意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 17|主題: 77712

bb傷風

男爵府

國民生產總值:5891

bb傷風

bb有d傷風...少少鼻水,有d鼻涕咁,仲有少少鼻塞咁都成個禮拜,食咗保嬰丹都唔好,呀b食得又訓得,但係咪需要睇醫生..除咗睇醫生,仲有無其他方法可收鼻涕呢

男爵府

國民生產總值:7055

Re: bb傷風

我女8個月大左右,初初出世無耐傷風流鼻水又鼻塞,bk 的媽媽教我用櫻桃味o既薄荷'高' 在手心先擦熱,再塗在bb心口,我覺得bb 舒服好多
要小心d 幫佢抹鼻,我就係粗心大意,抹到佢紅晒 :-P

侯爵府

國民生產總值:24623

好媽媽勳章 畀面勳章

佢d鼻涕有無色如綠,黃,無就試下比多d水佢飲睇下得唔得,安全起見睇醫生.

禁止訪問

國民生產總值:1163

男爵府

小米米...我想問吓櫻桃味o既薄荷'高' 有冇樟腦????
kellyly...呀bD鼻睇透明色..我個B唔多鐘意飲水..都唔知点
POSEMOM...我呀B都係好似平時咁,玩得,食得,又訓得,唯有睇多幾日,呢倆日D天氣好番D,唔知呀B會唔會好D呢

大宅

國民生產總值:1473

如果你的小朋友肯食,肯玩又好精神.
要睇下d鼻水是什麼顏色,透明的可以不用看醫生,不過要有耐性,因為小朋友會自己好的,但需要時間.
如果有黃色代表熱氣,可以煮些涼茶,如開奶茶比小朋友飲.
如果有綠色代表發炎,最好睇下醫生.

男爵府

ejme...謝謝你啊

侯爵府

國民生產總值:21395

你bb幾大? 如果大d, 可以比佢食奇異果, 或者燈, 因為有豐富的維他命c, 如果有咳就千期不好比佢食.

如果還好細, 未食得生果既, 最好帶佢去晒太陽, 要早上10點前, 或者下午4點後, 因為太陽都有維他命c的.

如果鼻水不係綠色, 不用看醫生, 會自己好的.

男爵府

hinhinmummy..我呀b而家6個月可唔可以比佢食奇異果, 或者燈

該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:7055

catcatchong 寫道:
小米米...我想問吓櫻桃味o既薄荷'高' 有冇樟腦????

hi cacatchong
支薄荷膏唔知去o左邊 :-P 我唔清楚成分, 不過,如果小朋友有G6PD就一定唔用得

之前我有問過bb 用唔用得薄荷膏的問題,你可以參考下
please click here

[size=small]BB傷風可唔可以用薄荷膏?.

當時我女滿月無耐冷傷風,成晚鼻塞有鼻水,我地成晚抱住佢,放低就用pillow 墊高bb 小小,等佢舒服d 可能我女吃母乳,佢好快就無事

[size=small]注意: 我地用薄荷膏係分量好小好小,係我先生擦到好熱好熱掃在bb心口,始終bb皮膚薄,我怕'辣'到佢,同埋俾小小佢索下-----當時bb 好似舒服d ,加上有食藥.

以上只是我bb的經驗,只供參考,希望你bb 快些痊癒

民房

國民生產總值:80

我呀b而家6個月可唔可以比佢食奇異果, 或者燈?

It is not recommended for baby (before age of one) to take citrus food like oranges as it may cause food allergy.

For Kiwi, I read from newspaper days ago quoting a doctor's comment that kiwi also a popular cause of food allergy.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.