親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 有無媽咪鍾意行山架?

hi 各位
我係初哥,我都係呢1,2年開始行,因為我個小朋友氣管吾好,所以想佢吸多D新鮮空氣,多數同佢表哥行,因為有伴,佢地行下玩下會好D,我試過冇同表哥去,我個仔行一陣就吾店.多數行城門,因為近屋企,D小朋友冇咁幸苦.南ㄚ島都行過,行完食海鮮.

子爵府

momo0108
Hello, 你太客氣啦 其實我都係初哥黎架。
最主要係搵到班志同道合既媽咪,互相交流下者 。

大宅

1) KITTYMAMA/囡/6.5歲/小一
2)小琪/囝/6歲/K3
3) Connie00123/1歲10月/託嬰院大組bb
4) 瑄婷/囡/8歲&4歲/P.2&K1
5) Ms.M/仔/19個月

大宅

Hi,我自己好鍾意行山,但生

子爵府

真開心有呢個topic, 希望有機會一齊行山.

2) 小琪/囝/6歲/K3
6) Marco/仔/23個月
7) 肥仔媽咪/囝/Jason/5歲半

別墅

哇!去o左旅行幾日,番o黎真係成立行山媽咪會,hurray

8)卓熙豬豬/囝/18個月
我係卓熙豬豬,成日鍾意扭計,又鍾意發脾氣

大宅

喂喂喂﹐講多無喂﹐行動最實際﹐搞喇﹗邊個有提議﹐邊個識帶路﹖﹖﹖﹖﹖

大宅

Hi!各位,
我都想以行山為運動, 有活動請預埋我.
9)CriCri/囝/5個月
10) zimba/囝/3歲半和1歲

子爵府

有無好提議? 時間? 日期? 地點? 你地想行幾耐 ?可以行d 教育徑, 比較岩一家大小。

伯爵府

好媽媽勳章

小琪

今個星期日我會去行"城門水塘", 由主壩起步, 沿著水塘繞一個圈, 在尾段的溪邊玩水大休. 步程約行三小時.(以我們自己以往的經驗) 我上一次行是2月1日, 已經有兩個多月沒有行了, 難得我逗囡囡, 佢一口答應, 仲提議去行城門水塘, 因為有水玩嘛, 希望天公做美喇.

我看到個list內, 有一半的小朋友都是兩歲左右, 如果沒有揹架, 單靠他們自己行, 真的要行家樂徑或教育徑之類, 比較短和平坦的路. 譬如八仙嶺春風亭, 塘門水塘由菠蘿壩入的教育徑, 又或者西貢碗

大宅

係攪就拿拿聲la, 趁未去到太熱既時候,
如果行山會第一次去行山, 照kittymama 所講, 去d 家樂徑或教育徑之類會好d, 容易d, 同埋一班小朋友/bb 去都得.

kitty, 你好似好多地方都好熟路, 你見議/發板呀!!

子爵府

各位:

我成日都有留意這個topic, 雖然我住香港但如日子和地點啱九龍新界都無所謂, 只是這個星期日要上獅子星, 希望有機會參加到.

複式洋房

hi KITTYMAMA
你講起呢段路,我好嬲又好笑.我個次諗住上去行下.帶住2個小朋友(4yrs,2yrs)細個個要食奶咀,我冇帶, 諗住行一陣.
跟住我阿哥提議圍住水霸行一圈,佢話好快.咁咪是但,點之一行,行左3,4個鐘.個仔著住對涼鞋,隻腳仔又界損唒.又倦.個女又冇帶奶咀,係咁發唒癲.我又因為佢地咁,所以一路行一路鬧我阿哥.好似癲婆揹住個女,係咁行,想快D到.
終於到,見到架雪糕車,即刻買雪糕安憮佢地.跟住我問阿仔,下次重行吾行,佢居然答我:好啊,行完有雪糕食(因為佢平時好少有得食)跟住我地一家四口返屋企沖涼訓覺,好似走難完咁,難忘的一天. :-(

子爵府

Kittymama
Hi! 甘岩我又係約左朋友今個星期日行城門呀! 到時可能大家擦身而過都唔定 ! 不如約5 月2日。 你ok嗎? 大埔松仔園你有無行過? 都幾易行架。 1小時-2小時應該無問題。 係大埔龍城堡上山再行落山 。 經大埔滘自然教育徑 直到係巴士站(大埔公路– 有小巴或巴士搭)。(全程都唔難行架)
過左馬路對面行過d就係大埔滘互動自然中心,( 即係小白鷺餐廳。)應該無記錯的話,今晚再問下老公先。:-P
(其他媽咪如有任何路線 ,歡迎不妨提出。)

男爵府

小琪,

我想行大埔松仔園, 如自己駕車, 路線應怎樣? 車要泊在那裡, 要不要走回頭路?

THANKS.

october

大宅

October & 小琪
大埔松仔園好窩。 係咪可以行完山再去埋小白露餐廳呀﹖ 5月2日我得呀。 來來來報名喇。

5月2號 大埔松仔園 大概2-3個鐘
1。 Ms.M

October 寫道:
小琪,
我想行大埔松仔園, 如自己駕車, 路線應怎樣? 車要泊在那裡, 要不要走回頭路?
THANKS.
october

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Hi! 各位Ma Ma,

好開心見到這標題,可找到志同道合行,及可以大群人行(唔驚被人打劫), 有活動請預埋我.

9)CriCri/囝/5個月
10) zimba/囝/3歲半和1歲
11) 元元/囡/27個月

:-P :-P

子爵府

Ms.M 寫道:
大埔松仔園好窩。 係咪可以行完山再去埋小白露餐廳呀﹖ 5月2日我得呀。 來來來報名喇。

1。 Ms.M
2. 小琪

october
我會係呢幾日再行多一次呢條路線, 再報料比你 。ok!

大宅

小琪 寫道:
Ms.M 寫道:

1。 Ms.M
2. 小琪

october
我會係呢幾日再行多一次呢條路線, 再報料比你 。ok!

請問是不是上午活動?

伯爵府

好媽媽勳章

各位, 10:30 或 11:00集合如何, 完了有興趣的可以去小白露餐廳食飯行

首頁

尾頁

跳至