懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔知點解傷口長了肉芽?

剛開刀生BB已接近一個月了,昨天發現傷口長了肉芽,我只是飲了花膠湯,朱潤水,山班魚湯,食朱腰飯,田雞飯.都唔知食咗邊樣會生肉芽?有冇辦法令肉芽消失呢?請給意見!Thanks!

子爵府

Re: 唔知點解傷口長了肉芽?

咁你生完有無keep住搽防疤羔???細細支成幾十蚊既呢...我果陣個婦科醫生都有俾我搽,不過我天生好易生肉芽,搽完都仲有,無計...

大宅

surewin,

我都開刀生左一個月, 但都未有肉芽, 但醫生話生肉芽係睇皮膚架? 佢話通常鬼婆係無架? 得一條線咁.

子爵府

Did the nurse tell you don't drink 山班魚湯 after 生BB??? The nurse and doctor in Tuen Mun said don't drink 山班魚湯, otherwise will 傷口長肉芽 ga. :-( :-( :-( :-(

我個寶貝仔係屎撈B

禁止訪問

子爵府

彤b^^ 寫道:
好似話花膠有蛋白質,
如果飲得多會令傷口埋快d咁就會生肉芽,
但係我都唔係好清楚。

Oh!Man!!!都唔知係咪生完我要餵人奶要食雞同飲魚湯(我有時會加豆腐架),搞到生肉芽~~~?!!

別墅

surewin :
我都係開刀ka~but個傷口埋得好好,only一條刀痕~我睇過d孕婦書話開刀生最忌飲魚湯同食高蛋白質食物,仲有酒&薑酷剌激物~~(e.g.任何魚類食品,燕窩,雞蛋,雪蛤膏,花膠,黃豆製品,牛肉,有酒成份食品,薑酷...etc.)要食都要等一個月後先~開刀後保身係要好小心,我個時都係靠"產後xx坊"一日一湯,正常三餐清淡,一樣保得好之餘,冇影響喂人奶(想奶水多,吾一定要飲魚湯,可飲多d水或每日2杯脫脂奶/低脂奶或適量木瓜豬'隻'骨湯,最好走花生~豬'隻'骨含超豐富鈣質呢~木瓜助泌奶&收縮子宮~),修身&傷口復完亦好順利~至於肉芽,我勸你先睇Dr.問意見,睇下適吾適合or幾時先可擦去疤膏,bcs話哂剛剛先埋口一個月,只係表面埋口,免得刺激傷口~但我有朋友好似你甘,第一胎吾知,變生肉芽,開刀生第二胎時,撞o岩Dr.手勢好之餘,再好好戒口保身,而家傷口靚過以前~so,如果你若打算下次亦開刀生,記得照以上戒口la~希望幫到你la~
後補:花膠有助傷口復完,但應在開刀前2個月食定,開刀後待過起碼1個月才食~大種特級花膠(又名'all'膠)有止痛作用~亦有長胎作用,若順產需在懷孕8個月至8個半月時停用,免得太癡胎阻生產~

子爵府

好多謝咁多位媽咪既意見! 但我啱啱發現肉芽位置有水滲出,唔知點算好?

別墅

我諗可能你偒口發炎...... 最好去睇醫生check check......

我也是開刀生.... 坐月時都時常飲花膠湯同埋魚湯 (因餵人奶)..... 偒口埋時... 都係大約一條刀痕左右....

我都有聽過其他媽咪講.... 用巴痕敵會令到條巴痕唔覺眼架.... 你好番時... 可以試下呀!!!
Abraham was a hundred years old when his son Isaac was born to him. Sarah said, "God has brought me laughter and everyone who hears about this will laugh with me." - Genesis 21:5-6

洋房

聽講話,因為皮膚骨膠生長太快及會埋合快,但都唔係好記得,係點樣要問番人先知,總知係你的皮膚問題,没有辨法的, 亦有話用香薰(薰衣草)可以令佢冇咁易長肉芽,在未有長內芽之前.生長了是没辨法的!

別墅

surewin:
我建議你快d去睇Dr.穩鎮,因傷口滲水,好可能發炎~免得細菌侵入體內傷口手尾長(開刀生bb傷口內外加起至少有3個呢~肚皮,腹腔膜,子宮等等)~吾好估估下,chk清楚安心d~Dr.始終專業d~
(p.s.記得沖完涼時傷口印乾水,再用紗布/軟化妝棉沾適量75%淡火酒輕抹傷口~直至傷口復完2個月後可停用~但最好每次沖完涼一定要傷口印乾水~到冬天乾酷時,傷口有少許痕癢時,只需擦少許body lotion便可~)

子爵府

多謝各位媽咪意見!我昨天立即去睇醫生,醫生話有一些未能溶解的線而引致傷口發炎,仲同我禁咗好多"龍"出來,他還開了一支消毒藥水及消炎丸給我,仲叫我要用防水膠布貼住才可洗澡同埋記得清潔傷口.我真係唔明D線點解會唔溶呢?

大宅

詠童媽媽,

有少少離題......想問問你的醫生手勢好嗎?如果好,可否介紹給我? 另外,你所說你的朋友第二胎手勢好的醫生又可否介紹一下?
我計劃開刀生,正在找尋手勢好,口碑好的醫生,謝謝!

別墅

Momotat:
吾好意思~我同我朋友都係政府醫院生,所以俾吾到資料你~sorry~(所以我咪話"撞彩"~)我同佢係o係廣華生bb,聯傷口o既線係用要拆個種黑線,醫生話冇甘易爆傷口,成本平d~至於有d醫院會用溶線就各國不同,以我所知溶線成本貴d,同埋多數用o係細傷口,又可免拆線程序及拆線帶黎不適~至於大傷口用溶線因人而異,私家肯落本d,多用溶線~希望幫到你~
(個人建議:若你身體沒特別情況,最好順產,若怕痛可用無痛妢娩,因開刀真的不見得有幾好~始終針冇兩頭利~開完刀傷口好痛,落床'law'哂命,又要小心take care傷口,返風落雨會痕,康復得比順產慢,身體好極至多生3個...等等~如果吾係我身體關係,我寧願順產呢~)

別墅

surewin :
線吾溶,我記得好似話係個人皮膚組織關係,因d線係要靠身體互動先可溶,就甘係吾識溶ka~若你下次要覆診傷口時,可否請教醫生後,返黎話我知答案,等我知多學多樣都好~hehe~thx a lot~take care~

首頁

尾頁

跳至