在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

一開始有左BB既時候
我係一心一意諗住做FTM自己湊
但過完最辛苦果頭2個月
我竟然有想生多個既念頭
但我老公人工唔算多
所以份工繼續返, BB俾左99湊

講真, 我老公一個人返工的話, 份糧只係O岩O岩夠用, 但係穩定既~~
宜家我地2個一齊返就鬆動D,
如果生2個, 就一定要2個一齊返工

如果有3個情況可以揀:
1) 生一個算, 繼續返工, 99(+鐘點)湊, 錢鬆動 (即係宜家)
2) 生一個算, FTM, 錢少
3) 生兩個, 繼續返工, 99+工人湊, 錢都係少
...

珍珠宮

回覆:有無人會咁諗?

只會揀1或2⋯

大宅

隨心...順其自然....返住工先

大宅

你啱,所以我都係返住工先,不過我見BB同99好親⋯

成件事其實係我自己湊返BB好D,定生多個人陪佢好D?

唉~我已經係高齡,要追就要快

大宅

唔好想咁多,按住以家係路行先囉...以家返住工,儲下錢,到有第二個又有錢係身,可以鬆動D...

有左第二個時間真係好唔夠用,因為大個個又要上幼稚園,細個個又要照顧,呢個時間做FTM就最好..

小朋友都係天賜比我地,都唔係我地想要就有...

禁止訪問

伯爵府

頭2個月最辛苦? 佢返學你先知咩係辛苦..........

大宅

siuman1011 發表於 14-11-13 17:55
一開始有左BB既時候
我係一心一意諗住做FTM自己湊
但過完最辛苦果頭2個月
呢個要自己衡量了!

大宅

本身有無儲蓄先, 如無/少揀1
我就係3, 但我本身有儲蓄, 現時2個小朋友, 月入清, 但唔會郁到儲蓄, 有樓已供完
自己湊VS生多個, 我揀生多個, 你陪佢無兄弟姊妹陪咁開心架
我都係高齡, 好快追左2個, 而家一個K1全日, 一個歲零, 而家已經好忙, 唔知遲下會點, 但見到2兄妹一齊玩, 我個心好滿足
如你同你先生都好想有2個小朋友, 財政又唔係話搞唔掂, 個人意見快D追多個, 養小朋友粗養唔一定輸比幼養, 隨心

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

amyyiu888 發表於 14-11-17 15:15
本身有無儲蓄先, 如無/少揀1
我就係3, 但我本身有儲蓄, 現時2個小朋友, 月入清, 但唔會郁到儲蓄, 有樓已供 ...

Agree, I same the same choice as u do.
每日望住佢哋就充滿力量啦!

首頁

尾頁

跳至