論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

上次故事: 
http://www.baby-kingdom.com/foru ... 6&fromuid=77946

繼上個月工人要求放6日假之後, 今次要求放5日去英國 !!

上次放唔成, 今次同我講原來佢老公(未註冊)係英國公民(爸爸是英國人,媽媽係菲律賓人,住在london), 好多年前佢老公去菲律賓採親時認識,但呢段婚姻不被英國兩親承認,故一直未有結婚,6年前佢兩親重迫佢同另一英國女子(叫Stephenie)結婚,結果我工人陀緊第二胎(2個月身紀)時,佢老公返去英國結婚, 但好景不常,Stephenie 生第一胎(女,叫Rosy) 時難產死左。之後佢老公返去菲律賓又同我工人生第三個之後先來香港做工人。。。。。。。。。。。

佢老爺幾年前已經過身,依家又同我講佢99在英國病重,想見下佢呢個AIYA新抱,要佢下星期五左右飛過去英國同佢見最後一面

咁我問我工人:你有英國VISA未??? 佢話無, 因為佢老公會幫佢在英國申請VISA, 我當然覺得古怪啦, 咩E家D英國VISA咁易拿? 一個星期就有? 重要唔洗自己本人去申請 ????

各位姊妹, 請問D工人如果要去英國係咪真係咁易?????

利申:我有8個月身紀, 預產期2015年一月。 個工人一向無話好唔好, 因為我對佢無咩要求, 唯一好處係錫細女, 所以先留到今日, 但係最近越來越多故事.......E家第3張約, 合約至2015年12月......你估佢想點??????????????????

大宅

https://www.gov.uk/check-uk-visa/y

UK visa, 我無睇錯快極都要3 weeks wor

男爵府

有古怪!

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:deerdeer 的帖子

唔理個故事真假,你叫佢先去申請UK visa,再自費買張5日既英國來回機票,show得出呢2樣就同意佢放5日假,其他野少講。
你工人近5年先黎搞事,很明顯是搏炒拎長服吧

BEBIBE    發表於 14-11-13 13:29

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:繼上個月工人要求放6日假之後, 今次要求放5日去英國 !!

我答你冇visa 係入唔到英國!我男家喺英國,幾年前對女仲細,我帶埋個姐姐(菲律賓)去英國。
首先要上網填一份1x頁嘅申請表,好似查家宅一樣,連工人老公,父母,兄弟姊妹啲資料都要填,跟著我作為僱主仲要寫擔保信,寫明英國住邊,比埋機票,工人唔可以出外工作,如工人走佬我要付責,再要同工人一齊去領事館,我仲要比我入息證明⋯⋯ 當年個外傭visa 都要2xxx 。
如佢話佢老公幫佢攪,除非係spouse visa, 否則咩理由出visa, 再講spouse visa 要比結婚證書, 仲要驗身⋯⋯
如用家傭身份係超難批work visa, 因菲傭識英文,會搶本地人工作。
就以上種種就知你工人老點你。

子爵府

畀面勳章

5R2H 發表於 14-11-12 23:51
唔理個故事真假,你叫佢先去申請UK visa,再自費買張5日既英國來回機票,show得出呢2樣就同意佢放5日假,其 ...
5R2H,
I suspect that she make up so many things lately is to force me to fire her........ 點解佢地咁多大話????

子爵府

畀面勳章

FennieMan 發表於 14-11-13 00:06
我答你冇visa 係入唔到英國!我男家喺英國,幾年前對女仲細,我帶埋個姐姐(菲律賓)去英國。
首先要上網填 ...
FennieMan,
好多謝你比左咁多資訊我........所以我都唔會比再信佢, 不過D工人, 十個有十個都講大話, 爭在若然未講, 係時晨未到傘......

我聽完佢講到咁天花龍鳳, 心裡面真係得啖笑........ 直覺係因為另一D原因佢想放長假但又唔想返我屋企訓, 想sleep outside 先至作咁大段故事來cover 另一個故事..........

anyway, 既然佢要玩, 我就看下下星期佢會點做~ 夠膽佢就stay outside 唔返來......

如果佢真係stay outside 唔返來訓, 我可唔可以以曠工作為理由即刻terminate佢而不用比一個月代通知金佢呢?????

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:FennieMan+發表於+14-11-13+00:06+我

原帖由 deerdeer 於 14-11-13 發表
FennieMan,
好多謝你比左咁多資訊我........所以我都唔會比再信佢, 不過D工人, 十個有十個都講大話, 爭在若 ...
如你工人真係stay outside 唔返來訓, 你係可以以曠工作為理由即刻terminate佢,但你都要比一個月代通知金佢再加機票

子爵府

畀面勳章

FennieMan 發表於 14-11-13 01:12
如你工人真係stay outside 唔返來訓, 你係可以以曠工作為理由即刻terminate佢,但你都要比一個月代通知金佢 ...
機票就預左比, 只是覺得佢有心搏炒拿長服............

大宅

回覆:deerdeer 的帖子

我個件都差唔多,1月1放四日假係香港結婚!今日同佢傾下就算放假結婚都唔可以出去過夜

子爵府

畀面勳章

回覆 Maych2012 的帖子

Maych2012,

無野FA........香港同邊個結婚?????? 同香港人結婚??? 小心大肚......

子爵府

畀面勳章

講番我工人, 早知佢吹水, 呢幾日咪死死地氣O向屋企開工

首頁

尾頁

跳至