夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

要BB好嗎??

我結婚5年,今年30歲,老公大我8年,

我地無裁員危機,無供樓,有養狗,

而家我成曰心大心細,到底生BB好唔好,

我本人並不太喜歡小朋友,尤其係boy,

girl都有小小喜歡,但上帝並不保証係boy定girl嘛!!

要定唔要好呢???

我仲未有BB....只想下要定唔要.

子爵府

Re: 要BB好嗎??

都唔怕啦...咪等大家都想有細路至生囉!費時間硬生個bb,你又唔鐘意,只會令大家辛苦,好似做苦工一樣...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

整定架!有冇順吓天意啦!賜俾你咪接納囉。有啲想要都未必有。男女都好都係自己骨肉嘛!
我女2001年1月8日QE出世  

別墅

bbccqq 寫道:
我本人並不太喜歡小朋友,尤其係boy,

計劃生bb, 第一件事好似係喜歡才去計劃, 相信冇咩人去計劃一些唔想發生的事吧.....

我們應該感恩 神的話語令人清醒

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

同意!

到時你生o左,我諗仔女你都一樣會鍾意。

[quote]
mjzz 寫道:

計劃生bb, 第一件事好似係喜歡才去計劃, 相信冇咩人去計劃一些唔想發生的事吧..... [quote]

水晶宮

2019新春慶豚圓

未有BB之前, 兩公婆的生活真的很寫意, 遇著機票平就會出外去旅行, 見到喜歡的東西就會買, 不需要考慮那麼多. 有了 BB 之後, 生活真的和以前不同. 可能男人不會覺得他們需要有很大的轉變, 但女人, 因為是母親, 必然會作出很大的轉變, 不會再那麼自我中心, 而是樣樣事情都以BB為先. 如去逛街一項那麼簡單的娛樂, 我就會遷就BB的食奶時間, 和會考慮個商場大不大, 用BB車是否方便, 有沒有育嬰室等等. 雖然很多事情都受BB牽制, 但又覺得是值得的.因 他帶給我的快樂是沒有別的東西可以代替.
有BB是人生的另一階段, 做人處事都會和以前不同. 要不要生BB, 就視乎想不想踏入這個階段.
我有時在想, 有的人想生BB, 付出了許多, 卻不成功. 我有一個健康的BB.是多麼的幸運.

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

我跟你有少許相同~
我結婚5年,今年30歲,老公大我2年,
我地無裁員危機,無需供樓,無養狗,
結婚兩年就想生BB,但我就成曰心大心細,
因我本人並不太喜歡BB女(因為唔覺得得意,又易喊喎!)但BB仔我就好鍾意(覺得好鬼得意),我知道上帝並不保証係boy定girl嘛,所以我當時用左"清宮圖"去行房準備一箭就中"男",點知.......五個月時照左係"女",我喊左成晚,唔開心左三四天(我老公話從未見過我咁傷心,佢話佢好驚),之後經我老公及媽媽開解(我老公仔女都無所謂,只係我個人問題)就平覆左無講諗(但我好驚我生左佢會唔"愛"佢(B女);但生左之後,我原來係好"愛"我呢個嵐小寶(BB女)架!!!!!
所以話呢.........無論仔又好,女又好,係自己生O既一定會好"愛"佢架!!!

大宅

你依家吾鐘意,就吾好生住喇!有D人生之前話好鐘意,生左又後恢,你重係生之前都吾鐘意tim。30歲仲有時間,兩公婆相量好先啦,一齊去揾D講座聽下,多從各方面考慮,就算最後決定吾生,no harm架,都係你兩公婆一齊面對過丫麻,吾好剩係單方面自己唸呀!

洋房

bbccqq
我唔明點解你不是太喜歡小朋友,又想去生bb囉,你先生想生呀? 如果不是太喜歡你會否不會太照顧佢架. 或者到時生咗你又會鍾意的.

子爵府

其實我估我生左BB出黎,我都會'愛'佢o既,

只係我而家心大心細,我老公好鐘意細路,

而我只係為左老公, 但我諗我肯生的話,

我都會喜歡BB既........我真係好古怪呀!

男爵府

你唔係咁鐘意小孩,我勸你就唔好生啦!生咗就一世架啦!所謂"養兒一百歲,長憂九十九"呀!

因為養一個小孩就係要付出好多好多,你未生都咁,生咗你發現有更多麻煩嘢..............
不過話分兩頭, 小朋友真係會帶比自己開心的!他們的天真,有時真係好可愛!

另外男同女.......其實我覺得都無乜分別,都係自己生的.好似我咁,我有第二個時,真係好想係女,因我真係好鐘意女,第一個巳係仔,點知第二個都係仔!!
但而加我一樣咁錫我細仔,因為佢咁細個都好識哄我!!!

禁止訪問

子爵府

Thank you very much for your advise !!!!

首頁

尾頁

跳至