懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

請問做一站式的你們年齡多少?

我今年27歲,正在苦惱做不做一站式,因前幾天做產查時醫生出手也聽不到bb心跳,很擔心,請給意見, thanks!

民房

Re: 請問做一站式的你們年齡多少?

你所說的一站式是唐氏綜合

複式洋房

我都係29歲做.同樣覺得安心啲.

大宅

請問你地係幾多個月先做一站式架?我而家三個幾月,排緊QE,到六月先做第一次產檢,
而家就睇左私家醫生兩次,只係照左超聲波乍,如果係公立醫院又會係幾多個月先有得做?

我家有三個妹...

複式洋房

我係QE生,但冇得做"一站式".因為(not sure)要到35歲or有家族"維"傳先有得做.所以,我去"沙田威爾斯",任何人只要俾$700就可.但要在11-14週內.威爾斯一站式電話26322470.

別墅

我30yrs, 覺得做左自己安心d, 而且準確性都幾高, 早d知, 可以安心d。我都贊成d媽咪去做。

洋房

我33歲做; 做咗安心d囉!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sarahsze 寫道:
我係QE生,但冇得做"一站式".因為(not sure)要到35歲or有家族"維"傳先有得做.所以,我去"沙田威爾斯",任何人只要俾$700就可.但要在11-14週內.威爾斯一站式電話26322470.

$700? 點解有d姊妹話$950既? 0甘究竟幾多錢呀??

大宅

Yuyumother...

以前係$700, 但而家要$950啦. 要係11-14週做架.

大宅

fostermak,

I also queue up in QE... and it only offers (MAXIMUM) two ultrasound... one is in week 20 for determing more accurate EDD (not all mums can do provided that she hasn't done any ultrasound outside or she has something...) and maybe the other one is around 30-34... to see the baby's situation...

Take care, Paulina
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

大宅

我都唔明呀,我在東區做唐士(度頸皮+驗血),都無話收錢,唔明點解間間政府醫院都唔同!

大宅

我四月中做第一次產檢, 我以為一站試即係政府一定包唔駛比錢又唔駛 request, 點解你地話要比錢o既?
唔係驗血有問題醫生就會 test 唐氏咩?
如果唔係咁政府產檢 test d 咩呀? 只係 test bb 大細正唔正常?

子爵府

hello_kitty,

禁止訪問

大宅

kohelen

我係瑪加烈, 你做佐未呀?

複式洋房

威爾斯的一站式不屬於醫管局的,而是中大自行研究的,所以不論係唔係高齡都要俾 $950, 但佢話有 90%準確性,而醫管局免費為高齡產婦做的唐氏test要等懷孕中期先會做,而準確性會較低,最大問題係要遲d做,咁如果真係有問題就會遲d知la!

hoeve
唔知你係第幾週度頸皮同驗血呢?

伯爵府

但問我個私家醫生,佢唔比我做,佢話冇必要,我話我比$啦,比我做啦,但佢都唔比我做,佢問我係唔係想流產,如果想就做啦,激死我啦...... :-x 係唔係真係咁危險呢???

洋房

都唔係35歲先做架!!做左就會安心...囉
我都係27歲都做啦...
我就係威爾斯做架...要$950囉...
我個陣時係..12週做既..
你打電話問下佢地會安排架啦!!!

複式洋房

奀豬mami
一站式只是根據bb頸皮和血液荷爾蒙來推算bb有唐氏綜合症的可能性,只是一個推算,不會有流產的危險,所以我估計你醫生是會誤會了你的意思,以為你想做抽羊水或絨毛球這些有百份一流產機會的測試吧! 這些抽出胎兒組織的測試才可以準確知道胎兒是否有唐氏綜合症,但因帶來流產的風險,所以除非你的bb很大可能有問題,否則醫生一般都不會建議你做這些測試,但做一站式是沒有問題的。

子爵府

hello_kitty,
若在瑪嘉烈,應有”唐氏綜合性普查”,不分年齡,是免費的。妳幾多週去產檢呀?因此”普查”需要在11-14週去照超聲波以度BB頸皮厚度,然後在16週抽血檢查。因此”普查”是自願性質的,妳可自行決定是否參加。若驗出生唐氏bb的機率低,醫院會寄番個簡單報告俾妳;但若機率高,醫院會致電給妳約妳抽絨毛或抽胎水作進一步檢驗。
一般在政府產檢,會幫妳驗血(驗地中海貧血、肝炎等等),亦會安排照一次詳細超聲波,睇

首頁

尾頁

跳至