產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問幾時開始食鈣片?

我宜家8週.請問幾時開始食鈣片?

禁止訪問

Re: 請問幾時開始食鈣片?

大宅

因為醫生冇比我. 我可唔可以自己買? 定係問醫生比呢?

男爵府

My doctor said we could start taking 鈣片 anytime, however, if we have serious throwing-out, we could take it after 20 week, which is the time that baby starts to grow fast.

子爵府

我建議你同醫生講開鈣片比你食,因為鈣質對你同bb都好重要。

大宅

我個 E 生只係比葉酸同埋補血丸, 佢冇比鈣片. 其實我每日都有飲牛奶, 咁仲須唔須要食鈣片? 會唔會太多鈣呢?

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章

我 e 生都冇開鈣片比我, 佢話咁早唔駛食住 (11w). 其實後期先需要更多鈣, 但早 d 食定都冇壞, 我自己去藥房買, 早晚食一粒 500mg, 每次不應吸收多過 500mg, 因太多身體會吸收唔到, 自然排出. 後期要早午晚三次.

男爵府

我懷孕6個月開始, 醫生就開鈣片比我.

公爵府

pigfat
我建議你先同醫生講開鈣片比你食,因為唔係人人都唔夠鈣的! 醫生會視乎您的情況而建議您服食的份量, 我醫生曾經講如果服食過量會生腎石! (鈣不像維他命C是不會自然排出的!)

大宅

我就係大約7-8weeks時醫生開給我吃,每日一粒,可能因為我飲唔到奶,所以醫生開囉!到了大約10weeks,因為我成日睡睡下d骨好痛,所以醫生就增加到一日兩粒。我都覺得唔好自己買,最好係醫生開比你囉!

首頁

尾頁

跳至