假如你又去, 咁又唔到講法.

首頁

尾頁

跳至