論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

工人放假, 老公有無幫手湊仔?

工人放假, mug都我做晒, 同佢地沖涼, 煮野比佢地食, 執玩具. 餵飯, '陪'個仔訓覺(不係一齊訓晏覺).

點知陪仔其間, 阿女話肚餓, 老公就話, 頭先有麵不食, 無野食.

阿女: 落街買lor.
老豆:食蛋啦
阿女:好呀

點知好日不入廚房的男人, 不識'tak'爐(新式平面爐), 'tak'好耐先著.

好啦, "tak'著啦, 到打蛋bor,又打'咩'左, 打左落檯面, 係度發皮四.

到頭來, 阿女喊住搵我, 要我煎蛋.

成日話, 等阿仔讀小學後, 就不用工人, 慳返d, 但係一日放假已經發皮四.

阿仔玩完d玩具又不執, 話一陣間都玩啦, 執黎做mug.

萬一'洗'親點算?

老套!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

Re: 工人放假, 老公有無幫手湊仔?

事實上會幫手揍仔女的男人真係少之又少架!!!!!
老公成日叫我生第二件,嘩.....佢咁o既行為想我生多件我就無咁stupid,依家屋企有工人,平時工人時做家務放假時,咪又係我take care,佢都好少理(最多咪同個女玩下一陣又俾番我),所以話呢.............一個夠哂數~~~

水晶宮

未生仔同未請工人時, 我老公係一個會打 掃屋企, 煮飯的男人.佢仲會怨我將D野周圍放, 冇手尾. 有o 左個仔同個工人之後, 叫老公煮餐飯都好難. 至於湊仔, 老公只限於開奶 (喂奶都會, 但如果個仔玩奶樽, 唔食, 佢係唔會再喂, ;即係我執手尾. ), 同佢玩. 同個仔換衫出街都會, PROVIDED 我已經將D衫擺晒出黎. 我老公唔會同個仔換尿片, 尤其是有pooh pooh. 佢最怕的. 佢亦唔識同個仔沖涼, 洗奶樽, steam 奶樽. 總之, 工人一放假, 我就take up 晒工人o既duties. 我老公唔覺得佢需要幫手. 真係風水輪流轉.

大宅

I think I'm lucky because my hubby will take up some of the jobs and he knows each procedure well

大宅

有時我要返工,老公話比工人放假無所謂,點知仔仔全日只係食罐頭or公仔點心,我返到屋企重話仔仔話佢好個媽咪和工人! :-x

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

唉, 原來不知我老一個係甘.

我不識煮飯的, 以前未有工人之前, 係佢煮飯的, 依家有左工人, 連公仔麵都要個工人煮比佢食.

最好笑就係, 果日我係度prepare緊dinner比對仔女食, 阿仔岩岩訓完晏覺起身, 我叫佢幫阿仔換片片.

甘佢就將阿仔訓係床上邊.

跟住無耐佢入廚房問我, 條片片點分前後?

我同佢講, 有公仔係前邊.

佢話'哦'

跟住我得閒d, 問佢做mug甘問.

佢話同阿仔換完片片, 佢不肯起身, 佢覺得有不妥, 心知不妙, 於是問我條片片係不係掉轉左. 還話自己好叻, 識得問.

我話, 如果不係阿仔叻, 發現不舒服不肯起身, 我諗你都不識問.

吹佢不漲!

大宅

我老公都會幫手,佢幾喜歡做家務,得閒就將屋企restructured。有時仲厭佢煩,因為佢話我多衫,要clean up 吓。所以我都好好彩。

大宅

唔好話做家務.昨天我工人煮飯,我老公睇住兩個細路.我就入房休息一陣.但係我就聽見老公係廳不停咁成日鬧對仔女.重係幾勞氣咁款.我就同我老公講,佢返公時,個工人成日做野;因為佢做野好慢,我都係咁對住佢地兩個啦.又唔見我係咁鬧?所以我都冇指意過老公會做到乜野家務.每次個工人放假,我就做到亞四咁.所以飯我一定唔煮出去食.

伯爵府

好媽媽勳章

或者, 我老公算例外既一個, 囡囡細時, 佢唔單止落手落腳換尿片, 同佢沖涼等等. 每次工人放假, 我除

大宅

之前未有小朋友, 老公都會幫手做家務, 有0左之後, 全部家務由佢負責, 仔仔細個嘅時候, 佢會幫手同佢換片, 喂奶, 不過就唔會同佢沖涼, 因為佢驚喎, 而家仔仔三歲, 每個星期日或假期, 佢都會同仔仔一齊煮0野食, 例如 : 煮麵, 煎蛋, 煎腸仔等, 佢仲教仔仔洗碗添, 仔仔當然係非常之開心啦, 佢成日話仔仔洗d碗好清潔, 我就真係無佢地噤好氣, 只係座係度等食 :-P, 之前我有時星期日要番工, 佢都會自己帶仔仔去街, 去沙灘玩.
DEL

複式洋房

hinhinmummy,

男人十個有九個對廚房野都唔係咁熟手架喇!只要佢肯做咪算囉,你情況一日半日不如落街食好過!第日你的小朋友返哂小學更加要用工啦!因為工人要幫你做哂的家務,你就會更多時間同佢地溫習同做工課啦!

侯爵府

timtim-mame

我們平時都不煮飯的, 我們去奶奶度食的, 我只不過煮比d小朋友食咋!

大宅

我老公會同我一齊湊女的,以前未有工人,我個女仲係BB時,我老公會同我一起幫個女沖涼,仲同佢按摩,我老公好鬼錫我個女架,但為一缺點就係唔肯同個女換屎片,因為佢好怕屎.

禁止訪問

大宅

我個工人放緊3個星期的"悠長假期",做到我死下死下,好在有老公幫手頂住下,洗下奶樽/同隻臭b沖下涼/吸下塵抹下地.否則我仲死.

該用戶已被刪除

大宅

Then my husband is also very good. Bathing, feeding, changing diaper, putting our daughter to sleep, playing with her, even cooking our lunch/dinner, washing dishes, .. no problem for him.

Probably because I've given him intensive training very early. :-P :-P

大宅

我係全職媽媽,老公係我有BB個時以話左唔會幫手湊仔
一定要我請工人,工人放假老公叫奶奶幫手law
老公係一D都唔幫,只係同囝囝玩
沖涼,換片,開奶,樣樣都話唔識
比我罵佢.就一定講我都一早講明我唔識同唔會幫手湊仔啦
Milk Milk Milk - Jerry boy Yahoo BOLG

別墅

justjust:
My husband is opposite of yours. No bathing, no feeding, no changing diaper, no putting my daughters to sleep, no playing with her, no cooking our lunch/dinner, no washing dishes, problem for him.

I have 2 daugters. On Sunday and holidays, I cook microwave food at home or go out for lunch and dinner.

When my husband stay at home, only 3 things to do. Watching TV, playing games and sleeping.

首頁

尾頁

跳至