嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

請問各位mame知唔知bb淚管閉塞有邊d徵狀? 使唔使做手術?

如題! thanks!

大宅

Re: 請問各位mame知唔知bb淚管閉塞有邊d徵狀? 使唔使做手術?

會成日好多眼淚水,隻眼好像水汪汪的.
多數不用做手術,差不多1歲會自己好的.

大宅

Re: 請問各位mame知唔知bb淚管閉塞有邊d徵狀? 使唔使做手術?

好多眼淚水, 唔哭時候, 眼淚都會不自覺流出來. BB 經常擦眼睛. 不用做手術, 睇眼科醫生比較好啲.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

A1B2C3, ejme,

Thank you 你地的資料, 我bb而家4個半月大, e生話他有一邊的淚管未開, 所以有好多眼水, 同你地所講的一樣, 但他個隻眼成日都出好多眼屎,我好擔心會發炎. 醫生話可以考慮做手術, 但我真係不想. A1B2C3, 我想問, 你講的眼科醫生是唔是指專科醫生? 你地有冇好醫生介紹? very thanks!

民房

Dear妙兒,

你bb的情況係咪好嚴重呀?
點解你醫生會建議佢做手術o既?
我聽過好多bb都有咁o既問題, 但從未聽過要做手術咁可怕過喎 !! bb咁細, 又咁少事 ???

我bb剛出世都有眼屎同淚水o架, 仲係有顏色, 我當時唔知係乜o黎, 初時親戚話我知不用太擔心, 只是淚管塞了, 勤d幫佢按摩眼頭的淚管位置, 及幫佢清潔時要注意衛生 (綿花球由眼頭至眼尾抹一次就掉, 不要重覆使用), 到大d自然會好.

點知我有次睇書時見佢提到這點, 都係教咁做, 但話如眼屎有色可能係細菌感染, 要睇醫生, 我就帶佢去睇啦, 但睇o左2 個都唔好, 他們分別開o左2隻唔牌子o既眼藥膏, 每次療程要滴一星期, 好o左少少後又回覆之前咁, 重非常難滴, 攪到bb喊哂, 之後我就索性唔用藥膏, 勤d幫佢按摩同清潔, 佢就越來越好轉了.
p.s. 記緊抹眼時要抹埋手仔喎, it's very important, 因bb常用手仔捽眼, 我發覺抹手同唔抹時, 效果差好遠o架.

個半月時睇第一次醫生, 2個幾3個月睇第二次, 他5個幾月大時好番 ^^

水晶宮

2019新春慶豚圓

我BB在兩個月大時, 都有一隻眼仔成日含住眼淚咁, 我怕佢的眼睫毛倒生, 刺激到他標眼淚水. 後來我到健康院同BB 打針, 個姑娘話BB D淚線未develop得咁好, 就會有咁o既情形出現. 只要勤D用棉花同凍滾水幫 bb洗眼仔, 便OK. BB而家5個月, 已經冇事了.

別墅

hi 妙兒,
我bb出生時左眼都有淚管閉塞, 成日流眼水及勁多眼屎,睇過醫生及問過健康院姑娘意見,都話幫bb做眼部message就ok,我bb做咗幾個星期就無嘢啦

洋房

我既bb只得16日大就已經有淚管閉塞的情況, 而且的眼淚重影響到佢個鼻哥, 有時好似鼻塞咁. 食奶時吸左好多風入肚. 令佢煩躁.
佢依家食A+....其實係唔係因為佢熱氣呢??

首頁

尾頁

跳至