嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb五個月大, 一向胃口都很細. 個多月前開始不喜歡奶, 看見奶樽便大哭. 無論是奶, 果汁或水都不吃. 不過, 他吃米糊的表現較好. 雖然不多(每次大概30至45ml奶的米糊), 但總算不會見到就大哭.

我想問如果每餐都用米糊代替奶可以嗎? 有沒有媽咪有類似經驗? 有什麼方法可以令他不再怕奶樽?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

when my boy refused to drink milk, I prepared the milk for him 1st.. say, he can only drink 2-3 oz, then the rest milk will be used for preparing rice cereal.

民房

回覆 #2 DorisTSL 的文章

咁梗係唔可以用米糊代替奶啦!
bb +食 米糊/粥/菜泥等主要等佢接触下除了奶之外 d 嘢,train 下佢 d 吞咽,仲有補充多 d 嘅鐵質、starch etc
bb 唔飲奶,好少見 woo,係唔係太凍或太熱呀?又或者 d 份量唔啱呢?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 wtyung 於 08-4-1 17:23 發表
咁梗係唔可以用米糊代替奶啦!
bb +食 米糊/粥/菜泥等主要等佢接触下除了奶之外 d 嘢,train 下佢 d 吞咽,仲有補充多 d 嘅鐵質、starch etc
bb 唔飲奶,好少見 woo,係唔係太凍或太熱呀?又或者 d 份量唔啱呢? ...

你好幸福~ 未見過唔肯食奶嘅b.. 点解我身邊咁多?!?!?!

米糊係用奶開嘅, 如果唔肯食奶, 点都要俾d嘢佢食架!

首頁

尾頁

跳至